-
Nealkoholinių gėrimų mada: jau pasiūlė vyno ir džino skonių gėrimus 2
Anksčiau kukliai slėpęsi valgiaraščių pabaigoje, šiandien nealkoholiniai gėrimai – madingiausių Londono barų meniu dėmesio centre. Geriausi barmenai kuria naujus gėrimus be alkoholio. Pavyzdžiui, kokteiliai gardinami rozmarinais, kvapiaisiais pipirais ir net gaminami iš garstyčiomis pagardintų burokėlių.
D. Britanijoje populiarėja socialinės kampanijos, tokios kaip „Go Sober for October“ („Negerk nė lašelio iki spalio“) ar „Dry January“ („Sausas sausis“), skatinančios žmones negerti. Šiemet „Sausą sausį“ Jungtinėje Karalystėje alkoholio atsisakė daugiau nei 3 mln. žmonių. Ir alkoholinių gėrimų gamintojai taikosi prie naujų tendencijų. Jie kuria distiliuotą nealkoholinį gėrimą, skoniu primenantį džiną, bet neturintį nei cukraus, nei dirbtinių skonio stipriklių.
„Seedlip“ įkūrėjas Benas Bransonas jau 10 metų nevartoja alkoholio, tačiau jam nepatiko menkas alternatyvų pasirinkimas, todėl nusprendė sukurti naują nealkoholinį gėrimą.
„Kai susitinki su draugais, grįžti namo po sunkios darbo dienos ar ruošiesi vakarieniauti, bet nenori gerti raudonojo vyno, jautiesi keistokai, nes nėra kuo jo pakeisti“, – problemą pabrėžia B. Bransonas.
„Ką gerti, jeigu negeri?“ tapo B. Bransono kompanijos šūkiu. 2015 m. įkurta įmonė gamina ir platina nealkoholinius gėrimus.
Iš šešių sudedamųjų dalių pagamintas „Seedlip“ puikiai tinka su kitais gėrimais. Dažniausiai jis geriamas su toniku. Tai garsiojo džino su toniku kokteilio pakaitalas.
Sgroene/Pixabay nuotr.
„Mums labai pasisekė, nes dirbame su daugybe puikių barų ir šaunių barmenų. Jie nuostabūs ir įkvepia mane toliau kurti naujus gėrimus. Alkoholio nevartojantiems žmonėms, vietoj šviežiai spaustų sulčių kokteilių, galime pasiūlyti ištisą gamą suaugusiems skirtų gėrimų“, – pasakoja B. Bransonas.
Baras „Gong“ – bene žinomiausia vieta Londone, kurioje siūlomi nealkoholiniai kokteiliai. „Gong“ įrengtas ištaigingo viešbučio „Shangri-La“ 52-ame aukšte ir yra aukščiausiai iškilęs Londono baras. Barmenas Federico Cubeddu su kolegomis ilgiau nei metus kūrė kokteilių meniu. Vienas iš gėrimų yra „Web-Slinger“, suplaktas iš fetos sūrymo, špinatų sirupo, ‘Bramley’ veislės obuolių koncentrato ir „Seedlip“.
„Seedlip“, nors dedame vos lašelį, užtikrina, kad visi ingredientai reikiamai susimaišys ir gerai derės vienas su kitu. Pasakyčiau taip: be jo tikrai trūktų vienos grandinės dalies“, – tikina F. Cubeddu.
Geriausi barai kuria savo kokteilius. Laboratoriją primenančioje virtuvėje kuriami, rafinuojami ir gaminami įvairūs ingredientai, iš kurių plakami kokteiliai. Mokslinių tyrimų ir plėtros grupei vadovaujanti Zoe Burgess teigia, kad pradėjusi kurti nealkoholinius kokteilius turėjo pakeisti ir mąstymą.
„Alkoholio prigimtis ir jo garavimo savybės lemia, kad tokio gėrimo skonis labai gerai atsiskleidžia. Tikriausiai girdėjote, kad alkoholiniai gėrimai puikiai užuodžiami. Tas tiesa. Bet tai nereiškia, kad negalime sukurti puikaus aromato gėrimo be alkoholio“, – aiškina mokslinių tyrimų vadovė Z. Burgess.
Londono restoranų užkulisiuose someljė ir barmenai irgi kuria nealkoholinius gėrimus, kurie derėtų prie patiekalų. 2017-aisiais restoranas „Clove Club“ pateko į geriausių pasaulyje restoranų 50-tuką. Baro šefas Robas Simpsonas pirmenybę teikia tiems nealkoholiniams gėrimams, kurie geriau, nei įprastai užsakomi vynai, pabrėžia ar atskleidžia patiekalų skonį. Vienas naujausių – arbatos gėrimas, kaip ir vynas turintis taninų.
„Patys nuostabiausi skoniai, išgaunami nenaudojant alkoholio. Tai skirtingos sudėties gėrimai, kiekvienas gurkšnis vis kitoks. Vyno skonis iš esmės toks pat. Žinoma, galite rinktis vyną, kuris gomuryje bus sodresnis, sausesnis ar kiek aštresnis, bet skonis vis vien bus kaip vyno“, – tikina R. Simpsonas.
Plačiau apie tai, kaip kuriami nealkoholiniai gėrimai, – įraše.
-
Tarptautinę laimės dieną – į sveikų malonumų barą
Anksčiau čia dirbusią šviežių sulčių ir kokteilių ekspertę pakeitusi Alma sako, kad "Pupa Raw" jos gyvenime atsirado labai staiga, bet ir ankstesnėje jos veikloje netrūko bendravimo su žmonėmis, siekiant jiems padėti. Patikėkite, ir vienas kokteilis pakeliui į darbą ar vietoj sprangaus sumuštinio per pietų pertrauką gali padėti. Gal net pakreipti vingiuotu, bet gardžiu sveikos mitybos keliu. Galbūt kovo 20-oji – Tarptautinė laimės diena – bus pretekstas pirmąkart užsukti pas Almą ir pradėti šiek tiek labiau mylėti bei puoselėti save?
– Alma, kaip manote, ar viena diena gali pakeisti Kauno žmonių gyvenimą, ar tai tegali būti proceso pradžia? O gal kauniečiai jau pakankamai laimingi?
– Pakeisti gyvenimą gali ir viena akimirka, neprireiks ir dienos. Paprastai gyvenime taip nutinka, kad viskas apsiverčia staiga ir netikėtai. Gali procesas vykti ir iš lėto, žinoma. Ar žmonės Kaune laimingi? Sakyčiau, laimingų žmonių daugėja. Tai atsispindi ir jų veiksmuose bei žodžiuose.
– Kaip sveika gyvensena ir rūpinimasis savo kūnu prie to prisideda?
– Manau, kad labai! Laimingas žmogus pirmiausia yra sveikas žmogus. Sveika mityba su sveikata labai tiesiogiai susijusi. Kai žmogus atranda, kad maistas gali būti vaistu, tuomet tikrai labai daug dalykų išsisprendžia. Yra gražus posakis, kuriame telpa daug prasmės: "Jei jūsų maistas netaps vaistu, tada vaistai taps jūsų maistu."
– Jei reikėtų išrinkti laimingiausią kokteilį jūsų bare, kas tai būtų?
Būti čia, bendrauti su žmonėmis, duoti tai, ko jiems reikia, matyti šypseną po pirmo gurkšnio ir išgirsti "oho" yra labai smagu.
– Laimingas tas, kuris skanus, tiesa? O kiekvienam skanūs vis kitokie dalykai. Sukurti tokį, kuris būtų skanus visiems, irgi įmanoma. Daug vaisių, žalumynai – to tikrai pakanka.
– Gal tuomet vasarą, kai vaisių ir žalumynų per akis, kauniečiai laimingesni?
– Šiluma ir saulė, kurios mums visuomet labai trūksta, aišku, duoda labai daug. Bet tai individualu. Vieniems juk labai patinka lietus, kitiems brangi žiema su visais savo malonumais. Kiekvienas metų laikas savaip mielas ir jaukus, turi savo spalvas.
– Jei galėtumėte pasirinkti kovo 20-ąją, Tarptautinę laimės dieną, ilsėtis ir lepintis, ar dirbti ir dalyti laimę kitiems, kaip pasielgtumėte?
– Aišku, dirbti ir dalyti! Būti čia, bendrauti su žmonėmis, duoti tai, ko jiems reikia, matyti šypseną po pirmo gurkšnio ir išgirsti "oho" yra labai smagu.
Kovo 20-ąją Kauno miestas ir rajonas švęs Tarptautinę laimės dieną
2013-aisiais pirmąkart paminėta Tarptautinė laimės diena, kurią, kaip progą stiprinti vieną svarbiausių žmogaus gyvenimo principų, inicijavo Jungtinės Tautos. Šiemet ši šventė pradedama švęsti ir Kaune – oficialiais Tarptautinės laimės dienos ambasadoriais tapo projekto "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" komanda, kuri yra įsitikinusi, kad Kaunas yra laimingų žmonių miestas.
"Laimingas miestas prasideda ir baigiasi laimingais žmonėmis", – pabrėžia "Kaunas 2022" programos "Dizainas laimei" kuratorė dr. Jūratė Tutlytė. Ji akcentuoja, kad tokie svarbūs elementai, kaip saugios gatvės, galimybė užtikrinti visavertį šeimos gyvenimą ir sutvarkyta gyvenamoji aplinka nėra vieninteliai žmogiškąją laimę lemiantys faktoriai. J.Tutlytė yra įsitikinusi, kad ne mažiau svarbu ir gal net svarbiau yra gatves ir pastatus užpildantys turinys ir atmosfera – tai žmonių tarpusavio santykiai, vidinės nuostatos, nusiteikimas veikti, noras ir galimybė reikštis ir tobulėti.
Net blogas oras ar atšiaurus klimatas čia, pasirodo, niekuo dėtas. Štai Islandija yra priskiriama prie pačių laimingiausių vietų pasaulyje – dėl to, kad ten tvyro palaikymo atmosfera, ir vaiko, draugo, kaimyno noras brazdinti gitara, užsiimti rankdarbiais ar šokti yra priimamas rimtai ir su pagarba, palaikant ir paskatinant.
"Ieškodami laimės, pasirodo, vis pasiklystame – tyrimai rodo, kad žmonės yra linkę laimės ieškoti ne tose vietose – tai, ką jie galvoja, kad yra arba kur yra laimė, iš tiesų nėra. Geriausias to pavyzdys yra apsipirkimo malonumai, kurie galų gale priveda prie įvairių priklausomybių ir išsekimo formų", – apie tai, kad laimę iš tiesų pravartu ne tik švęsti, bet ir projektuoti, kalba J.Tutlytė.
"Kaunas 2022" komanda jokiu būdu nėra vieninteliai programos autoriai ir kūrėjai. Prie šios miesto ir rajono šventės jungiasi viešasis transportas, Kauno oro uostas, Lietuvos geležinkeliai, Kauno ""Žalgiris, teatrai, muziejai, galerijos, verslo organizacijos, kavinės, restoranai, miesto, rajono bendruomenės ir gyventojai.
Galbūt šią dieną padarysite vieną gerą darbą, galbūt išdrįsite padėkoti, aplankyti netikėtą vietą ar išbandyti naują dalyką? Gal muziejuose skambės muzika? O gal kavinėse atsiras laimingos valandos? Gal visi kartu bėgsite laimės maratoną ar dainuosite autobuse? O gal Laisvės alėja ar Raudondvaris taps paskaitų auditorija? Gal tiesiog iškepsite pyragą, kuriuo vaišinsite savo kaimynus?
Laimės dienos ambasadoriai sufleruoja, kad šis jausmas turi dešimt gairių, į kurias ir pateks visi kovo 20-ąją Kaune bei Kauno rajone vyksiantys renginiai ir iniciatyvos. Tai – "Duodu", "Bendrauju", Judu", "Suvokiu", "Bandau", "Planuoju", "Nesustoju", "Jaučiu", "Priimu" ir "Dalyvauju". Daugiau apie tai, ką netikėto, naujo ir laimingo tądien bus galima nuveikti Kaune, rasite čia.
Jei pas jus gyvena laimė, kovo 20 d. atidarykite duris ir švęskime laimę kartu!