Vilniaus valdžia žengė žingsnį link nacionalinio stadiono sutarties | KaunoDiena.lt

VILNIAUS VALDŽIA ŽENGĖ ŽINGSNĮ LINK NACIONALINIO STADIONO SUTARTIES

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį preliminariai pritarė sutarčiai dėl nacionalinio stadiono statybos, galutinį sprendimą numatoma priimti po savaitės.

Po pirmosios stadijos – pateikimo – už projektą balsavo 31 tarybos narys, septyni buvo prieš, penki susilaikė.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius perspėjo, kad savivaldybei vilkinant projektą, iš jo gali pasitraukti Vyriausybė, projektas gali prarasti Europos Sąjungos paramą.

„Arba sutinkame su tuo variantu (...), arba mes prarandame europinius pinigus, prarandame Vyriausybės pinigus ir turime griaučius pačiame miesto centre. Tiesiog kito varianto nėra“, – tikino meras.

Vilniaus valdžia sutartį dėl stadiono statybos koncesijos numato pasirašyti su koncerno „Icor“ valdoma įmone „Axis Industries“.

Anot savivaldybės, projekto vertė – 79,9 mln. eurų, koncesijos sutartis bus sudaryta 25 metams.

Opozicijoje esantys konservatoriai siūlė sprendimą atidėti. Tarybos narys Valdas Benkunskas tokią poziciją grindė „labai aštriomis diskusijomis“ dėl antrojo dalyvio pašalinimo ir ragino palaukti teismo sprendimo.

Jo partijos bendražygis Adomas Bužinskas atkreipė dėmesį, kad nacionalinio stadiono klausimą taip pat nagrinėja Seimo antikorupcijos komisija.

„Nacionalinės institucijos, kurios prisideda prie finansavimo, aiškiai sako, kad nėra atsakyti visi klausimai. Reaguojame į tai, ką matome žiniasklaidoje“, – sakė politikas.

Pagal projektą, stadionas būtų daugiafunkcio komplekso dalis. Jame dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.

Vilniaus valdžia galutinį sprendimą dėl sutarties projekto numato priimti vasario 20-ąją.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ kreipsis į teismą

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS) kreipsis į teismą, siekdamas įrodyti, kad daugiafunkcio komplekso koncesijos konkursas buvo vykdomas neteisėtai. Pasak bendrovės direktoriaus Renato Načajaus, savivaldybė į VNS pretenziją tyčia atsakė vėlai, kad nebūtų galima sustabdyti trečiadienį miesto taryboje priimamų sprendimų, kurie, pasak R. Načajaus, visi nukreipti padėti įmonei „Axis Industries“.

VNS vadovo teigimu, atsakymą į pretenziją, kurią pateikė dėl savivaldybės sprendimo VNS antrą kartą išmesti iš koncesijos konkurso, bendrovė gavo antradienį 17.03 val., likus 10 valandų iki Vilniaus miesto tarybos posėdžio, kuriame buvo sprendžiama dėl sutarties su „Axis Industries“ pasirašymo. 

„Akivaizdu, kad miesto administracija, piktnaudžiaudama savo galiomis, taip pasielgė tam, kad mes negalėtume teisinėmis priemonėmis sulaikyti neteisėtai vykdomo jų proceso. Tokiu būdu bandoma pasiekti, kad mūsų ginčas teisme būtų savitikslis ir negalėtume grįžti į konkursą bei užtikrinti sąžiningą dalyvių konkurenciją. Neabejotinai yra tikimasi, kad, jei koncesijos sutartį pavyks pasirašyti, ji nebus naikinama, nepaisant visų pažeidimų. Tai patvirtina ir faktas, kad po to, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas mus spalio mėnesį grąžino į konkursą po pirmojo pašalinimo, visi su „Axis Industries“ pasiekti susitarimai taip ir nebuvo panaikinti - tiesiog buvo ieškoma progos mus vėl patraukti iš proceso ir užbaigti derybas su vieninteliu likusiu dalyviu, kas nepavyko iki mus sugrąžinant“, – teigiama R. Načajaus komentare.

Jo teigimu, iš pateiktų koncesijos konkurso komisijos posėdžių protokolų matoma, jog komisija vienbalsiai priėmė sprendimą, kad: bendrovės pateikti dokumentai dėl finansavimo yra tinkami; pateikti dokumentai dėl atitikties konkurso sąlygų 4 priedo 3.1 punkto reikalavimui yra pakankami; pasiūlymas buvo atmestas, jo taip ir neįvertinus.

„Kitaip tariant, mūsų kvalifikacija atitinka konkurso sąlygas, tačiau buvo nuspręsta mus išmesti dėl neva melagingos informacijos, nepaisant to, kad Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis reikalauja ne tik grąžinti mus į konkursą, bet ir vertinti pasiūlymą. Kaip jau minėjome anksčiau, visi sprendimai, kuriuos šio konkurso metu darė ir daro Vilniaus miesto savivaldybė, nepaisydama teisės aktų bei elementarios etikos bei moralės normų, yra sistemingai nukreipti į vieną konkurso dalyvį ir jo laimėjimą - „Axis Industries“. Siekdama pasirašyti sutartį su „Axis Industries“, savivaldybė ne tik daro pažeidimus konkurso procese, sukuria nelygiavertiškas sąlygas dviem konkurso dalyviams, bet ir klaidina visuomenę teigdama, kad Aukščiausiojo Teismo nutartis yra jau įvykdyta“, – tikinama R. Načajaus komentare.

Pasak įmonės vadovo, tokia situacija liūdina. Jo teigimu, dėl vienos bendrovės ir politikų interesų kenčia viešasis interesas. 

„Nepaisant to, kad sutartis jau patvirtinta tarybos, mes, „Vilniaus nacionalinis stadionas“, pasinaudodami savo kaip demokratinės valstybės piliečių teisėmis, kreipsimės į teismą, siekdami įrodyti, kad šis konkursas buvo vykdomas neteisėtai, proteguojant vieną konkrečią bendrovę bei darant daugybę pažeidimų“, – pabrėžiama komentare.

ELTA primena, kad, savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - „Axis Industries“ ir VNS. 

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė VNS. Aukščiausiasis Teismas patenkino VNS ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse. 

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė VNS vėl šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse. Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią VNS techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, VNS teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas R. Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.

VNS praėjusio antradienio vakarą pateikė pretenziją konkurso komisijai, ginčydama sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso. Po pretenzijos pateikimo Vilniaus vadovybė trečiadienį nukėlė planuotą balsavimą dėl sutarties su vienintele likusia konkurso dalyve – koncerno „Icor“ įmone „Axis Industries“. Tačiau antradienio vakarą atsakius į pretenziją, trečiadienio posėdyje grįžta prie šio klausimo ir taryba po pateikimo pritarė nacionalinio stadiono koncesijos sutarties projektui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS