Tempia bananus ir sultis
Anot gydytojos dietologės Dalios Vaitkevičiūtės, nešdami pacientui netinkamą maistą galime padaryti ir meškos paslaugą.
"Tyrimas atskleidė tai, ką kasdien matome savo darbe. Dažniausiai nešamos vynuogės, mandarinai, bananai, sultys pakeliuose. Tačiau prieš perkant kokį nors maistą reikėtų atkreipti dėmesį į paciento poreikius, o dar svarbiau – pasitarti su jo gydytoju. Juk ne be reikalo ligoninėje pacientams skiriamos specialios gydomosios dietos", – komentavo medikė.
Apklausos duomenimis, 79 proc. gyventojų ligoninėje sergantiems artimiesiems atneša įvairių vaisių – vynuogių, obuolių, bananų. Antroje vietoje pagal populiarumą – gaivieji gėrimai. Sultis ir limonadą pacientams perka 42 proc. apklausos dalyvių.
Pasak gydytojos dietologės, artimieji su medikais dėl atnešamo maisto raciono tariasi retai – tik maždaug 10–20 proc. kartais ko nors pasiteirauja.
"Neretai matome pacientus, slapčia kažką traukiančius ir valgančius iš artimųjų krepšelio, nors juos ir esame perspėję dėl pasekmių. Netinkama mityba gali gerokai pabloginti paciento būklę. Specialiai pritaikyta dieta itin svarbi tiems pacientams, kuriuos kamuoja virškinamojo trakto ligos, taip pat po didelės apimties operacijų, pacientams, kurie sunkiai ryja, senyvo amžiaus ligoniams, kurie nebeturi geros dantų būklės, onkologiniams ligoniams", – vardijo D.Vaitkevičiūtė.
Nekaltas saldumynų maišelis
Remiantis tyrimo duomenimis, ketvirtadalis (25 proc.) respondentų pacientams dažniausiai perka saldumynų: šokolado, bandelių, sausainių.
Artimiesiems saldumynų atnešti labiausiai yra linkę pensininkai – 28,1 proc.
"Dėl didelio su maistu gaunamo cukraus kiekio organizme kyla uždegiminiai procesai. Prieš sprendžiant, ką pirkti ligoniui, itin svarbu atkreipti dėmesį, kuo jis serga. Jeigu žmogus serga cukriniu diabetu ar kardiologine liga, jų dietoje turi būti subalansuotas cukraus kiekis. Esu mačiusi ir ne vieną atvejį, kai pacientui prinešama mandarinų, saldainių, sausainių, o jis net kramtyti negali", – pasakojo medikė.
Iš pažiūros visai nekaltas mineralinis vanduo taip pat gali būti pavojingas. Pasak D.Vaitkevičiūtės, mineralizuoti gėrimai su burbuliukais netinka pacientams, kuriems sutrikusi žarnyno ar skrandžio veikla.
Pavyzdžiui, kardiologiniams pacientams yra ribojamas druskų ir mineralų kiekis, nes jų perteklius gali pabloginti širdies būklę. Dėl tos priežasties į ligoninę vertėtų nešti tik paprastą geriamąjį vandenį.
Iš pažiūros visai nekaltas mineralinis vanduo taip pat gali būti pavojingas.
Tik ne sūreliai
Apklausa atskleidė, kad tokius pieno produktus kaip sūreliai, varškė ar jogurtas sergantiesiems ligoninėje gabena 25 proc. gyventojų. Dažniausiai šiuos produktus renkasi moterys – 28,4 proc.
Dietologė neabejoja, kad sūreliai ir jogurtai pacientams nešami todėl, kad žmonės įsitikinę, jog šiuose pieno produktuose yra daug baltymų.
"Klaida taip manyti. Sūreliuose, saldžiuose jogurtuose yra daugiau cukraus nei baltymų. Tačiau tiesa, kad sergant organizmas labiausiai reikalauja baltymų. Baltymai, gaunami su maistu, padeda greičiau gyti žaizdoms, sveikti, ligonis jaučiasi energingesnis. Rekomenduočiau ligoniui verčiau atnešti natūralaus jogurto su didesniu baltymų kiekiu. Tokiais atvejais, kai pacientas yra netekęs daug svorio, nesuvalgo viso reikalingo maisto kiekio per parą, jiems įprastai skiriame specialius papildomo maitinimo gėrimus, kurie padeda sparčiau atsigauti po ligos, palaikyti esamą kūno masę", – tvirtino D.Vaitkevičiūtė.
Atneša ir kotletų
Pagal tyrimo duomenis, 19 proc. respondentų į ligoninę neša daržovių, pavyzdžiui, agurkų, pomidorų ar jau pagamintų salotų.
Atnešti mėsos gaminių (kotletų, kepsnių ar dešrelių) yra mažiau populiarus pasirinkimas – taip elgiasi tik 12 proc. apklausos dalyvių. Tokius maisto produktus į krepšelius pacientams labiau linkę krauti studentai, moksleiviai (18,5 proc.). Taip pat vos aštuntadalis (12 proc.) respondentų nurodė ligoniams verdantys sultinius, trintas sriubas.
"Ligoniui reikia kuo įvairesnio maisto – tiek daržovių, jei jis jas toleruoja, tiek vaisių, bet nedideliais kiekiais, o ne glėbiais. Jeigu pacientui leidžiama valgyti maistą, ruoštą namie, jam rekomenduočiau gaminti baltymų turinčių liesų mėsos, žuvų patiekalų", – tikino gydytoja dietologė.
Pasak jos, visgi kai kuriais atvejais maisto įvairovė netinka.
"Kita dažna situacija – prinešama šviežių vaisių ir daržovių, kai pacientas gydomas chemoterapijos skyriuje ar yra po žarnų operacijos. Ne visuomet ligoniams tinka neapdorotas maistas, jis gali būti ir infekcijos šaltinis. Jeigu tai greitai gendantis maistas ir jam nėra tinkamų laikymo sąlygų, maistas gali tapti žarnyno infekcijos šaltiniu. Jei tai chemoterapinis pacientas, kurio imunitetas nusilpęs, jam neapdorotas maistas gali išvis netikti", – dėmesį atkreipė D.Vaitkevičiūtė.
"Spinter tyrimai" reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko "Supportan" užsakymu, tyrime dalyvavo 1 006 respondentai nuo 18 iki 75 metų.