Saulė ir plaukai: tarp žalos ir naudos | KaunoDiena.lt

SAULĖ IR PLAUKAI: TARP ŽALOS IR NAUDOS

  • 0

Socialiniuose tinkluose patarimais, kaip prižiūrėti plaukus, besidalijanti koloristė Inga Bagdonaitė pastebi, kad vasarą labiausiai domimasi, kaip apsisaugoti nuo neigiamo saulės poveikio. Anot plaukų priežiūros meistrės, atsiranda vis naujos ir aktualios informacijos šia tema.

– Kaip saugoti plaukus nuo saulės? Ką tiksliai reikia daryti?

– Visi esame girdėję, kaip svarbu karštuoju metų laiku saugoti veido odą nuo tiesioginių saulės spindulių. Tačiau retai kada kalbama apie plaukų apsaugą, o tai yra lygiai taip pat svarbu – tiesioginiai saulės spinduliai su UV gali stipriai pakenkti ne tik mūsų odai, bet ir plaukams. Jeigu norime, kad plaukai būtų sveiki ir gražūs, turime apsaugoti plaukus nuo kenksmingo saulės poveikio – ne tik dengti savo plaukus būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose, bet ir naudoti specialias plaukų priežiūros priemones: šampūnus, kondicionierius, kaukes ir nenuplaunamas purškiamas priemones, kurių sudėtyje yra apsaugos nuo UV spindulių. Būtent šios priemonės padeda apsaugoti plaukus nuo žalingų UV spindulių ir sumažinti jų poveikį, saugo ne tik plaukus, bet ir galvos odą ( tai labai svarbu!).

– Kodėl juos reikia saugoti?

– Plaukus reikia saugoti nuo saulės dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, UV spinduliai gali pažeisti plaukų struktūrą, paversti juos sausais, trapiais ir jautriais, gali išblukinti jų spalvą. Dar viena labai svarbi priežastis saugoti plaukus nuo kenksmingų UV spindulių – saulė labai susilpnina ir naikina plaukuose esantį baltymą, kuris yra mūsų plaukų statybinė medžiaga. Būtent proteinas atsakingas už mūsų plaukų grožį ir blizgesį, o esant jo trūkumui, plaukai išsausėja, tampa matiniai, negyvi. Svarbu paminėti, kad proteiną atkurti plaukuose įmanoma, tačiau tai užtrunka labai ilgai ir pareikalauja ne tik daug procedūrų, bet ir kruopščios priežiūros namuose. Be to, per didelis saulės poveikis gali lemti galvos odos nudegimus, per didelį išdžiūvimą ir plaukų silpnėjimą. Saugant plaukus nuo saulės, galima išvengti šių nepageidaujamų padarinių ir išlaikyti plaukus sveikus, švytinčius ir stiprius.

I. Bagdonaitės asmeninio archyvo nuotr.

– Ar apniukusią vasaros dieną galioja tos pačios taisyklės, kaip ir plieskiant saulei?

– Taip, vasarą net ir apniukusiomis dienomis galioja panašios taisyklės dėl plaukų apsaugos nuo saulės. Nors saulė ne tokia ryški, jos UV spinduliai vis dar gali pasiekti plaukus ir turėti poveikį. Todėl, norint išvengti plaukų pažeidimų, reikia rūpintis plaukais net ir niūriomis dienomis. Lyjant plaukai yra prisiskverbę drėgmės ir išsipūtę. Tokiomis dienomis rekomenduoju naudoti purškiamas nenuplaunamas priemones nuo drėgmės ir išsitrinkus galvą nepalikti plaukų džiūti natūraliai. Kodėl? Būtent todėl, kad plaukuose susikaupusi drėgmė neleidžia prasiskverbti naudojamoms priemonėms ir jos pasilieka ant plauko paviršiaus, taip sudarydamos nemalonų riebių plaukų efektą.

Saulė labai susilpnina ir naikina plaukuose esantį baltymą, kuris yra mūsų plaukų statybinė medžiaga.

– Saulė – tik žalinga ar ir naudinga plaukams?

– Saulė ne tik žalinga, bet ir naudinga plaukams. Saulės spinduliai padeda organizmui gaminti vitaminą D, kuris svarbus sveikam plaukų augimui. Tačiau per didelis arba ilgalaikis saulės poveikis gali sukelti plaukų pažeidimų ir išsausinti plaukus. Todėl svarbu naudoti tinkamas plaukų priežiūros priemones su apsauga nuo kenksmingo poveikio ir taip subalansuoti saulės poveikį.

– Kokių plaukų priežiūros priemonių nerekomenduojama naudoti vasarą?

– Vasarą nerekomenduojama naudoti agresyvių plaukų priežiūros priemonių, kurios gali sustiprinti plaukų pažeidimus. Nerekomenduoju naudoti jokių plaukų aliejų – veikiami saulės jie sustiprina plaukų degimo ir džiovinimo poveikį ir gali labai stipriai pažeisti plauko struktūrą. Nereikėtų palikti šlapių plaukų džiūti savaime. Nors tebėra gajus prietaras, kad plaukų džiovintuvas kenkia plaukams, šiandien plaukų džiovintuvų pasiūla tokia didelė, kad galima išsirinkti tikrai gerą. Tinkamai juo džiovindami plaukus padedame naudojamoms priemonėms įsiskverbti į plauko struktūrą, o rezultatas – išpuoselėti plaukai, kurie kartu yra apsaugoti nuo karštų ir kenksmingų saulės spindulių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS