Plaukelių šalinimo pasekmės: kaip jų išvengti? | KaunoDiena.lt

PLAUKELIŲ ŠALINIMO PASEKMĖS: KAIP JŲ IŠVENGTI?

  • 2

Nepageidaujami plaukeliai vargina visas moteris be išimties. Tiesa, vienos su jais kovoja įprastose zonose, o kitoms plaukelius šalinti tenka net nuo veido, krūtinės ar pilvo. Tačiau nuolatinė plaukų depiliacija įprastais metodais ilgainiui turi neigiamos įtakos odos būklei.

Be to, kad oda yra nuolat dirginama, neretai diskomfortą sukelia įaugę plaukeliai, neestetiškai atrodantys paraudę mazgeliai ar net kilusi infekcija.

Anot klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojos dermatologės Natalijos Jasaitienės, dažniausiai moterys kovoja su plaukais, esančiais pažastyse, bikinio zonoje bei blauzdų srityse. Tačiau kai kurios pacientės su padidėjusiu plaukuotumu susiduria ir pačiose netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui, ant kaktos. Taip pat ji pastebi, kad žmones dažnai vargina po apgamų pašalinimo tose vietose niekur nedingstantys plaukeliai.

„Plaukelių spalva, tankumas ir vietos, kuriose jie auga, yra nulemtos genų, o sustabdyti jų augimą yra išties sudėtinga, jau nekalbant apie tuos atvejus, kai plaukuotumas yra padidėjęs dėl hormonų apykaitos sutrikimų. Tuomet, siekiant atstatyti hormonų balansą, gydymą turėtų paskirti ginekologas ar ednokrinologas“, – aiškina N. Jasaitienė.

Gydytoja dermatologė pripažįsta, kad yra specialių kremų, kurie ilgainiui gali susilpninti plaukelius, sulėtinti jų augimą. Tačiau tai nėra absoliučiai problemą išsprendžianti priemonė, nes naudojant šiuos kremus, plaukus, nors ir kiek rečiau, bet vis tiek tenka depiliuoti.

Nemalonios depiliacijos pasekmės

„Įprasti plaukų šalinimo metodai – skutimas, depiliacija vašku, cukrumi ar naudojant epiliatorių – ilgainiui dirgina odą, skatina plaukų įaugimą, sukelia plauko folikulo uždegimą – folikulitą, o dažna to pasekmė – po uždegimo liekančios pigmentinės dėmės. Apskritai plaukelių šalinimas yra ilgas ir atidumo reikalaujantis procesas, jau nekalbant apie sunkiai prieinamų arba itin jautrių kūno vietų depiliavimą“, – nemalonias depiliacijos pasekmes vardija klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Ramunė Petrosian.

Norinčioms išvengti šių depiliacijos keliamų nepatogumų, pastaruoju metu gydytojos dermatologės plaukams šalinti pasitelkia lazerį. Šalinant plaukus šiuo būdu, oda nėra pažeidžiama, o plaukeliai vėliau neįauga. Taip pat šis sprendimas neskausmingas, nes plaukeliai nėra raunami. Tačiau bene svarbiausia ir pacientus labiausiai viliojanti priežastis rinktis būtent šį plaukų šalinimo metodą – plaukelių galima atsikratyti ilgam laikui.

Ką naujo atnešė technologijos?

R. Petrosian aiškina, kad procedūros metu lazerio spindulys, kurio bangos ilgį specialistas parenka priklausimai nuo odos spalvos, plaukų tankio ir storio, pasiekia plauko svogūnėlį. Lazerio spindulį absorbuoja plaukuose esantis pigmentas melaninas. Absorbuota šviesos energija virsta šilumine energija, kuri sunaikina plauko folikulą ir aplinkines ląsteles, iš kurių formuojasi plauko užuomazga. Didžiausia naujiena yra ta, kad specializuotas plaukų šalinimo lazeris, varijuojant skirtingais bangų ilgiais, jau leidžia paveikti net giliai esančius plauko folikulus ir pašalinti net šviesius plaukelius.

„Plaukus šalinti lazeriu jau renkasi ne tik visų amžiaus moterys, bet ir vyrai, siekiantys ilgam atsikratyti plaukų, esančių nugaros ar krūtinės zonose. Skirtumas tas, kad anksčiau procedūra trukdavo ilgiau ir reikėdavo laikytis tam tikrų apribojimų: plaukelius šalinti būdavo rekomenduojama šaltuoju metų laiku, kai nėra pagundos mėgautis saulės voniomis. Kitu atveju kildavo grėsmė, kad ant odos susidarys pigmentinės dėmės. Tuo tarpu šiandien, specializuotas plaukų šalinimo lazeris praktiškai nesukelia jokių apribojimų – jį naudoti galima net įdegusiai odai ir pašalinti – net blyškius plaukelius“, – skirtumus pabrėžia N. Jasaitienė.

R. Petrosian antrina, kad šiai procedūrai nebereikia ir ypatingo pasiruošimo. Viskas, ką pacientėms reikia žinoti, tai kad 1–2 paras prieš procedūrą plaukelius reikėtų skusti, nes geriausias rezultatas pasiekiamas procedūrą atliekant tuomet, kai plaukai yra augimo fazėje. Dėl tos pačios priežasties, maždaug 4–6 savaites iki procedūros nereikėtų depiliuoti plaukų vašku, cukrumi ar epiliatoriumi.

Tačiau gydytojos dermatologės vis tik pataria procedūrą atlikti rudenį, žiemą arba pavasarį, mat po jos geriau kelias savaites odą pasaugoti nuo saulės. Norint ilgam atsikratyti nepageidaujamų plaukelių, rekomenduojama atlikti maždaug penkių tokių procedūrų seriją. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Dar plaukus nuo galvos pasišalinkit mielos damos ir būsit kaip lėlės LOLO...

Ot

Nereikia šalinti, tada nereikės ir pasekmių vengti. Plikų kojų, plikų pažasčių ir pliko tarpkojo madą, tarp kita ko, pedofilai išgalvojo, o kadangi ta pedofiliška mada epiliantų, depiliantų ir "ypatingų" skustuvų gamintojams labai pelninga, tai ir plauna smegenis besmegeniams ir besmegenėms. Paskui dar pasipelno farmacininkai, nes reik pažeistą odą atstatinėti, o galiausiai ir medikai, nes pažasčių skutikės anksčiau ar vėliau krūties vėžį įsitaiso... Ar ne per brangiai tas išgalvotas "grožis" kainuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS