Vilnius – mažiausiai laisvos biurų erdvės turinčių Europos miestų trejetuke | KaunoDiena.lt

VILNIUS – MAŽIAUSIAI LAISVOS BIURŲ ERDVĖS TURINČIŲ EUROPOS MIESTŲ TREJETUKE

Praėjusių metų pabaigoje Vilnius pakilo į mažiausiai laisvos biurų erdvės turinčių Europos miestų trejetuką.

Mažesnis laisvų vietų rodiklis yra tik Berlyne ir Miunchene, rodo „BNP Paribas“ ataskaita, paremta tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ surinktais duomenimis.

„Newsec“ Tarpininkavimo paslaugų grupės vadovės Jurgitos Šilaikytės teigimu, nors šiemet kursis nauji, modernūs biurai, modernios erdvės poreikis išliks didesnis nei pasiūla, rašoma bendrovės pranešime.

Paskutinįjį 2017 m. ketvirtį Vilniuje vidutinis vakansijų rodiklis siekė 3,4 proc. ir buvo mažesnis nei tuo pačiu laikotarpiu užpernai, kai sudarė 4,8 proc. Mažiau laisvos biuro erdvės buvo tik Berlyne ir Miunchene, kur vakansijų rodikliai siekė atitinkamai 2 ir 3,3 proc.

Kaimyninių šalių sostinėse yra daugiau laisvo biurų ploto nei Vilniuje: vakansija Rygoje siekia 6,6 proc. ir 8,5 proc. Taline.

Daugiausia laisvos biurų erdvės yra Mančesteryje - 14,3 proc., Helsinkyje - 14 proc. ir Birmingeme - 13,5 proc.

Prognozuojama, kad šiais metais Vilniaus biurų rinkoje ir toliau augs modernių biurų paklausa, kurią skatins įmonių plėtra, naujų kompanijų atėjimas bei poreikis atsinaujinti, teigiama bendrovės pranešime. Kartu ši tendencija esą didins erdvės pasiūlą senesniuose biurų pastatuose.

„Šiemet toliau augs paslaugų ir kompetencijų centrai, taip pat tikėtina, kad į rinką ateis naujos užsienio kompanijos. Iš senesnių į naujuosius pastatus toliau judės kokybiškesnės erdvės siekiančios kompanijos, modernių biurų paklausa turėtų išsilaikyti aukštumoje. Įmonėms persikeliant į naujus biurus, augs laisvų vietų skaičius senesniuose A klasės biurų pastatuose.

Ilgiau rinkoje veikiantiems biurams nuomininkų persikėlimas suteiks galimybę atnaujinti atsilaisvinusias erdves, iš naujo įvertinti optimalias ploto panaudojimo galimybes bei pritraukti naują nuomininkų bazę“, - pranešime cituojama J. Šilaikytė.

Šiemet planuojama atidaryti keturis biurų pastatus - visi jie bus įsikūrę Vilniaus centriniame verslo kvartale ir atitiks biurų A klasei keliamus reikalavimus. Bendras jų plotas užims tik 39 tūkst. kvadratinių metrų, kai paklausa, jeigu išsilaikys šių metų augimo tempai, gali būti dukart didesnė.

„Newsec“ pateiktais duomenimis, vidutinė A klasės biurų erdvės nuoma Vilniuje 2017 m. siekė 16 eurų už kv. m per mėn. be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), 2016 m. - 15,8 euro už kv. m. per mėn. be PVM. Rygoje biurų nuomos kainos buvo žemesnės - 15,5 euro už kv. m per mėn. be PVM. Taline kainos jau trečius metus iš eilės išlieka stabilios ir siekia apie 17,5 euro už kv. m. per mėn. be PVM.

2017 m. Vilniuje išnuomota apie 80 000 kv. metrų modernios biuro erdvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rinkos ekonomika

Kokie kliedesiai. Biurams patalpų pakanka, tik jų kainos per didelės. Ir jokia valdžia nepajėgs sukaustyti mūsų žmonių gobšumo. Rinkos ekonomiką reikia paleisti, o dabar ji tik deklaruojama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS