Tarp to, kas gražu ir pavojinga, – plonytė raudona linija | KaunoDiena.lt

TARP TO, KAS GRAŽU IR PAVOJINGA, – PLONYTĖ RAUDONA LINIJA

Priaugintos blakstienos, geliniai nagai, afrikietiškos kasytės, permanentinis makiažas, aukštakulniai – toli gražu ne visi moteriško grožio atributai. Grožio verslo atstovai nepaliauja ieškoti vis naujų galimybių patenkinti vieną didžiausių moters troškimų – būti gražiai kiekvieną minutę. Bet kartais, užuot puošęs, toks grožis gali žaloti.

Rezultatas pribloškė

"Rytais tenka labai anksti keltis, pritrūksta laiko pasigražinti prieš darbą, todėl ir nusprendžiau, kad permanentinis akių vokų makiažas labai pravers", – įvardija savo motyvą pasidaryti intervencinę grožio procedūrą kaunietė Asta M.

Ji išsirinko draugių rekomenduotą meistrę, pageidavo švelnios, šiek tiek rusvos akių vokų spalvos ir nedidelės kontūro linijos ties blakstienomis.

Deja, po procedūros veidrodyje išvydo mėlynus akių vokus ir kreivas strėlytes ties blakstienomis. "Viena mano akis atrodė žvelgianti aukštyn, o kita – žemyn", – apibūdino rezultatą Asta M. Jos priekaištus išgirdusi meistrė tik gūžčiojo pečiais ir tikino, kad niekada iki šiol taip nėra nutikę.

Paprašyta pakomentuoti kolegių nesėkmes medicinos kosmetologė Indrė Buslienė svarsto: ne visada kaltas meistras – kai kurių organizmo reakcijų negali nuspėti net pats geriausias specialistas. Šiuo atveju intervencinės procedūros rezultatas netenkino estetine prasme, tačiau gali nutikti ir blogiau, kai pakenkiama sveikatai.

Svarbu įvertinti riziką

"Darant permanentinį makiažą odos sluoksnis pažeidžiamas tiek, kad po procedūros užsideda šašas. Kai žmogus turi polinkį į keloidinius randus, oda nesugis gražiai. Tokių žmonių žaizdos randėja. Pats klientas apie tokį savo polinkį gali net nežinoti", – perspėja I.Buslienė.

Indrė Buslienė: tikrai nenoriu gąsdinti, kad moteris dėl priklijuotų blakstienų visiškai praras natūralias, tačiau jos taps silpnesnės.

Atsargiau intervencines procedūras turėtų rinktis sergantys cukriniu diabetu. "Gijimo procesas gali užtrukti, o rezultatas – netenkinti. Ilgalaikio makiažo nepatarčiau daryti nėštumo metu, – įvardija dar vieną rizikos grupę pašnekovė. – Gali būti neadekvati reakcija į naudojamus produktus. Gali kilti alergija arba išeiti netikėta spalva: pavyzdžiui, vietoj mėlynos – juoda."

Dar viena jautri veido vieta – lūpos: procedūros metu jos gali labiau kraujuoti nei kitos sritys, be to, gali pabusti snaudžiantis Herpes virusas.

"Pūlingos aknės metu taip pat nerekomenduočiau atlikti makiažo, nes jis gali tapti papildomos infekcijos šaltiniu. Palaukite, kol aknė išgis", – pataria kosmetologė.

Procedūros metu į poodį specialiais antgaliais įvedama pigmento, o jo sudėtyje yra sunkiųjų metalų. "Be jų spalva išbluktų. Sunkieji metalai gali sukelti alerginę reakciją arba duoti neprognozuojamą spalvą", – aiškina I.Buslienė.

Neikite gražintis ir tuomet, kai negaluojate. "Sako, turiu nedarbingumą, gera proga pasidaryti procedūrą, – pasakoja apie neatsakingai mąstančias klientes grožio specialistė. – Nerekomenduoju taip elgtis. Grožio procedūras reikia atlikti tuomet, kai esate sveikos ir stiprios, o ne paliegusios ir išsekusios."

Niežulys ir raudonos akys

Priauginamos blakstienos – dar vienas mados klyksmas, kuris vėlgi turi šalutinį poveikį. Taip, tokios blakstienos atrodo įspūdingai, jų nereikia kasryt tepti tušu, jos netrukdo sportuoti ar užsiimti kita aktyvia veikla. Tačiau atsiranda sunkumų valant makiažą, pavyzdžiui, vokų šešėlius ir nuvestas strėlytes, ilgesnės blakstienos gali susipinti ir dirginti akis. Priaugintos blakstienos nesilaiko amžinai, jos iškrenta, todėl tenka jas nuolat papildyti.

"Aš net nežinojau, kad esu tokia jautri. Po kelių valandų, praleistų atliekant procedūrą, pajutau, kad man niežti akis. Galvojau, kad tai  laikina ir kitą dieną bus viskas gerai, tačiau taip neatsitiko. Kitą dieną buvo dar blogiau. Akys raudonavo, jas ištisai niežėjo, negalėjau normaliai žiūrėti", – guodėsi dar viena grožio procedūromis nusivylusi moteris.

Pasak I.Buslienės, akių alergiją gali sukelti blakstienoms priklijuoti naudojami klijai. "Ant jūsų blakstienų tepami klijai ir priklijuojamos naujos. Kadangi naudojami specifiniai klijai, kurių sudėtyje yra formaldehido, gali kilti alergija. Kosmetologas gali nežinoti, kad klientė jautri sudėtinėms klijų dalims", – I.Buslienė ragina nekaltinti vien tik grožio specialistų.

Ji pasakoja specializuotoje literatūroje radusi prielaidų, esą prie priklijuotų blakstienų lengviau kimba bakterijos. "Mes gyvename nesterilioje aplinkoje, joje dauginasi bakterijos, dėl kurių prasideda uždegimo procesai", – patikslina kosmetologė.

Tačiau kasytės nėra mados dalykas, greičiau tai galimybė turėti ilgus tankius plaukus per vieną dieną.

Susilpnėja savosios

Jautriau į priklijuojamas blakstienas gali reaguoti ir moterys, nešiojančios kontaktinius lęšius. "Juk akys ir taip ryte vakare, išimant lęšius, dirginamos, todėl tampa jautresnės. Lankymasis baseine ar pirtyje taip pat gali tapti dirgikliu akims, kurios papuoštos priauginamomis blakstienomis", – perspėja pašnekovė.

Niekas nesiginčija, kad, pailgėjus ir patankėjus blakstienoms, atsiveria akys, pagilėja žvilgsnis, moteris tampa patrauklesnė. Tačiau šis žavesys turi ir antrą medalio pusę. "Kas atsitinka su mūsų tikromis blakstienomis? Pirmiausia jos patiria klijų poveikį. Tada ant viršaus dedama trigubai sunkesnė dirbtinė blakstiena, kuri lenkia natūralią žemyn. Linkdama blakstiena pradeda keisti augimo formą ir silpnėti", – visą procesą apibūdina I.Buslienė.

Blakstiena turi kvėpuoti per folikulą, kuris yra prie pat akies voko. Kai ant viršaus priklijuojama dirbtinė blakstiena, oras negali patekti iki folikulo. "Tikrai nenoriu gąsdinti, kad moteris dėl priklijuotų blakstienų visiškai praras natūralias, tačiau jos taps silpnesnės", – perspėja pašnekovė.

Įmantri šukuosena – kančia

"Mano dukra vieną dieną atėjo ir pasakė: "Mama, noriu afrikietiškų kasyčių." Aš kaip stovėjau, taip ir krestelėjau į kėdę. Dar bandžiau atkalbėti, bet mano abejonių dukra negirdėjo", – pasakoja paauglės dukros mama Rita V.

Ji nutarė pasidomėti, kokia tai šukuosena, kokie galimi pavojai. Atrodo, patogu – supynei kasytes ir jokio vargo: nei plaukus džiovinti, nei tiesinti, nei šukuoseną formuoti. Tačiau ši mama rado ir gąsdinančios informacijos: internete apstu nuomonių, esą tokioje įmantrioje šukuosenoje gali apsigyventi įvairių vabalėlių. Be to, kasytėms supinti naudojamas ir dirbtinis pluoštas, kuris suteikia plaukams spalvos ir ilgio. Būtent įpintas sintetinis plaukas gali sukelti galvos odos niežulį, rečiau – alergiją.

"Sužinojusi tokių dalykų, bandžiau atkalbėti savo dukrą, tačiau veltui. Vienos galvos pusės ji norėjo mėlynos, kitos – raudonos. Suradome meistrę. Pynė visą dieną. Dukra išties atrodė įspūdingai", – prisimena pašnekovė.

Tačiau netrukus prasidėjo košmaras. "Dukrai prasidėjo baisus galvos odos niežulys. Iki kraujo draskėsi vaikas. Paskambinau meistrei, ji sako – patepkite "Bepanthen" tepalu. Turėtų praeiti", – prisimena pašnekovė.

Universalu: afrikietiškos kasytės – stilinga, egzotiška ir patogi šukuosena, nereikalaujanti daug priežiūros; šią madą atrado ir vyrai.

Ilgai nelaukusi, ji išpynė dukters kasas, išplovė galvą ir ištepė tepalu. "Daugiau gyvenime neleisiu dukrai taip savęs kamuoti", – prižadėjo mama.

Užkrečianti mada

Tarptautinis šios šukuosenos pavadinimas box braiding, pažodžiui verčiant – plaukų supakavimas.

"Kiekvienais metais girdžiu, kad šiemet kasytės labai madingos, ypač vasarą. Tačiau kasytės nėra mados dalykas, greičiau tai galimybė turėti ilgus tankius plaukus per vieną dieną", – pastebi Aleksandra Minina, kasytes pinanti daugiau kaip penkiolika metų.

Meistrė pasakoja, kad kasytės pinamos su dirbtiniu plauku pluoštu,  vadinamuoju kanekalonu, kuris ir suteikia galimybę pailginti plaukus. "Galima rinktis bet kurią plaukų spalvą ar jų derinius, o plaukai atrodys labai natūraliai", – pasakoja A.Minina.

Anksčiau kasytes dažniau pindavosi lietuvės, gyvenančios užsienyje. Pastaraisiais metais tai tampa populiaru ir mūsų šalyje.

"Kasyčių išpopuliarino ir žinomi žmonės, ypač dainininkė Marija Grabštaitė. Atvykusi studijuoti į Vilnių, ji išbandė daugybę skirtingų kasyčių storių, ilgių ir spalvų derinių. Baigusi studijas, ji grįžo gyventi į Kauną jau su pailsėjusiais, ilgais, nuostabiais plaukais", – prisimena Aleksandra.

Pasak jos, vyrai irgi atrado šią madą: kasytes jie pina tik viršugalvyje, kiti plaukai nuskutami. "Juk priežiūra minimali, todėl vyrams toks stilius patogus", – priduria kasyčių specialistė.

Ieškokite patyrusio meistro

Jeigu kasytes pina profesionalas, jis greičiausiai naudos specialų pynimą, kuriam nereikia jokių mazgelių, o plaukai neveržiami. Nereikia naudoti cheminių priemonių, kurios gali gadinti plaukus.

"Kasyčių pynimas yra ganėtinai ilgas procesas, trunkantis nuo 6 iki 12 valandų. Jei kasytes pina nepatyręs žmogus, procesas gali užtrukti ir kelias dienas", – pasakoja A.Minina.

Jai dažnai tenka girdėti pasakojimų apie afrikietiškų kasyčių žalą plaukams. "Viskas tik dėl netinkamo pynimo ir nekokybiško pluošto naudojimo. Tinkamai supintos kasytės plaukų negadina. Išpynus  afrikietiškas kasytes iškrenta nemažai plaukų, bet tik tie, kurie ir turėjo iškristi, bet negalėjo, nes buvo supinti", – pabrėžia meistrė.

Jei jaučiate, kad spaudžia ir nepatogu, nemanykite, kad batas prasitampys: greičiau negrįžtamai deformuosis jūsų pėda.

Ji perspėja, kad kasytės gali sukelti panašią priklausomybę kaip tatuiruotės: vieną kartą pasidarius, nesinori sustoti. "Afrikietiškos kasytės turi tikrai daugiau pranašumų nei trūkumų, jos nereikalauja daug priežiūros, plaukai pailsi nuo dažymo, tiesinimo, visada atrodo gražiai ir tvarkingai, be to, vos per vieną dieną galima tapti ilgaplauke", – nurodo pranašumus A.Minina.

Meistrė tikina, kad tinkamai supintos kasytės plaukų negadina, juos gadina neatsakingi pynėjai. "Nepatyrę meistrai gali pinti kasytes, kai jų pinti negalima: pavyzdžiui, kai yra pažeista galvos oda. Mėgėjas gali per daug suveržti, netvarkingai paskirstyti plaukus, naudoti sintetinį, nekokybišką plaukų pluoštą ar siūlus. Tai ne tik negražu, bet ir sugadinti plaukai bei diskomfortas ilgam", – apgailestauja dėl kolegų neatsakingumo Aleksandra.

Žavingo stoto kaina

Yra ir dar vienas moteriško grožio aksesuaras, kuris, galima sakyti, negrįžtamai žaloja sveikatą. Taip, šis aksesuaras dailiajai lyčiai suteikia žavingą judesį klubais, kuris veda vyrus iš proto, tačiau moterims kainuoja sveikas blauzdas ir pėdas.

Turbūt nutuokiate, kad kalbame apie aukštakulnius. Prisiminkime batus, kurie buvo skambiai pavadinti žudikais: jų platforma gali siekti kelis centimetrus, o pats pakulnis – keliolika. Moteris, avinti tokius aukštakulnius, atrodo moteriška, žavi, pasitempusi. Tačiau kokia kaina?

Gydytojas ortopedas traumatologas Gintautas Pocius perspėja, kad, ilgą laiką avint aukštakulnius batus, ypač jei jų priekis siaurėjantis, pirštai yra stumiami į pėdos centrinę dalį: nykštys – į išorinę pėdos pusę, o mažasis pirštas – į vidinę.

"Normali eisena, kai žingsnis prasideda nuo pėdos pastatymo ant kulno ir tik atsispiriant dalyvauja padikauliai ir nykštys. Avint aukštakulnius, kardinaliai pasikeičia krūviai, tenkantys pėdai. Kuo aukštesnis bato kulnas, tuo mažiau krūvio tenka kulnui, tuo daugiau apkraunama padikaulių galvučių sritis ir nykštys", – pasakoja gydytojas.

Ilgainiui raiščiai ir sąnarių kapsulės, prilaikančios normalią pėdos formą, išsitampo, ir atsiranda negrįžtamos pėdų deformacijos. Dažniausiai išsivysto išsikišusio kauliuko (hallux valgus), plaktukinių pirštų, penktojo padikaulio deformacijos.

Žala – sulig centimetrais

Pasak G.Pociaus, jei moteris ilgą laiką avi batus aukštu pakulniu, ji nebegali vaikščioti su paprasta avalyne žema pakulne.

"Moteris sako, kad jaučiasi nepatogiai, jaučia tempimą ir skausmą Achilo sausgyslės ir užpakalinės blauzdos raumenų grupės srityje. Vėliau sako, kad nebegali vaikščioti su paprasta avalyne, nes jaučiasi, tarsi virstų atgal. Tai įvyksta dėl Achilo sausgyslės ir jos raumenų blauzdoje santykinio sutrumpėjimo, kuris atsiranda nuolat vaikštant ant aukšto kulno", – pasakoja gydytojas traumatologas.

Jis nepataria rinktis avalynės su aukštesniu kaip 5 cm pakulniu. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kiekvienas papildomas pakulnio centimetras 10 proc. padidina krūvį, tenkanti padikaulių ir pirštų sričiai.

"Vadinasi, jei jūsų pakulnis siekia 10 cm aukštį, padikauliams tenka dvigubai didesnis krūvis, nei vaikštant avalyne be pakulnio", – skaičiuoja G.Pocius.

Svarbiausia – sveikos pėdos

Gydytojas pataria labai atidžiai rinktis batus, kuriuos pirksite. "Į batų parduotuvę eikite po pietų, nes net ir sveikiausių žmonių pėda per dieną sutinsta. Atkreipkite dėmesį į bato priekį, rinkitės batus su bukesniu priekiu – taip mažiau deformuosite pirštus. Jau matuojantis avalynę ji neturi niekur spausti – kad tuo įsitikintumėte, pavaikščiokite parduotuvėje kelias minutes", – pataria G.Pocius.

Jei jaučiate, kad spaudžia ir nepatogu, nemanykite, kad batas prasitampys: greičiau negrįžtamai deformuosis jūsų pėda.

Eidamos į renginį, kuriame teks avėti aukštakulnius, nepatingėkite pasiimti atsarginius patogius batus, kurie išgelbės nuo kančių.

"Siekdamos išvengti negrįžtamų padarinių, prisitaikykite specialiai aukštakulniams skirtus įdėklus į batus, kurie sugeria smūgius žingsnio metu ir švelnina poveikį labiausiai pažeidžiamoms pėdos vietoms. Jei jau žinote vietas, kurias aukštakulniai greičiausiai nutrins, prieš juos avėdamos užsiklijuokite specialius pleistrus, kurie sumažina odos trintį. Jei jau atsirado pirštų plaktukinių deformacijų ar išsikišusio kauliuko (hallux valgus) deformacija, ortopedinių gaminių parduotuvėje klauskite patarimo. Jums pritaikys jūsų deformacijos korekcijai labiausiai tinkančius silikoninius tarpupirščius, laikiklius ir kitus gaminius", – dalijasi naudingais patarimais gydytojas ortopedas traumatologas G.Pocius.

GALERIJA

  • Tarp to, kas gražu ir pavojinga, – plonytė raudona linija
  • Tarp to, kas gražu ir pavojinga, – plonytė raudona linija
  • Tarp to, kas gražu ir pavojinga, – plonytė raudona linija
  • Tarp to, kas gražu ir pavojinga, – plonytė raudona linija
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Beatričė Išmakovaitė

Dėl blakstienų ir batų sutinku, bet dėl kasyčių tikrai ne. Man pynė profelionalai ir supynė per 30 min. Jei supina per 6-12 h tai jis bepirštis.

Tinkuotojas

Dabar pasirodys Lietuvos 'zvaigzdyno' snukuciai be spakliaus.

na

taip, padės ortopedijos parduotuvėje ,monopolistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS