Mokslininkai: demokratijai reikia apatiškų žmonių | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI: DEMOKRATIJAI REIKIA APATIŠKŲ ŽMONIŲ

Manoma, kad demokratija geriausiai veikia, kai žmonės rūpinasi tuo, kas vyksta aplinkui, ir žino, kas vyksta. Tačiau naujas mokslinis tyrimas teigia, kad demokratijai funkcionuoti reikia daug apatiškų ir neinformuotų žmonių.

Tokį teiginį paskelbė Princetono mokslininkas Iainas Couzinas su savo komanda. Jo teigimu, visiškai informuotas elektoratas valstybę paverstų „šuliniu“ mažų grupelių ar iškiltų riziką, kad valdymas atitektų vienai mažumos grupei. Jei rinkėjai per daug nesirūpina politiniais reikalais, jie „plaukia“ su dauguma ir tuo, kas populiaru. Taip jie leidžia ir toliau valdyti daugumai bei išlaikyti demokratiją, rašo io9.com.

Mokslininkų iškeltoje teorijoje teigiama, kad funkcionaliai demokratijai užtenka mažumos žmonių, kurie žino apie valstybėje vykstančius reiškinius. Keleto žmonių pakanka, kad valstybė būtų valdoma. Jei yra per daug žmonių, besirūpinančių tuo, kas vyksta aplink, prasideda disintegracija ir atskiros grupelės pradeda tolti nuo bendros valdymo koncepcijos.

Kaip mokslininkai nustatė, kad demokratijai geriausia - apatija? Pasirodo, tokios išvados padarytos ištyrus žuvis, kurias natūraliai traukia geltona spalva. Mokslininkai išmokė grupelę žuvų veikti prieš savo instinktą ir plaukti prie mėlynų objektų. Kita grupelė žuvų buvo skatinamos elgtis pagal savo instinktą.

Kai mokslininkai abi grupes žuvų suleido kartu, mažesnė grupelė geltoną spalvą sekančių žuvelių pradėjo dominuoti, priversdamos ir 80 proc. ištreniruotų žuvų plaukti geltonos spalvos link. Žuvys elgėsi taip todėl, kad noras pasiekti geltoną tikslą buvo pagrįstas ne išmokimu, o instinktu. Tačiau, kai buvo kartu suleista dar viena grupė žuvų, su kuria mokslininkai nedirbo, pradėjo dominuoti mėlynos spalvos besivaikančios žuvys, kurių telkinyje buvo daugiausia.

Trečia grupė žuvų buvo laikoma kaip „neinformuota“. Mokslininkai aiškina, kad netreniruotos žuvelės tiesiog sekė daugumą, todėl įleidus naują grupę žuvų vėl pradėjo dominuoti judėjimas mėlynos spalvos link.

Tačiau po tokio tyrimo kyla klausimas, ar šis reiškinys galioja ir žmonėms. Tyrimą atlikusi komanda sako, kad kompiuterinės simuliacijos rodo, kad žmonijoje veikia tas pats dėsnis.

Mokslininkai planuoja atlikti kitą tyrimą, kuriame dalyvautų savanoriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ko tik nesugalvos

kad tik moksliskai "irodyti" butinuma valstybe atiduoti vip klaneliui.

vytas

o man patinka :) tik liudna :(

romualdas

Kas per idiotai tie žurnalistai. Jeigu žuvų būrys elgiasi savaip, tai kodėl žmonės turi taip egtis. O Anglijoje idiotų ne mažiau kaip mūsų Seime ar kitose valdymo struktūrose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS