Vilniuje pristatomame maršrute turistams – ir Halės turgaus autentika | KaunoDiena.lt

VILNIUJE PRISTATOMAME MARŠRUTE TURISTAMS – IR HALĖS TURGAUS AUTENTIKA

  • 0

Plėtojant darnaus turizmo idėją, Vilniaus svečiai iš užsienio nuo šiol bus kviečiami pažinti vieną iš sostinės simbolių – Halės turgų.

Kuriant specialų Halės turgaus maršrutą užsienio turistų savarankiškam lankymui prisidėjo ir turgaus prekeiviai, kurių pristatomi produktai atspindi savitą ir turtingą seniausio Vilniaus turgaus istoriją ir Lietuvos kulinarines tradicijas.

Pasak Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, pasaulyje vis sparčiau populiarėja kulinarinis turizmas, žmonės vis dažniau ieško naujų patirčių. Pristatant autentišką maršrutą su degustacijos elementais siekiama praturtinti patirtis ir savitą Vilniaus Halės turgaus istoriją bei kasdienybę, kurią galima apčiuopti, užuosti ar paragauti.

„Miesto turgus yra mėgstama turistų lankymo vieta, kuri yra neatsiejama nuo miesto kultūros ir kulinarijos. Šiandien, kuomet tradicijos persipina su modernumu, Halės turgus yra būtent ta vieta kur šalia įprastų mėsos, duonos gaminių galima surasti ir „prikeltų“ istorinių tradicijų – beigelių, ir modernesnių sūrio ar mėsos produktų. Halės turgus pastaruoju metu yra tapęs ir miestiečių traukos centru – čia žmonės ateina ne tik apsipirkti bet ir papietauti, jis reprezentuoja ne tik miesto skonio madas, tačiau ir tam tikrą kulinarijos evoliuciją“, - sako „Go Vilnius“ vadovė.

Miesto turgus yra mėgstama turistų lankymo vieta, kuri yra neatsiejama nuo miesto kultūros ir kulinarijos.

Halės turgaus maršrutas yra skirtas turistams, todėl pristatomas anglų,vokiečių ir lenkų kalba su kelių prekyviečių išsamesniais aprašymais ir turgaus išplanavimu, kad interesantai lengviau surastų minimas vietas ir žmones.

Halės turgus ir jo apylinkės jau seniai yra miestiečių, kurie domisi kulinarinėmis naujovėmis, traukos vieta. Tai natūraliai skatina ir šios miesto dalies atsinaujinimą ir po truputį tampa turistų traukos centru.

Pasak I. Romanovskienės išskirtinio paminėjimo nusipelno Vilniuje atgaivinta tradicija – beigeliai. Beigeliai šiuo metu yra vienas populiariausių gatvės užkandžių tokiuose metropoliuose kaip Niujorkas ar Londonas, tačiau daugelis turistų ar miestiečių nustemba sužinoję, kad šis receptas „emigravo“ iš buvusios Abiejų Tautų Respublikos, o Vilniuje buvo populiarus dar 18 a.

Turgus yra ta vieta kur atsispindi miesto multikultūriškumas, čia nuo seno susitikdavo skirtingų tautybių ir konfesijų žmonės: lietuviai, žydai, lenkai, rusai, baltarusiai. Tai formavo savitą miesto veidą, kultūrą ir kulinarinę tradiciją.

Pristatomame Halės turgaus maršruto leidinyje turistai kviečiami aplankyti ir paragauti šviežiai spaustų sulčių „Sulčių bare“, iš naujo vilniečių atrastų senosiomis tradicijomis grįstų beigelių „Beigelistuose“, išskirtinių lietuviškų sūrių „Roots“ parduotuvėlėje, tradicinių rūkytos mėsos gaminių „Kadaginėje“ ir ūkininko Mečislovo Mlečkos sūdytų ir rūkytų gaminių, miestiesčių jau pamėgto Halės Deli „Gegio stalui“ pietų ir išskirtinių produktų jūsų stalui ir už kampo aplankyti jau ikonine graffiti pasauliniu mastu pasidabinusių „Keulė Rūkė“ burgerių ar šonkaulių.

Kulinarines patirtis taip pat lydį ir istorinis naratyvas. 1904-1906 m. pastatytas metalinių konstrukcijų Halės pastatas su nedideliais pakeitimais išliko iki šių dienų. Tuometiniame Vilniuje tai buvo vienas moderniausių pastatų, kuriame buvo pritaikyta tuo metu naujųjų techninių sprendimų – plieninės ir gelžbetoninės konstrukcijos, sudėtingos profilio arkos. Pastato architektą ir projektuotoją Vaclovą Michnevičių įkvėpė tuo metu neseniai Paryžiuje atidarytas Eifelio bokštas. Įdomu ir tai, kad tai vienintelis tokio tipo konstrukcijos pastatas Lietuvoje.

GALERIJA

  • Vilniuje pristatomame maršrute turistams – ir Halės turgaus autentika
  • Vilniuje pristatomame maršrute turistams – ir Halės turgaus autentika
„Go Vilnius“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS