Lietuviai mėsinių jaučių paklausą rado Turkijoje | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI MĖSINIŲ JAUČIŲ PAKLAUSĄ RADO TURKIJOJE

Turkai šluoja Lietuvos mėsinius galvijus, o šalies verslininkai jau blaškosi po kaimyninę Latviją, kad galėtų patenkinti netikėtai atsiradusį poreikį. Gyvus mėsinius jaučius Turkija dabar įsileidžia tik iš Baltijos valstybių ir Bulgarijos.

"Verslo žinios" rašo, kad paskui paaugusią paklausą nuo 3,4 lito už kilogramą gyvojo svorio, kiek mokėta vasaros viduryje, kaina šoktelėjo iki 5 litų. Eksportuotojai primiršo net ilgus metus pelningiausia buvusią Rusijos rinką.

"Mano skaičiavimu, iš Lietuvos į Turkiją išvežama iki 80 proc. šalyje užauginamų jaučių. Tai daugiau nei buvo vežama į Rusiją. Jaučių pas mus jau trūksta, juos perkame Latvijoje, kur turime įsteigę kooperatyvą, nes Estija iššluota prieš kelis mėnesius," - sakė žemės ūkio kooperatyvo "Lietuviška mėsa" (LM) valdybos pirmininkas Vidmantas Jonika.

Kooperatyvo vadovas tikina, jog gelbsti tai, kad turkai šiek tiek sumažino kokybės reikalavimus ir perka ne tik mėsinius raguočius, bet ir mišrūnus.

"Per mėnesį išvežame po 20 pilnų šaldytuvų skerdenų, nors vežame ir jaučius. Vien mūsų penėjimo stotyje šiandien stovi 700 eksportui paruoštų raguotųjų", - sakė V.Jonika.

Jo nuomone, lietuviams pasisekė, nes turkai neturėjo pasirinkimo, iš kur vežti. Didžiųjų valstybių pirkėjai paprastai nesiveržia į tokias mažas rinkas. Jei turkams būtų leista iš daugiau ES valstybių skerdenas importuoti ne nuo spalio 1 dienos kaip dabar, o nuo metų pradžios, Lietuvą jie būtų paprasčiausiai aplenkę.

Bendrovės "Agaras" vadovas Petras Vainoras sakė, kad šis bumas jiems leis investuoti į bendrovės pertvarkymą. Planuojama į dujų jėgainę, kurioje elektra bus gaminama iš organinių atliekų, investuoti 10 mln. litų. Verslininkas šią "turkišką progą" vertina kaip galimybę papildomai uždirbti ir investuoti į technologijas, leidžiančias piginti gamybą, nes niekas negali pasakyti, kiek ilgai tęsis pirkimas.

Gairės: jaučiai, jautiena
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS