Teismas: buvęs Lukiškių kalėjimo direktoriaus pavaduotojas nuteistas pagrįstai | KaunoDiena.lt

TEISMAS: BUVĘS LUKIŠKIŲ KALĖJIMO DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS NUTEISTAS PAGRĮSTAI

  • 0

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį atmetė buvusio Lukiškių kalėjimo direktoriaus pavaduotojo Viliaus Šlaičiūno, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) dirbusios jo sutuoktinės Ramunės Šlaičiūnienės ir buvusio policininko Algirdo Jančiausko skundus dėl jiems paskelbto nuosprendžio korupcijos byloje.

„Nuteistųjų kaltė yra įrodyta“, – paskelbė teisėjas Valdimaras Bavėjanas.

2014 metų birželio 26 dieną visus tris asmenis Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltais, jiems skirta baudų iš viso už daugiau nei 49,2 tūkst. eurų.

V.Šlaičiūnui už prekybą poveikiu skirta apie 13 tūkst. eurų, jo sutuoktinei už piktnaudžiavimą – daugiau kaip 22 tūkst. eurų baudos. A.Jančiauskui už prekybą poveikiu Vilniaus apygardos teismas nurodė per metus sumokėti apie 14,8 tūkst. eurų baudą.

Siekdamas užtikrinti baudų sumokėjimą, teismas yra palikęs galioti laikiną nuosavybės teisių apribojimą V.Šlaičiūno ir A.Jančiausko sklypams. Teismas konstatavo, kad abu vyrai veikė bendrininkų grupėje.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai nustatė, kad prekyba poveikiu kaltinami asmenys reikalavo iš piliečio V.V. 20 tūkst. litų (5,7 tūkst. eurų) kyšio ir priėmė reikalauto kyšio dalį (10 tūkst. litų – 2,8 tūkst. eurų) už tai, kad būtų priimtas palankus V.V. sugyventinei sprendimas FNTT tyrėjos R.Šlaičiūnienės atliekamame ikiteisminiame tyrime. Įtariamųjų pokalbių pareigūnai klausėsi slapta, užfiksuotas ir dalies pinigų perdavimas.

Apeliacinis teismas nutartyje konstatavo, kad „įrašai leidžia susidaryti pilną įvykio vaizdą, pokalbiai informatyvūs, juose daug ir aiškiai kalbama“.

Teismas konstatavo, kad savo veiksmais R.Šlaičiūnienė sumenkino FNTT autoritetą ir diskreditavo valstybės tarnautojo vardą. Bylos duomenimis, pareigūnė pažadėjo V.V. neteisėtai veikti savo atliekamame ikiteisminiame tyrime.

„Žala valstybei padaryta akivaizdi, atvejis skandalingas, autoritetas FNTT įstaigos sumenkintas dėl to abejonių nėra“, – sakė nutartį paskelbęs teisėjas V.Bavėjanas. Jis pažymėjo, kad R.Šlaičiūnienė veikė sutuoktinio naudai.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje rašoma, kad R.Šlaičiūnienė asmeninius interesus iškėlė aukščiau valstybės, kurios tarnyboje dirbo, pažadėdama priimti priešingus tarnybai sprendimus, o jos padarytas nusikaltimas sukėlė didelį rezonansą visuomenėje, nes, pasinaudodama tarnybine padėtimi, tyrėja nesiekė ikiteisminio tyrimo metu keliamų tikslų atskleisti ir nubausti galimą nusikalstamą veiką padariusius asmenis, o veikė priešingai. Tokie veiksmai skatina visuomenę nepasitikėti teisėsaugos institucijomis, formuojamas teisinis nihilizmas.

Buvęs Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnas, pensininkas A.Jančiauskas, FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėja R.Šlaičiūnienė bei jos sutuoktinis, tuometinis Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo direktoriaus pavaduotojas V.Šlaičiūnas buvo sulaikyti Vilniuje 2011 metų spalio 26 dieną. Netrukus po sulaikymo pagal STT pateiktą medžiagą V.Šlaičiūnas buvo laikinai nušalintas nuo tarnybos. 2012 sausio 2 dieną jis atleistas iš darbo jo paties prašymu. R.Šlaičiūnienė nuo pareigų irgi buvo nušalinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS