Iš girtos prie vairo sučiuptos ambasadorės konfiskuotas automobilis | KaunoDiena.lt

IŠ GIRTOS PRIE VAIRO SUČIUPTOS AMBASADORĖS KONFISKUOTAS AUTOMOBILIS

Vilniaus apygardos teismas konfiskavo neblaivios vairavusios buvusios ambasadorės Rasos Adomaitienės automobilį „Suzuki Vitara“.

Buvusi ambasadorė Airijoje, o paskutiniu metu Užsienio reikalų ministerijoje ambasadore ypatingiems pavedimams dirbusi R. Adomaitienė pernai rudenį automobiliu nesėkmingai bandė įvažiuoti į Užsienio reikalų ministerijos teritoriją Vilniaus centre.

Pernai spalio viduryje prie pat Užsienio reikalų ministerijos vairuotojo vietoje rasta moteris buvo nugabenta į ligoninę, kur jai buvo nustatytas sunkus girtumas – 2,65 promilės alkoholio.

R. Adomaitienė 2014-2017 metais vadovavo Lietuvos ambasadai Airijoje, o paskutiniu metu buvo ambasadorė ypatingiems pavedimams.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS yra sakęs, kad R. Adomaitienė diplomatinėje tarnyboje nedirba nuo pernai lapkričio.

„Aš žinau, kad tas nemalonus įvykis (buvo). Ji pati parašė pareiškimą atleisti iš darbo, jį patenkinau. Tai netoleruotinas elgesys ir nesuderinamas su darbu, ji tai suprato. Aš su ja nekalbėjau – ką čia galima paaiškinti ir ką čia galima pateisinti“, – BNS yra sakęs L. Linkevičius.

Spalio 31 dieną tuometinė diplomatė buvo pripažinta įtariamąja, jai paskirta kardomoji priemonė – paimtas vairuotojo pažymėjimas.

Tyrimo metu buvo pateiktas prašymas dėl laidavimo, tačiau bylos tyrimą kontroliavusi prokurorė Oksana Leontjeva jį atmetė, nes įtariamoji tyrimo metu keitė parodymus – iš pradžių neigė kaltę, paskui prisipažino.

Spalio 16 dieną prieš 17 val. Viešojo saugumo tarnybos darbuotojas policijai pranešė, kad įvažiavimą į Užsienio reikalų ministeriją užtvėrė automobilis „Suzuki Vitara“, vairuotoja gali būti neblaivi. Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad vairuotojai prieš tai nepavyko įvažiuoti į kiemą. Prie vairuotojos priėjęs pareigūnas suprato, kad vairuotoja neblaivi, iš jos burnos sklido stiprus alkoholio kvapas. Sąmonę praradusią R. Adomaitienę medikai išvežė į ligoninę.

Bylą pasiekus teismui R. Adomaitienė pasakojo, kad tądien jai paskambino draugė su prastomis žiniomis apie sveikatą, jai tai priminė jos pačios turėtas sveikatos problemas. Ji darbe pasijuto blogai, pasiprašė išleidžiama iš darbo ir nuvažiavo namo iš darbo išgerti vaistų. Ji turėjo grįžti prie darbo, kadangi važinėja vienu automobiliu. R. Adomaitienė teisme teigė, kad nuvažiavusi prie darbo griebėsi paskutinės nusiraminimo priemonės – išgėrė alkoholio. Ikiteisminio tyrimo metu ji pasakojo, kad prie darbo ji išgėrė vieną butelį vyno, nevairavo, nualpo ir nieko nepamena. Kaltinamoji pripažino, kad tai buvo didelė klaida ir pamoka, dabar sunkumus išmoko valdyti kitaip.

Balandžio 30 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas anksčiau neteistą R. Adomaitienę atleido nuo atsakomybės pagal laidavimą ir skyrė daugiau nei 1,8 tūkst. eurų įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą. Moteriai taip pat atimta teisė vairuoti dvejus metus.

Tačiau su šiuo nuosprendžiu nesutiko prokurorė O. Leontjeva. Ji su apeliaciniu skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Prokurorė prašė nuosprendį pakeisti: panaikinti nuosprendžio dalį dėl R. Adomaitienės atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, pripažinti kalta ir skirti baudą bei konfiskuoti automobilį „Suzuki Vitara“.

Vilniaus apygardos teismas praėjusį penktadienį nusprendė, jog duomenų, kad moteris galėjo būdama neblaivi dienos metu vairuoti transporto priemonę nuo pat savo gyvenamosios vietos iki darbovietės miesto centre, nėra.

„Tokios aplinkybės leidžia teismui vertinti, kad R. Adomaitienė pirmosios apklausos metu galėjo nesuprasti to fakto, kad manevravimas automobiliu prie stovėjimo aikštelės (jos transporto priemonė trukdė kitiems automobiliams išvažiuoti iš teritorijos) yra laikomas vairavimu. Taigi vertinti, kad jos pozicija ikiteisminio tyrimo metu buvo prieštaringa ir nenuosekli, nėra pagrindo“, – paskelbė teismas ir paliko pirmos instancijos teismo sprendimą atleisti ją nuo atsakomybės pagal laidavimą. Tačiau nauju nuosprendžiu konfiskuojamas automobilis.

Trijų teisėjų kolegija priminė, kad nuo 2017 metų sausio 1 dienos įsigaliojusiais pakeitimais, kuriais už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai vairuojančio asmens kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, nustatyta baudžiamoji atsakomybė, siekiama didinti eismo saugumą, taip pat užkirsti kelią neblaivių vairuotojų daromiems Kelių eismo taisyklių pažeidimams, keliantiems itin didelį pavojų kitiems eismo dalyviams, ypač eismo įvykiams, kuriuose žūsta ar sužalojami žmonės.

„Šių tikslų įgyvendinimas, netaikant transporto priemonės, kurią vairuojant ir buvo padaryta nagrinėjama nusikalstama veika, konfiskavimo, būtų apsunkintas. Tokia situacija formuotų nebaudžiamumo įspūdį bei nepagarbą baudžiamajam įstatymui, tokiu būdu neužtikrinant prevencinio baudžiamojo poveikio priemonių, nagrinėjamu atveju – turto konfiskavimo, pobūdžio“, – rašoma teisėjų Virginijos Liudvinavičienės, Aleno Piesliako ir Nijolės Žimkienės nuosprendyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jurga

Taigi Diedai keleriopai daugiau "bezpridielų" pridirba ir daug didesnių,

...

"Kur tik boba,ten ir 'biezpridielas'..."; - retorinis klausimas: 'Kodėl mes gyvenam blogai'?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS