Minimalumo galia: kodėl gražiai odai pakanka vos kelių produktų? | KaunoDiena.lt

MINIMALUMO GALIA: KODĖL GRAŽIAI ODAI PAKANKA VOS KELIŲ PRODUKTŲ?

  • 2

Platus odos priežiūros produktų asortimentas ir noras pasiekti kuo efektyviausių rezultatų per trumpą laiką neretai paskatina naudoti daug kosmetikos produktų. Anot dermatologų, pernelyg didelis jų  kiekis gali pabloginti odos būklę: ji gali sudirgti, išsausėti, gali atsirasti nepageidaujamų bėrimų ar net alerginių reakcijų.

Trys priežiūros žingsniai

Odos priežiūros ekspertė Irena Jokšienė teigia, kad sveikai odai užtenka vos keleto, bet kokybiškų produktų ir derėtų vadovautis taisykle "geriau mažiau negu per daug".

"Kosmetikos produktų rinkoje gausu įvairiausių produktų, deja, dalies jų tikslas – ne padėti odai, o sugundyti pirkėją įsigyti produktą. Odos priežiūrai reikalingiausi tie produktai, kurie odą apsaugo, stimuliuoja, skatina atsinaujinimo procesus, pavyzdžiui, elastino ir kolageno sintezę, riebalinių liaukų aktyvumą ir padeda geriau įsisavinti veikliąsias medžiagas", – pasakoja I.Jokšienė.

Daugiau nei 20 metų odos priežiūros srityje dirbančios ekspertės teigimu, jei oda neprobleminė, užtenka trijų pagrindinių žingsnių: tinkamai ją nuvalyti, pamaitinti ar drėkinti kremu ir dienos metu specialia priemone apsaugoti nuo UV spinduliuotės. Jei naudojamos priemonės, kurių sudėtyje yra aktyviųjų ingredientų, jas reikėtų tepti vakarais, nes miego metu sulėtėja organizmo medžiagų apykaita, produktas veikia lėčiau, tačiau per ilgesnį laiką, todėl yra mažesnė tikimybė išprovokuoti šalutinę reakciją.

"Minimalaus, bet efektyvaus kosmetikos krepšelio herojai – ne tik nešvarumus pašalinantis, bet ir odą stimuliuojantis, poras atveriantis, drėkinantis prausiklis, veido kremas, parinktas pagal individualius poreikius ir papildytas veikliosiomis medžiagomis bei apsauga nuo neigiamo aplinkos poveikio – intensyvių saulės spindulių, šalčio, stipraus šalto vėjo, didelio atmosferos užterštumo", – vardija ekspertė.

Ypač pravartu rinktis priemones, turinčias vitaminų A, E ir C, kurie, būdami galingi antioksidantai, apsaugo odą nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Svarbu įvertinti odos būklę

I.Jokšienė skatina nepamiršti elementariausio veido valymo produkto – vandens, kuris padės užbaigti odos valymo etapą prieš tepant veido kremą ar kitą kosmetikos priemonę. Vis dėlto vanduo turi būti geros kokybės, o jei namų vandentiekio vanduo prastas, tuomet reikėtų naudoti virintą, šaltinio arba geriamąjį vandenį, įsigytą parduotuvėje.

Renkantis bene svarbiausią odos priežiūros produktą – veido kremą, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą veiksnių. Visų pirma, kremo sudėtis turėtų būti minimali ir neperpildyta nereikalingų ir net kenksmingų medžiagų, taip pat dažų (pigmentų), kvapų bei kitų alergenų. Be to, kosmetikos produktuose ingredientai išvardijami pagal Tarptautinės kosmetinių ingredientų nomenklatūros (ang. INCI) taisykles mažėjančia tvarka, vadinasi, jei produkto sudėtis nedidelė, jame esančių naudingų veikliųjų medžiagų kiekiai bus atitinkamai didesni.

"Kalbant apie veido kremų veikliąsias medžiagas, ypač pravartu rinktis priemones, turinčias vitaminų A, E ir C, kurie, būdami galingi antioksidantai, apsaugo odą nuo neigiamo aplinkos poveikio, taip pat produktus su retinoliu ir gintaro rūgštimi, kurie skatina ląstelių atsinaujinimo procesus, – pataria I.Jokšienė. – Atvėsus orams, odos drėgmę palaikyti, apsaugoti nuo išsausėjimo ir padidėjusio jautrumo bei tempimo jausmo padės riebesni kremai, turintys makadamijų ar kitų odą apsaugančių, bet porų neužkemšančių aliejų, kurie tausos apsauginį odos barjerą ir neleis jai išsausėti."

Ekspertė taip pat rekomenduoja kremą – maitinamąjį ar drėkinamąjį – rinktis ne pagal sezoną, o atsižvelgiant į odos būklę. Pavyzdžiui, derėtų įsivertinti, ar oda yra išsausėjusi, ar, priešingai, reikėtų joje esančią drėgmę užrakinti maitinamuoju kremu. Be abejo, lauke esant itin aukštai arba žemai temperatūrai, drėkinamasis kremas neapsaugos odos nuo drėgmės išgarinimo, todėl tokiu atveju vertėtų rinktis tik maitinamąjį kremą, kurio sudėtyje yra tokių maitinamųjų aliejų: sviestmedžio (lot. Butyrospermum parkii butter), avokadų (lot. Persea gratissima oil) ar saldžiųjų migdolų (lot. Prunus amygdalus dulcis oil). Šiuose aliejuose gausu baltymų, angliavandenių ir vitaminų A, B, E ir D.

Kuo papildyti kosmetikos krepšelį

Siekiantiems sumažinti naudojamų produktų kiekį, ekspertė pataria pasidomėti, kokios priemonės atlieka tą patį darbą, nors priklauso skirtingoms veido priežiūros produktų kategorijoms.

Pavyzdžiui, veido kremas, papildytas veikliosiomis medžiagomis, gali pasitarnauti ir kaip paakių kremas, jei paakių zona nejautri. Paakių kremas dažniausiai reikalingas tuo atveju, jei šios srities oda arba akys itin jautrios, nešiojami kontaktiniai lęšiai, akiniai, kadangi paakių kremas lengvesnės konsistencijos ir pritaikytas jautresnei paakių sričiai. Vis dėlto, jei problemų dėl jautrios paakių odos nėra, veido kremas puikiai tiks ir paakiams.

Vietoje veido kaukių, kurios, nors ir intensyvaus poveikio, bet veikia trumpai, vieną du kartus per savaitę kaip kaukę galima naudoti ir kasdienį prausiklį, papildytą glikolio ar pieno rūgštimi. Šiek tiek ilgiau prausiklį palikus ant odos, jo poveikis bus efektyvesnis ir nereikės įsigyti papildomo produkto.

Anot I.Jokšienės, įsitikinimas, kad veido kremą ar kitus odos priežiūros produktus reikėtų keisti kas keletą mėnesių, nes oda prie jų pripranta, tėra mitas, skatinantis nuolat pildyti savo kosmetikos krepšelį.

"Iš tiesų, jei produkto sudėtyje nėra balastinių medžiagų, kurios trukdo veikti aktyviesiems komponentams, ir jis neperpildytas pigiais konservantais, tos pačios rūšies produktą galima naudoti daugelį metų, gaunant lygiai tokius pat veiksmingus rezultatus, kaip ir pirmaisiais produkto naudojimo mėnesiais, – sakė ekspertė. – Nuolat keičiant odos priežiūros produktus, oda kaip tik gali būti greičiau sudirginta ar atsirasti alerginė reakcija."

Tiems, kurie vis dėlto nori išbandyti kitos linijos produktus, ekspertė siūlo naujas priemones įkomponuoti į jau turimą kosmetikos krepšelį iš lėto: pavyzdžiui, įsigijus kitą veido kremą, reikėtų kombinuoti jį su senuoju prausikliu. Jei nepageidaujamų reakcijų nėra, tuomet galima keisti ir prausiklį.

GALERIJA

  • Irena Jokšienė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kam gera oda gadinti bele kuo.

Geros ir gražios odos nereikia bjauroti jokiais produktais.

Anonimas

Abejoma kas parašyta jei nėra autoriaus.klaustukinikai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS