E. Masiuliui nepavyksta atgauti per kratas paimtų 242 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

E. MASIULIUI NEPAVYKSTA ATGAUTI PER KRATAS PAIMTŲ 242 TŪKST. EURŲ

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nusprendė negrąžinti daugiau nei 242 tūkst. eurų kaltinamajam politinės korupcijos byloje Eligijui Masiuliui.

Šie pinigai rasti per kratas kaltinimų korupcija sulaukusio buvusio politiko namuose ir automobilyje.

Trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad iš bylos medžiagos matyti, jog nuosavybės teisės apribotos tik į lėšas, kurios sudaro E. Masiuliui inkriminuotų nusikalstamų veikų dalyką.

„Atsižvelgus į apribojimo mastą, darytina išvada, kad kaltinamojo nuosavybės teisė nėra apribota neproporcingai ar apribojimas taikomas pernelyg ilgai“, – rašoma teisėjų Nijolės Žimkienės, Jurgitos Kolyčienės ir Ugniaus Trumpulio nutartyje.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad byloje E. Masiulis kaltinamas ir dėl sunkių nusikaltimų padarymo, baudžiamoji byla yra didelės apimties ir sudėtinga, todėl siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą bei išplėstinį turto konfiskavimą, būtina pratęsti kaltinamojo laikiną nuosavybės apribojimo terminą.

Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Abu kaltinamieji tikina, kad pas E. Masiulį rasti pinigai – 90 tūkst. eurų – buvo R. Kurlianskio paskola.

Nutartis dėl laikino nuosavybės teisių apribojimo dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Negrąžinti ketvirčio milijono eurų kaltinamajam penktadienį teismo paprašė prokuroras Justas Laucius.

Bylos duomenimis, per kratas pas E. Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

E. Masiulis ir jo advokatas ne kartą bandė atgauti pinigus, tačiau teismai jų prašymus atmetė.

Buvęs politikas tikina, kad dalis šių lėšų priklauso kitiems asmenims ir buvo skirtos investuoti į nekilnojamąjį turtą ar yra jo šeimos pinigai. Taip pat jis teigė, kad nėra duomenų, jog lėšos būtų gautos nusikalstamu būdu.

„Aš noriu tik pasakyti, kad nuo 2016 metų gegužės jau yra praėję daugiau nei dveji metai, kas trys mėnesiai tas prašymas vis pasikartoja, prašant pratęsti nuosavybės apribojimus. Tačiau mano advokatas šios dienos posėdyje išdėstė motyvus, kad tikrai jau yra praėjęs ilgas laikas, niekaip šis prašymas nėra nagrinėjamas teismo posėdyje, o prokuroras, grįsdamas tokį prašymą, remiasi vieninteliu argumentu, tai yra Valstybės mokesčių inspekcijos išvada“, – žurnalistams penktadienį sakė E. Masiulis.  

E. Masiulio vertinimu, Valstybinės mokesčių inspekcijos išvada iš tikrųjų palanki jam ir pagrindžia lėšų kilmę.

„16 metų dirbdamas Seimo nariu, 4 metus dirbdamas ministru, aš negaliu piniginėje 600 eurų turėti? Tiesiog kratų metu iš mano ir sutuoktinės piniginės buvo paimtos lėšos, palikti be vieno euro. Šiuo atveju klausimas, kodėl taip elgiamasi?“ – sakė E. Masiulis.

Jis priminė, kad svarai sterlingų buvo likę iš kelionės.

Apeliacinis teismas yra skelbęs, kad iš E. Masiuliui pateiktų kaltinimų matyti, jog šios lėšos galėjo būti gautos jam priimant daugiau kaip 100 tūkst. eurų kyšį.

Teisėsauga teigia, kad likę per kratą paimti grynieji pinigai galėjo būti gauti iš nenustatytų pajamų šaltinių, nedeklaruoti, nepatvirtinti dokumentais ir galbūt nėra teisėtos pajamos.

Politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti trims juridiniams asmenims – Darbo partijai, Liberalų sąjūdžiui, koncernui „MG Baltic“. Be E. Masiulio, byloje kaltinimai pateikti buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

atrodo

Atiduos pingius ir dar tiek prisiteis, kad tampo ji po teismus. Tik gali Masiulis prasigerti per ta laika, kazkoks veidelis labai seipsau.

Masiulo įžulumui ribų nėra..?

Tai gal bent į kalėjimą pavyks atsisėsti..

turetu Masiulis rupintis

ne pinigais o kad nepasodintu ir dar su turto konfiskacija .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS