Mergaitę Lazdynuose užpuolęs vyras nebus grąžinamas į pataisos namus | KaunoDiena.lt

MERGAITĘ LAZDYNUOSE UŽPUOLĘS VYRAS NEBUS GRĄŽINAMAS Į PATAISOS NAMUS

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė negrąžinti į pataisos namus vyro, kuris paleistas lygtinai vartojo alkoholį ir Lazdynuose užpuolė mergaitę.

Ketvirtadienį priimtoje nutartyje teisėjas Mindaugas Ražanskas konstatavo, kad teisinio pagrindo naikinti Vitalijui Muraveikai lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos nėra.

„Teismas, vadovaudamasis nekaltumo prezumpcija, padarė išvadą, kad asmeniui taikomo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos panaikinimas negali būti grindžiamas vien ikiteisminio tyrimo pradėjimo faktu. Yra reikalingas pripažinimas kaltės. Teismas įvertinęs, kad V. Muraveika tik vieną kartą pažeidė pareigą nevartoti psichiką veikiančių medžiagų, nematė pagrindo naikinti taikomo lygtinio paleidimo“, – BNS sakė teisėja Viktorija Šelmienė.

Be to, teismas atkreipė dėmesį, kad vyrui šiuo metu taikomas kardomasis suėmimas, o jam pasibaigus probacijos tarnybos pareigūnai galės skirti daugiau įpareigojimų.

Nutartis per 7 dienas dar gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

Kaip skelbta, gegužės 29 dieną Vilniuje, miškelyje Šiltnamių gatvėje, prie ligoninės, vyras užpuolė ir sužalojo mažametę. Dukrą išgelbėjo tėvas. Septynerių mergaitė dėl smaugimo žymių ant kaklo stebėti buvo paguldyta į ligoninę.

1954 metais gimęs vyras mergaitę užpuolė 14 val. 30 min., jis buvo neblaivus, nustatytas 2,49 promilės girtumas.

Įtariamasis uždarytas į areštinę, vėliau jam skirtas dviejų mėnesių suėmimas.

Po šio įvykio teismas gavo probacijos tarnybos teikimą, kad V. Muraveika būtų grąžintas į laisvės atėmimo įstaigą, nes buvo paleistas lygtinai skyrus įpareigojimus. Nuteistojo pakartotinio nusikalstamumo rizika įvertinta 40 balų iš 168.

Teisėjas M. Ražanskas anksčiau vykusiame posėdyje stebėjosi, kodėl probacijos tarnyba nusprendė kreiptis dėl V. Muraveikos lygtinio paleidimo panaikinimo.

„Kaip čia yra, kodėl šiuo atveju kreipėtės? Dėl to, kad vieną kartą žmogus pavartojo (alkoholio – BNS)?“ – stebėjosi teisėjas.

Probacijos tarnybos atstovė priminė, kad V. Muraveika privalėjo nevartoti alkoholio, o pavartojęs alkoholio jis tapo agresyvus.

Anot probacijos tarnybos atstovės Loretos Jasiulionienės, tarnyba privalo reaguoti į nuteistojo padarytus nusižengimus. 

„Palūžau paskutiniu metu. Susilaužiau šonkaulį, gėriau alaus stipraus. Lazdynuose gyvenau, kur nusikaltimas padarytas, gyvenau, prie ligoninės. Vietoj paėmiau degtinės ir stipraus alaus, kai paragavau, mažai, paėmiau dar. Ir mergaitė pasimaišė, beveik nieko neatsimenu, norėjau pakalbėti ir griuvau, ant kojų nesilaikiau sako, aš jai burną užspaudžiau“, – teismui pasakojo V. Muraveika.

Vyras neprieštaravo, kad būtų grąžintas į pataisos namus, tačiau pageidavo bausmę atlikti Vilniaus pataisos namuose.

„Vis vien nuteis. Mergaitė net ligoninėje guli, sutinku su probacija“, – pripažino vyras.

Prokurorė Danutė Mekionienė sakė, kad probacijos tarnybos teikimas dėl lygtinio paleidimo panaikinimo yra pagrįstas, nes pritaikius lygtinį paleidimą, V. Muraveikai buvo išreikštas pasitikėjimas, bet jis vėl pradėjo piktnaudžiauti alkoholiu.

Kaip skelbė portalas delfi.lt,  2013 metais vyras buvo nuteistas septynerių metų laisvės atėmimo bausme už pasikėsinimą nužudyti. Bet bausmės iki galo jis neatliko – paleistas anksčiau laiko.

2012 metais Elektrėnų savivaldybėje, Ąžuolynės kaime, jis pasikėsino nužudyti moterį, su kuria anksčiau gyveno. Moteris keliskart buvo ištrūkusi, bet jis ją pavydavo ir vis daužė grasindamas nužudyti. Kai sužalota moteris atbėgo iki autostrados, V. Muraveika pargriovė ją ant asfalto, pareiškęs, kad arba jis ją užmuš, arba mašina ją pervažiuos. Bet sustoję vairuotojai moterį išgelbėjo, užpuoliką sučiupo.

Byloje dėl mažametės užpuolimo Lazdynuose V. Muraveikai pateiktas įtarimas dėl fizinio skausmo sukėlimo. Po nukentėjusios mergaitės apklausos įtarimas gali būti perkvalifikuotas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuteistasis

Użtat nuteisia pareigūnus kurie prieš penkis metus nusiženge visokioms smulkmenoms... o deklaruoja, kad vaikai prioritetas... teisejui juk dzin, kad mergaite vos nepasmauge, jis gi tik viena karta išgėrė

ar

dar neaisku kam dirba teismai juk tai magnolijos isipareigoimai briuseliui.......

Aris

Kaži kokios bausmės sulauktų tas lygtinai paleistas tipas jeigu taip būtų pabandęs žąsiną M.Ražanską prismaugti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS