Barzda – vyriškumo simbolis. Kaip atrodyti stilingai? | KaunoDiena.lt

BARZDA – VYRIŠKUMO SIMBOLIS. KAIP ATRODYTI STILINGAI?

Barzdos tendencijos keičiasi, tačiau ji visada buvo laikoma vyro galios ir vyriškumo simboliu. Kokios barzdos ir ūsai madingi šiandien? Į ką  reikėtų atkreipti dėmesį barzdočiams ir norintiems auginti barzdą?

Trumpos barzdos, ilgesni ūsai

Barberis Aurimas Žirlys pastebi, kad ilgos barzdos jau išeina iš mados, jas keičia trumpesnės barzdos ir išryškinti ūsai. Pasak jo, į madą sugrįžta plaukų kirpimas muletu ir vadinamuoju bliūdeliu, o prie tokios šukuosenos puikiai tinka trumpesnė barzda su aštresnėmis linijomis ir ilgesni ūsai. Tad vyrai vis dažniau renkasi būtent tokį įvaizdį.

„Prieš šešerius metus, kai pradėjau barberio karjerą, buvo ilgų barzdų bumas. Jas augino visi, nesvarbu, ar barzda auga gerai, ar ne. Dabar viskas pasikeitė, vyrai mieliau nešioja trumpesnes barzdas, nes joms reikia mažiau priežiūros, su jomis paprasčiau gyventi. Kartu labiau išryškinami ūsai“, – pastebi A. Žirlys.

Žinoma, vyrai aklai madų nesivaiko ir barzdas derina prie savo asmeninio stiliaus ir gyvenimo būdo. Pirmiausia, pasak A. Žirlio, barzda derinama prie stipriosios lyties atstovo profesijos ir užimamų pareigų. Jei darbas reikalauja oficialesnio įvaizdžio, atsisakoma provokuojančių sprendimų ir pasirenkama tvarkinga trumpesnė barzda. Barzdos stiliaus pasirinkimas priklauso ir nuo amžiaus. Vyresni vyrai labiau vertina klasiką, o jaunimas nebijo paeksperimentuoti. Barzda derinama prie vyro veido formos, šukuosenos.

„Vyrams dažnai norisi, kad barzda paryškintų arba pridengtų tam tikrus veido bruožus. Pavyzdžiui, paslėptų pagurklį. Tokiu atveju galima auginti kiek ilgesnę, smailėjančią barzdą, – atskleidžia pašnekovas. – Barzda neretai derinama ir prie šukuosenos. Pavyzdžiui, griežtesnių linijų  plaukų kirpimą gali atkartoti aštresnių formų barzda. Pastebiu ir tai, kad vešlias barzdas labai mėgsta pliki vyrai.“

Tendencija: dar neseniai ilgesnėmis barzdomis žavėjęsi vyrai dabar renkasi praktiškesnį trumpos barzdos variantą. / freepik.com nuotr.

Barberio teigimu, šiandien prie trumpesnių barzdų vyrai derina kiek ilgesnius ūsus. Vis dėlto prieš kelerius metus populiarumo viršūnėje buvę ilgi, riesti ūsai jau nebemadingi.

„Anksčiau vyrai ilgus, raitytus ūsus derindavo prie ilgų barzdų. Dabar, nors ūsai ir auginami kiek ilgesni, jie tvarkingai apkerpami, kad nemaišytų valgyti, nelįstų į burną – atskleidė jis. – Pastebiu, kad kai kurie vyrai mėgsta barzdas, bet nemėgsta ūsų. Tačiau, mano nuomone, atskirai barzda neatrodo gražiai, tad to daryti nepatariu.“

Dabar vyrai mieliau nešioja trumpesnes barzdas, nes joms reikia mažiau priežiūros, su jomis paprasčiau gyventi.

Barzdos auginimo ABC

Anot A. Žirlio, barzdos greičiausiai niekada neišeis iš mados. „Pastebiu, kad nusiskutę barzdą dauguma vyrų galiausiai vėl prie jos sugrįžta. Kai kurie nusiskuta dėl smalsumo ar noro prisiminti, kaip  atrodo be barzdos. Vis dėlto barzda, kad ir trumpa, vyrui suteikia daugiau vyriškumo, paryškina veido bruožus. Be jos veidas atrodo tarsi tuščias. Tad paeksperimentavę dauguma vėl ima auginti barzdą“, – sako barberis.

Neturintiems barzdos, bet pasiryžusiems ją užsiauginti pašnekovas linki kantrybės ir ragina nepamiršti reguliarios priežiūros. Net ir nusprendus nebesiskusti, barzdą reikia pakirpti, paformuoti.

Aurimas Žirlys / Asmeninio archyvo nuotr.

„Pačioje barzdos auginimo pradžioje ima labai niežėti skruostus, smakrą ir kaklą. Vėliau šis niežėjimas praeina, tačiau nemažai vyrų neiškenčia ir paaugusią barzdą nusiskuta. Taigi labai svarbu išlaukti šį etapą, – pastebi barberis. – Kita problema – nusprendę nebesiskusti vyrai neretai visiškai apleidžia barzdos priežiūrą, todėl jau po kelių dienų jie atrodo netvarkingai. Tad, ruošiantis auginti barzdą, kol ji dar trumpa, svarbu ją paformuoti, paskusti kaklą. Barzdai ilgėjant, bus galima ją kirpti mažiau. Taip pat nepamirškite, kad, pradėjus auginti barzdą, reikia naudoti barzdos šampūną, aliejų, balzamą, kurie minkština barzdos plaukus ir drėkina po ja esančią veido odą.“

Besiruošiant auginti barzdą ir jau pradėjus tai daryti A. Žirlys pataria nepamiršti apsilankyti pas barberį. Specialistas paformuos barzdą ir nukirps netvarkingai styrančius plaukelius, kad įvaizdis būtų kuo tvarkingesnis.

Svarbiausia – patogumas

Barberis Medas Klusaitis atkreipia dėmesį, kad šiandien vyrai mieliau renkasi paprastą ir mažiau pastangų reikalaujantį stilių. Tad didesnė dalis jų pasirenka trumpesnes barzdas, kurioms nereikia didelės priežiūros ir kurios ilgiau išlieka griežtos formos, neįdedant kasdienio darbo. Vis dėlto nemažai vyrų vis dar mėgsta ilgesnes barzdas ir negaili laiko joms prižiūrėti.

Medas Klusaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Vyrai neretai teiraujasi, ar jiems prie veido formos tiktų ilga barzda. Dažniausiai atsakymas būna teigiamas, nes norint turėti ilgą barzdą nebūtini išskirtiniai veido bruožai. Svarbiau, ar vyras turės laiko ir noro prižiūrėti ilgą barzdą, rūpintis ja. Tinkamai neprižiūrima ilga barzda neatrodys gerai ir greičiausiai neatitiks lūkesčių. Svarbu, kokia vyro darbo specifika, ar jam ilga barzda netrukdys kasdienei veiklai“, – sako jis.

Pasak M. Klusaičio, nemažai vyrų šiandien dėl patogumo renkasi trumpus ūsus arba juos visai nusiskuta. Vis daugiau stipriosios lyties atstovų nešioja barzdą be ūsų.

Svarbu, kokia vyro darbo specifika, ar jam ilga barzda netrukdys kasdienei veiklai.

„Geriausiai atrodantis stilius yra barzda, derinama su ūsais, nes taip sukuriamas vientisas įvaizdis ir išryškinami veido bruožai. Vis dėlto šiuo metu gana madinga barzda, neauginant ūsų, nes tai patogiau. Mažai vyrų renkasi auginti ūsus be barzdos, didžioji dauguma pabrėžia, kad vieni ūsai atrodytų keistai“, – atskleidžia pašnekovas.

Gali paslėpti trūkumus

„Metams bėgant keičiasi mūsų stilius ir grožio samprata. Faraonų laikais barzda simbolizavo valdovo galią, o šiandien vyrai ja išreiškia asmeninį stilių ir kuria savo įvaizdį, – akcentuoja barberis Jonas Žideckis. – Šiuo metu vyrai ne itin linkę rinktis ilgas barzdas, labiau vyrauja trumpų ir vidutinio trumpumo barzdų pasirinkimas. Vis dėlto reikėtų nepamiršti atkreipti dėmesio į tai, kokia kryptimi natūraliai auga barzdos plaukai, kokia barzda labiausiai tinka prie veido formos ir kokius veido trūkumus norima ja paslėpti.“

Pasak barberio, vyrai dažniausiai prašo patrumpinti barzdą, ją sumodeliuoti, padaryti gražų perėjimą (angl. fade). „Pastebėjau tendenciją, kad šiltuoju metų laiku vyrai dažniau renkasi glotniai nuskustus smakrus ir trumpas barzdas, o šaltuoju augina jas kiek ilgesnes. Kartais, norėdami pakeisti savo išvaizdą ir išbandyti naują įvaizdį, ilgas barzdas nusprendžia nutrumpinti“, – šnekėjo jis.

Jonas Žideckis / Asmeninio archyvo nuotr.

J. Žideckis pataria barzdą ir ūsus formuoti pagal tai, kokia forma jie linkę augti. „Jei modeliuojant barzdą bus pernelyg nusmailinamos žandenos, jau po savaitės pamatysime pagal augimo kryptį ataugusius šios zonos plaukus, kurie neatrodys gražiai. Todėl labai svarbu barzdą modeliuoti pagal jos augimo kryptį“, – sako barberis.

Pašnekovo teigimu, graži, žvilganti barzda reikalauja tokių pačių pastangų kaip ir galvos plaukai. Tad norint vešlesnės barzdos, galima vietas, kuriose plaukai želia mažiau, tepti aliejais arba serumais, skatinančiais jų augimą.

Barberio nuomone, barzda galima puikiai paslėpti ant veido esančius randus ir kitus veido trūkumus. Todėl, jei veido oda nelygi, verta rinktis barzdočiaus įvaizdį.

Šiltuoju metų laiku vyrai dažniau renkasi glotniai nuskustus smakrus ir trumpas barzdas, o šaltuoju augina jas kiek ilgesnes.

Reikia kruopščios priežiūros

A. Žirlys pabrėžia, kad barzdos plaukai skiriasi nuo galvos plaukų, todėl jiems reikia atskiro šampūno. Reikėtų nepamiršti specialaus aliejaus ir balzamo, kurie minkština plauką ir drėkina po barzda esančią veido odą, kad ši nepleiskanotų.

„Norint tvarkingos ir gražios barzdos, reikia ją prižiūrėti – formuoti, pakirpti, paskusti kaklą, pakoreguoti ūsus. Ūsus galima pačiam šiek tiek apkirpti žirklutėmis, kad nelįstų į burną ir netrukdytų. Jei turite barzdos kirpimo mašinėlę, galima ja patrumpinti barzdą ties žandų linijomis. Reikėtų reguliariai lankytis pas barberį, jis padės atrodyti tvarkingai“, – sako jis.

Pasak J. Žideckio, barzdos plaukai yra storesni ir kietesni nei galvos, todėl jai prižiūrėti reikalingos priemonės yra stipresnio veikimo.

freepik.com nuotr.

„Barzdą specialiu šampūnu reikia plauti tiek ryte, tiek vakare. Barzdą bus lengviau šukuoti, jei sudrėkinsite jai skirtu aliejumi, balzamu ar kondicionieriumi. Reikėtų nepamiršti, kad barzda yra labai arti lūpų, todėl nereikėtų jos apleisti“, – pastebi barberis.

M. Klusaitis atkreipia dėmesį, kad barzdoje kaupiasi nešvarumai, dulkės, joje taip pat gali likti maisto likučių. Tad barzdą būtina reguliariai plauti ir kruopščiai prižiūrėti, kad nesiveistų bakterijos.

„Barzdos plovimas palengvina jos priežiūrą, plaukas tampa puresnis ir lengviau tvarkomas. Patartina naudoti barzdos aliejų, kuris glotnina ir pamaitina plauką, suteikia gerą kvapą ir šiek tiek žvilgesio barzdai. Ūsų priežiūros priemonės labiau skirtos ilgesniems ir vešlesniems plaukams. Tokiu atveju patartina naudoti ūsų vašką, kad būtų galima juos paformuoti ir gauti norimą rezultatą“, – pataria pašnekovas.


Barzdotas lapkritis

Visą lapkritį barzdas ir ūsus auginti kviečianti iniciatyva skirta atkreipti vyrų dėmesį laiku pasirūpinti prostatos sveikata. „Barzdotas lapkritis“ („Movember“: moustache – ūsai ir November – lapkritis) – mėnuo be skutimosi peiliukų. Su šūkiais „Prižiūrėk savo vyriškumą“ ir „Kai nebenori skųstis, užauga drąsa“ akcijos iniciatoriai skatina visus vyrus skelbti žinią apie vyrų sveikatą ir drauge auginti ūsus ar barzdas – vyriškumo simbolį. 2002 m. Naujojoje Zelandijoje gimusi iniciatyva paplito visame pasaulyje.

GALERIJA

  • Medas Klusaitis
  • Barzda – vyriškumo simbolis. Kaip atrodyti stilingai?
  • Aurimas Žirlys
  • Jonas Žideckis
  • Barzda – vyriškumo simbolis. Kaip atrodyti stilingai?
freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Jurgis

Barzda ant veido o plikė tarp kojų.... mada ir geras tonas.

Cha

Aš tai eurovizijoj mačiau bobą su barzda (ant veido), tai galvoju, kad barzda tai euromoteros simbolis.

nebeliko sanitarijos darbuotoj ir jų reikalavimų,galbūr jau ir sanitarinių knygelių nebereikia, dirbaapžėlę,nesiskutepalaidais plaukaismoterys vyrai barzdoti apšepę be kepuraičių,skarelių ir pirštinių. pasikrapštokokiavieta ir .... nusiplauti nereikia ot higiena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS