Vilniaus valdžia labiausiai smaugia smulkiuosius | KaunoDiena.lt

VILNIAUS VALDŽIA LABIAUSIAI SMAUGIA SMULKIUOSIUS

Skolų jungą tempiančios miesto valdžios atpirkimo ožiais pirmiausia tampa pažeidžiamiausieji. Pusmetį su moksleivius maitinančiomis įmonėmis visai nesiskaičiusi savivaldybė galiausiai nutarė jas visai pribaigti.

Mėnesio gale – šaltas dušas

Vilniaus mokyklose maitinimą organizuojančios įmonės kompensacijų už gamybos sąnaudas iš savivaldybės nesulaukia nuo metų pradžios. Miesto skola už vasarį, kovą, balandį, gegužę, birželį ir rugsėjį  mokinių maitintojus stumia į pražūtį.

Tačiau įsiskolinusi miesto valdžia įmonių vadovams sudavė dar vieną smūgį į paširdžius.

Paskutinėmis rugsėjo dienomis maitintojus pasiekė savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno raštas. Jame informuojama, kad miestas maitintojams kompensuos ne 25 proc. gamybos sąnaudų kaip iki šiol, bet viso labo 5 proc.

„Griebėmis už galvų. Mėnesio gale išrašinėjame sąskaitas faktūras, vedame balansus. Raštą gavome rugsėjo 28 d. Pagal jį jau už visą rugsėjį mums gamybos sąnaudas savivaldybė skaičiuotų nurėžtu procentu“, - kalbėjo maitinimą keliose Vilniaus mokyklose organizuojančios įmonės vadovė Valė Vilkuotienė.

Įsakymas nekelti „ciongo“

Vilniuje vyresnių klasių moksleiviams skirtiems maisto produktams įsigyti skirta 4,6 lito. Už šią sumą mokinys suvalgęs pietus turėtų gauti 800-900 kalorijų. O moksleivių pietų gamintojams pagal įstatymą priklauso gamybos išlaidų kompensacija, skiriama iš savivaldybės biudžeto.

Iki šiol Vilnius maitintojams galėjo pasiūlyti 25 proc. nuo produktų kainos: tiekėjai sąnaudoms padengti gaudavo po 1,15 lito. Atskaičius pridėtinės vertės mokestį, maitintojams likdavo 0,91 lito. Iš šios sumos mokami atlyginimai darbuotojams, atsiskaitoma už komunalines paslaugas.

Jei gamybos sąnaudoms padengti miestas skirtų 5 proc., maitinimą mokyklose organizuojančioms įstaigoms nuo vieno vaiko pietų, atskaičiuos mokesčius, liktų vos 0,19 lito.

Maitintojai tokius miesto valdžios užmojus vadina susidorojimu. „Mums sakė: „Nekelkite „ciongo“, nes už durų laukia dešimtys norinčių dirbti.“ Taip, dabar kiekvienas nori dirbo, tačiau ir uždirbti – nors šiek tiek“, - svarstė V.Vilkuotienė.

Maitintojai tikino galėsiantys susitaikyti su mažesne gamybos išlaidų kompensacija. „Sunkmetis, todėl mes galime suprasti savivaldybės būtinybę taupyti. Tačiau tikrai ne tokiais mastais“, - kalbėjo V.Vilkuotienė.

Jei savivaldybė laikytųsi savo, maitintojams esą nebūtų kitos išeities, kaip pirkti pigesnius maisto produktus. „Visuomenės sveikatos centras mus smaugtų, bet ką daryti?“ – svarstė V.Vilkuotienė.

Nebus nei 25, nei 5 proc.   

Antradienio rytą maitintojai savivaldybei pristatė dokumentus apie savo išlaidas vandeniui, elektrai ir kitiems mokesčiams. Įmonių atstovams buvo paaiškinta, kad pildydami sąskaitas iki rugsėjo 28 d. jie rašytų 25 proc. išlaidų sąnaudų, o nuo rugsėjo 28 d. iki spalio 1 d. – 5 proc.

Kaip bus kitą mėnesį, niekas neinformavo. Žadama analizuoti maitintojų pateiktus išlaidų dokumentus.

„Kompensuosime ne 25 proc., bet tikrai ir ne 5 proc. Kompensacijos bus ekonomiškai pagrįstos ir tokios, kad būtų galima gyventi. Mano įsakymas atšauktas, bus kitas. Prisipažinsiu, tai – mano klaida. Pasirašiau darbuotojų rengtą įsakymą neįsigilinęs į jo turinį“, - prisipažino savivaldybės administracijos direktorius V.Milėnas.

Skolas už pusmečio gamybos išlaidas savivaldybė žada grąžinti iki Naujųjų metų. Tačiau apie pastarųjų mėnesių gamybos išlaidų kompensavimo grafiką nekalbama. Greičiausiai už einamojo pusmečio darbą maitintojai atlygį gaus tik kitais metais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS