Už uždarų durų teisme – savo vaikų nuskandinimu Neryje kaltinamos mamos byla | KaunoDiena.lt

UŽ UŽDARŲ DURŲ TEISME – SAVO VAIKŲ NUSKANDINIMU NERYJE KALTINAMOS MAMOS BYLA

  • 6

Vilniaus apygardos teismas imasi nagrinėti savo dviejų vaikų nuskandinimu Neryje kaltinamos mamos bylos – ketvirtadienį surengtas pirmas bylos posėdis.

Byla nagrinėjama už uždarų durų. BNS žiniomis, pirmame posėdyje spręsti tik organizaciniai klausimai. Teismas bylą toliau nagrinės vasario 19 dieną.

Moteris procese nedalyvauja, ekspertai yra anksčiau nustatę, kad ji negalėjo suvokti savo veiksmų, jai nerekomenduota dalyvauti teismo procese.

Vilnietė nebus teisiama, jai siūloma skirti priverstinį gydymą. Už dviejų mažamečių vaikų nužudymą, esant pakaltinamai, moteriai būtų grėsusi griežta bausmė, įstatymas už tokį nusikaltimą numato laisvės atėmimą nuo penkerių iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Lietuvoje už savo dviejų vaikų nužudymą kalėti iki gyvos galvos buvo nuteista ir iki šiol bausmę atlieka Alma Svirbutavičienė, tuomet turėjusi Bružaitės ir Jonaitienės pavardes.

Įvertinęs ikiteisminio tyrimo metu surinktus faktinius duomenis bei ekspertų išvadas, Vilniaus apygardos teismui perduotoje byloje prokuroras prašo moteriai taikyti priverčiamąsias medicinos priemones.

„Jeigu bus pripažinta, kad ji padarė nusikalstamą veiką, bus ne bausmė skiriama, o taikoma medicinos priemonė, kurią ekspertizės akte nurodė ekspertai. Tikriausiai ji ir toliau bus gydoma Rokiškio psichiatrijos ligoninėje“, – BNS yra sakęs bylos tyrimą kontroliavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gintas Vaičiūnas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pernai rugsėjo 3-iąją, apie 11 val., moteris sostinėje kartu su savo dviem dukromis įbrido į Neries upę, tyčia jas panardino į vandenį ir nuskandino.

Keistai upėje besielgiančią moterį pastebėjo šunį vedžiojęs vyras. Jis, nubridęs iki jos, pamatė netoliese skęstantį vaiką. Ištraukęs iš vandens dar trejų metų neturinčią mergaitę, vyras bandė ją gaivinti, iškvietė pagalbą. Kitos, dar metukų nesulaukusios mergaitės kūną upėje aptiko baidare plaukę žmonės.

36-erių moteris sulaikyta įvykio vietoje. Atsižvelgiant į jos sveikatos būklę, po sulaikymo ji buvo prižiūrima medikų specializuotose gydymo įstaigose.

Tyrimo metu įtariamajai skirta stacionari teismo psichiatrijos ir teismo psichologijos ekspertizė. Ją atlikę specialistai pateikė išvadas, kad dėl psichikos sutrikimo moteris nusikaltimo įvykdymo metu negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų. Specialistai konstatavo, kad moteriai rekomenduojamas priverstinis gydymas – stacionarinis stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje sustiprinto stebėjimo sąlygomis.

Moteris toliau gydoma Rokiškio psichiatrijos ligoninėje sustiprinto stebėjimo sąlygomis, tokį režimą ekspertai rekomenduoja taikyti įtariamajai ir toliau.

Po šios tragedijos, medikai, politikai, visuomenininkai ėmė diskutuoti apie pagalbą pagimdžiusioms mamoms, o Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo pagalbos nėščiosioms ir pagimdžiusioms moterims stiprinimo priemones.

Gairės: pagalbos tel, Neris, byla, nuskandinti vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

trumpai

Šiaip,tai Lietuvoj turim žyyymiai pavojingesnių ir žyyymiai didesnį nuostolį valstybei padariusių nusikaltėlių . Save "politikais" įvardinančių. Nežinau , bet man aišku,kad ta moteris visuomenei tikrai tokio pavojaus,kaip minėti atmatos , nekelia

Tauta

Debilizmas

Neber kantrybes

Uzdaryti i durnyna iki gyvos galvos. Kosmaras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS