-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
1. Rinkitės transformuojamus baldus
Vienas svarbiausių aspektų mažoje erdvėje – baldų funkcionalumas. Transformuojami baldai, tokie kaip išskleidžiami arba prailginami stalai, yra nepaprastai vertingi mažose valgomuosiuose. Jie suteikia lankstumo ir leidžia efektyviai išnaudoti ribotą erdvę. Pavyzdžiui, mažas stalas kasdieniams šeimos pietums gali būti lengvai transformuojamas į didesnį, kai reikia sutalpinti daugiau svečių. Dėl savo universalumo, transformuojami stalai yra puikus pasirinkimas, leidžiantis sutaupyti vietos ir kartu išlaikyti erdvės estetiką.
2. Išnaudokite vertikalią erdvę
Mažose patalpose itin svarbu išnaudoti vertikalią erdvę. Lentynos ar pakabinamos spintelės ant sienų gali padėti susidoroti su ribota grindų erdve, suteikdamos galimybę laikyti indus ir kitus valgomojo reikmenis aukščiau. Taip pat tai padeda išlaikyti tvarkingą ir neapkrautą aplinką, kas ypač aktualu mažose patalpose. Be to, vertikalią erdvę galima papuošti paveikslais arba augalais, kurie suteiks gyvumo ir vizualinio patrauklumo.
3. Naudokite šviesius atspalvius ir veidrodžius
Tinkama spalvų paletė ir veidrodžių naudojimas – dar keli svarbūs aspektai įsirenginėjant mažą valgomąjį. Šviesių spalvų sienos, grindys ar baldai padeda vizualiai padidinti erdvę ir suteikia jai šviesumo, lengvumo bei gaivumo. O sumaniai išdėstyti veidrodžiai gali atspindėti šviesą ir sukurti didesnės erdvės įspūdį.
Vadovaudamiesi šiais patarimais, galite maksimaliai išnaudoti mažą valgomąjį, paversdami jį jaukia ir funkcionalia erdve, kurioje malonu leisti laiką su šeima ir draugais. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti su įvairiais dizaino sprendimais ir rasti tai, kas geriausiai atitinka jūsų gyvenimo būdą ir skonį.
Na, o jei susižavėjote prieš tai minėtais transformuojamais stalais, platų jų pasirinkimą galite rasti čia.
-
Kaip XIX a. atrodė bajoriškų puotų stalas Lietuvos dvaruose? 1
Lietuvos dvarų kultūros tyrinėtojas Marius Daraškevičius pažymi, kad XIX amžiaus Lietuvos bajorų puotose ant stalų jau būdavo tie įrankiai, kuriuos naudojame ir dabar.
„Jie turėjo beveik viską, ką turime dabar. Susiformuoja įrankių komplektas, atsiranda gausybė įvairių indų. Porcelianas, fajansas... Jie sugula ant stalo ir pietų metu kiekvienam patiekalui pritaikoma tam tikra indo forma, į kurią dedamas žuvies, mėsos patiekalas, sriuba dedama į sriubinę“, – pasakoja M. Daraškevičius.
Anot tyrinėtojo, Lietuvoje pietų metu bajorai valgydavo 5–6 patiekalus, o jei būdavo daugiau svečių, patiekalų galėdavo būti ir daugiau. Taip pat verta išskirti ir tai, kad pietų metu bajorai mėgdavo daryti pertraukas, per kurias eidavo pailsėti, papramogauti – palošti kortomis ar pašokti.
Pasak M. Daraškevičiaus, ant to meto bajoriškos puotos stalo galima rasti įvairiausių valgių – nuo tuo metu egzotiškų artišokų ar bajorų labai mėgtų vėžių iki kiškienos, veršienos, žuvies patiekalų. Taip pat svarbią reikšmę turėjo deserto stalas, kurio viduryje būdavo didžiulis krištolinis dubuo su uogiene ir vaisiais, užpiltais trauktine.
-
Kaip nepersivalgyti per šventes?
Taip pat svarbi priežastis – saiko nebuvimas valgant, sako šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.
„Persivalgymas turi apibrėžimą – tai yra maisto kiekio, kuris nėra normalus kitam sveikam žmogui, suvartojimas per labai trumpą laiką. [...] Sotumas suteikia saugumo jausmą. Tau atrodo, kad yra gera, skanu, sotu, tu gerai gyveni ir t.t. Bet taip jautiesi tik labai trumpai – vėliau ateina savigrauža, kaltė ir negalavimai“, – aiškina gydytojas.
Kaip svarbiausius patarimus, kaip nepersivalgyti, V. Morozovas vardijo šiuos: riboti porcijų dydžius, nenaudoti skonio stipriklių, kurie yra pusfabrikačiuose, padažuose ir maišytuose prieskoniuose, naudoti mažas lėkštutes, daryti pertraukas tarp valgymų ir valgant nevartoti alkoholio.
Pasak šeimos gydytojo, alkoholis turi daug kalorijų, prislopina saiko jausmą, skatina alkio jausmą ir taip rizikuojate nejučiomis persivalgyti.