Kurstymu prieš rusus kaltintas sostinės valdininkas – išteisintas | KaunoDiena.lt

KURSTYMU PRIEŠ RUSUS KALTINTAS SOSTINĖS VALDININKAS – IŠTEISINTAS

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį dėl kurstymo prieš rusus išteisino Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiąjį specialistą Darių Kielą.

Teisėjas Robertas Rainys paskelbė, kad D. Kiela išteisinamas kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Teismas, remdamasis specialistų išvadomis, nuosprendyje pažymi, kad didžioji dalis D. Kielos komentarų buvo nukreipti ne prieš rusų tautą, o jos dalį – kareivius, įvykdžiusius ir vykdančius nusikalstamas veikas.

„Viešoje erdvėje yra visuotinai pripažinta, kad Rusijos Federacija okupavo ir aneksavo kitos valstybės Ukrainos teritoriją - Krymo pusiasalį, organizavo ir dalyvauja ginkluotame konflikte Rytų Ukrainos teritorijoje, už ką jai yra taikomos politinės ir ekonominės sankcijos. Taip pat yra pripažįstama, kad Rusijos Federacija vykdo agresyvią politiką kitų valstybių atžvilgiu, propaguoja rusišką šovinizmą, grasina ginkluotais konfliktais kaimyninėms valstybėms. Lietuvos Respublikos prezidentė įvardijo Rusijos Federaciją kaip teroristinės organizacijos požymių turinčią valstybę, politologai įvardina šią valstybę kaip „švelnaus fašizmo“ požymių turinčią šalį, veiksmus Ukrainoje įvardija kaip nusikalstamus“,– rašoma teismo nuosprendyje.

Šis nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Tyrimas prokuratūroje buvo pradėtas gavus Europos žmogaus teisių fondo atstovo Lešeko Jankovskio pareiškimą. Jis buvo atvykęs išklausyti nuosprendžio ir liko juo nepatenkintas.

„Specialistai sakė, kad tai yra akivaizdžiai niekinantys komentarai, tačiau neturime teisės komentuoti sprendimo“, – žurnalistams sakė jis.

Tarnautojui buvo pateikti kaltinimai, susiję su trimis jo parašytais komentarais. Pavyzdžiui, vieną komentarą D. Kiela parašė prie pernai vasarį paskelbto straipsnio apie Karaliaučiaus srityje planuojamas Rusijos karines pratybas. Komentare jis rašė, kad Rusija yra Lietuvos ir viso pasaulio priešas, skurdo, bado ir nevykėlių šalis, kuri bus sunaikinta.

Kitame komentare apie Rytų Ukrainoje kovojančius Rusijos remiamus separatistus D. Kiela džiaugėsi, kad buvo nužudyti „kacapai“, nes jie patys nužudė tūkstančius žmonių, todėl dabar „kacapų kūnais nukloti Ukrainos laukai, kacapų kūnai nesurenkami ir pūna mūšių laukuose, bet vienas privalumas iš kacapų, kad išsigimusios Rusijos kareivių lavonai tręšia Ukrainos žemę.“

D. Kiela pripažino rašęs minėtus komentarus, tačiau sako, kad jais nesityčiojo iš rusų ir šios tautybės neniekino, jis tik neigiamai vertino Rusijos vadovų elgesį pačioje Rusijoje ir Ukrainoje, taip pat neigiamai vertina tokią politiką palaikančius Rusijos gyventojus ir rusus, kurie patys dalyvauja neteisėtuose veiksmuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

absurdiški kaltinimai

Laikas atitinkamoms tarnyboms rimtai susidomėti to neaiškaus "Europos žmogaus teisių fondo" veikla. Ko tai negirdėjau nei vieno ieškinio, kad "fondas" skųstų prieš lietuvius nukreiptus komentarus parašiusius gyvius, kas parodo atvirai šovinistinę antilietuvišką "fondo" orientaciją. Kremlius daug panašių "fondų" pristeigęs tiek Vakarų Europoje, tiek visame pasaulyje. Ne veltui sakoma, kad ne viskas auksas, kas auksu spindi. Labai paranku prisidengiant sakralizuotomis "žmogaus teisėmis" daryti juodus darbus. Pavyzdžių netrūksta.Ne per seniausiai Lenkijoje buvo kilęs nemenkas skandalas dėl panašios "įstaigos" veiklos.

...

ACH: " viso pasaulio priešas, skurdo, bado ir nevykėlių šalis, kuri bus sunaikinta" - tai juk ISIS lygio šūkiai, bet jie pakilę prieš visą pasaulį, tai juk kvietimas į džihadą - ar tinka tai taikų sambūvį deklaruojančiai Šaliai? O čia - daugiau nei ciniška: "išsigimusios Rusijos kareivių lavonai tręšia Ukrainos žemę" - miręs kareivis nebėra priešas, taip kad tokios kalbos fašizmu kvepia.

Anonimas

Nu troliu vatinkos toliau lokite iki kol apsišiksite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS