A. Zabulio ir G. Vainausko byla keliauja tarp teismo ir prokuratūros | KaunoDiena.lt

A. ZABULIO IR G. VAINAUSKO BYLA KELIAUJA TARP TEISMO IR PROKURATŪROS

  • 0

Vilniaus apygardos teismas grąžino prokuratūrai baudžiamąją bylą, kurioje prekyba poveikiu kaltinami žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas Gedvydas Vainauskas ir buvęs bendrovės „Omnitel“ ilgametis vadovas Antanas Zabulis. Prokurorai šį teismo sprendimą apskundė.

Vilniaus apygardos teismas grąžino prokuratūrai baudžiamąją bylą, kurioje prekyba poveikiu kaltinami žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas Gedvydas Vainauskas ir buvęs bendrovės „Omnitel“ ilgametis vadovas Antanas Zabulis. Prokurorai šį teismo sprendimą apskundė.

Nutartį grąžinti bylą trūkumams šalinti Vilniaus apygardos teismas priėmė birželio 22 dieną. Jo nuomone, kaltinamasis aktas surašytas skubotai, nepasibaigus ikiteisminio tyrimo veiksmų skundimo galimybei, todėl nebuvo užtikrinta kaltinamųjų teisė į gynybą, BNS informavo teisme.

Teismas taip pat sukritikavo prokurorų sprendimą iš pradžių teisti tik du įtariamuosius, o vėliau – trečiąjį. Teismo nuomone, tai apsunkintų procesą.

Prokurorai nesutinka su tokiu vertinimu ir Vilniaus apygardos teismo nutartį apskundė Apeliaciniam teismui.

Generalinės prokuratūros atstovės Elenos Martinonienės teigimu, jokie teisės aktai nenumato konkretaus termino, per kurį kaltinamieji gali skųsti aukštesniojo prokuroro sprendimus.

„Neaišku, kiek laiko reikėtų laukti, ar bus tie skundai, ar ne“, – BNS sakė ji.

Anot E.Martinonienės, prokuratūra nesutinka ir su argumentais dėl bylos Rolando Pakso atžvilgiu atskyrimo. Jam liudijant G.Vainausko ir A.Zabulio procese esą nebūtų taikoma liudytojui numatyta atsakomybė.

Prokurorai šių metų gegužės 20 dieną pranešė, kad baigė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu. Teismui atiduoti du šios bylos kaltinamieji iš trijų. Tyrimas baigta dėl G.Vainausko ir A.Zabulio veiksmų, o valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso atžvilgiu byla išskirta į atskirą, taip siekiant nelaukti Europos Parlamento sprendimo dėl „tvarkiečių“ lyderio teisinės neliečiamybės panaikinimo. Prokurorai R.Paksui taip pat ketina pateikti įtarimus prekyba poveikiu.

Teisėsaugos duomenimis, žiniasklaidos grupės vadovas G.Vainauskas sutarė su R.Paksu, kad šis už beveik 10 tūkst. eurų vertės kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, jog šie leistų naudoti naują „Norfos“ parduotuvę Prienuose.

G.Vainauskas taip pat kaltinamas prekyba poveikiu, kad esą už kyšį pasinaudodamas savo įtaka siekė padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams, kad šie nutrauktų tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Tiriant šį epizodą įtarimai pateikti buvusiam bendrovės „Omnitel“ ilgamečiam vadovui A.Zabuliui. Jis kaltinamas, kad veikdamas kitų asmenų interesais pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G.Vainauskui, kad „šis pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis paveiktų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus“.

Ir G.Vainauskas, ir A.Zabulis kaltę neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS