Švedas ir jo vilnietiška bendrovė kaltinami pinigų plovimu | KaunoDiena.lt

ŠVEDAS IR JO VILNIETIŠKA BENDROVĖ KALTINAMI PINIGŲ PLOVIMU

Švedijos pilietis ir jo vadovaujama bendrovė Vilniuje įtariami nusikalstamu būdu siekę legalizuoti daugiau kaip 770 tūkst. eurų. Baudžiamoji byla baigta ir artimiausiu metu bus perduota Vilniaus apygardos teismui.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų, kad Vilniuje, viename iš Architektų g. daugiabučių namų, įsteigta bendrovė vykdo neįprastas pinigines operacijas. Išaiškinta, kad per du bendrovės veiklos mėnesius į jos banko sąskaitą įvairios užsienio valstybių kompanijos pervedė beveik 1,5 mln. JAV dolerių. Vienintelis Lietuvoje registruotos bendrovės akcininkas - Švedijos pilietis. „Sodros“ duomenimis, bendrovė darbuotojų neturėjo, bendrovė neteikė mokesčių administratoriui jokios informacijos apie savo vykdomą veiklą ir nemokėjo mokesčių.

Tyrimo metu buvo bendrovės vadovo paprašyta pateikti dokumentus, pagrindžiančius gaunamų lėšų kilmę. Bendrovės vadovo pateiktose dokumentų kopijose buvo nurodyta, kad pervesti pinigai - atsiskaitymas už daugiau nei dešimt tūkstančių kilogramų pistacijų, kurios laivais esą gabentos iš Honkongo į Prancūziją.

Tačiau FNTT pareigūnams atlikus gautų dokumentų patikrinimą paaiškėjo, kad visi bendrovės pateikti Prancūzijos ir Kinijos Honkongo regiono įmonių dokumentai - muitinės deklaracijos, laivo važtaraščiai, sąskaitos faktūros - suklastoti. FNTT tyrėjai, išsiuntę teisinės pagalbos prašymus, išsiaiškino, kad dokumentuose minimas laivas niekada nebuvo Honkongo jūrų uoste. Prancūzijos pareigūnai informavo, kad laivas tokiu pavadinimu Prancūzijos jūrų uostuose nesilankė, o į Prancūziją neva atgabentų pistacijų muitinės deklaracijos - netikros.

Iš Prancūzijoje registruotos bendrovės milijoninio pavedimo sulaukusi Vilniaus daugiabutyje įsteigta bendrovė 700 tūkst. JAV dolerių išsyk pervedė kitur, o likusios lėšos Lietuvoje buvo sustabdytos: įmonės sąskaitoje areštuota daugiau nei 770 tūkst. eurų. Šioms lėšoms tebėra taikomas laikinas nuosavybių teisių apribojimas.

Bendrovės direktorius šioje byloje yra kaltinamas pinigų plovimu, dokumentų klastojimu, neteisėta juridinio asmens veikla, apgaulingu apskaitos tvarkymu. Ikiteisminis tyrimas buvo baigtas tuomet, kai verslininkas Švedijoje už analogiškus finansinius nusikaltimus atliko 1 m. 3 mėn. laisvės atėmimo bausmę, o šių metų vasarą jai pasibaigus, pagal Europos arešto orderį buvo atvežtas į Lietuvą. Baudžiamojoje byloje juridinis asmuo - Vilniuje registruota bendrovė - kaltinama nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, suklastotų dokumentų panaudojimu, neteisėta veikla.

Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

lietuvis

nekenčiu IKEOS, nekenčiu tų švedų žulikų. Varyk lauk, švedpalaiki

...

Švedų bankai veikia?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS