Vasara ir kosmetika: ką reikėtų žinoti | KaunoDiena.lt

VASARA IR KOSMETIKA: KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI

Kaitri vasaros saulė gali tapti prieše mūsų naudojamoms kosmetikos priemonėms. Ką daryti, kad taip neatsitiktų? Kokių priemonių vasarą vertėtų atsisakyti, o kokiomis reikėtų papildyti savo kosmetinę?

Rankinėje – kuo mažiau

Kosmetologė Eva Šarlota Venckutė pastebi, kad šiltasis sezonas gali paspartinti kosmetikos savybių pokyčius, jei ji nelaikoma rekomenduojamomis temperatūros sąlygomis.

„Kosmetika turėtų būti laikoma ne žemesnėje nei +5 °C ir ne aukštesnėje nei +25 °C temperatūroje. Todėl rizikos zonoje atsiduria tie gaminiai, kurie keliauja kartu su mumis rankinėse ar vasaros krepšiuose. Pavyzdžiui, lūpų dažai, skystas makiažo pagrindas, priemonės nuo saulės su SPF, – atkreipia dėmesį ji. – Tad šiltomis vasaros dienomis reikėtų nešiotis kuo mažiau kosmetikos priemonių, nelaikyti jų automobilyje.“

Priemones su SPF rekomenduojama pakartotinai naudoti kas 2–3 valandas, tad tenka jas nešiotis. Tokiu atveju, pataria kosmetologė, tinka pieštukas su SPF ar kompaktinė pudra, kurių vientisumas nepakis aukštesnėje temperatūroje.

„Jei tik pastebite, kad pakito produkto kvapas, tekstūra, spalva, nebenaudokite jo“, – įspėja E. Š. Venckutė.

Eva Šarlota Venckutė / E. Š. Venckutės asmeninio archyvo nuotr.

Kremas genda greičiau

Medicinos kosmetologė Gintarė Tupikaitė atskleidžia, kad kosmetikos gaminių galiojimo laikas tiesiogiai priklauso nuo paties produkto paskirties ir sudėties – tai yra prausiklis, tonikas, kremas ar lūpdažis.

Pasak jos, greičiausiai vasarą genda tie produktai, kurių sudėtyje yra vandens. Tad karštymečiu didžiausią riziką sugesti turi veido kremai, prausikliai, šveitikliai, serumai, micelinis vanduo ir kitos panašios priemonės.

„Žinoma, daug kas priklauso ir nuo kosmetikos laikymo sąlygų. Įprastai daugelio veido odos priežiūros produktų galiojimo laikas yra 6–12 mėnesių, bet neteisingas jų laikymas, netinkamas transportavimas, prasta kokybė gali jį sutrumpinti. Tad labai svarbu žinoti pagrindines kosmetikos laikymo taisykles, norint ją išlaikyti funkcionalią kiek įmanoma ilgiau“, – akcentuoja ji.

Pasak G. Tupikaitės, kosmetikos priemonę, pavyzdžiui, kremą iš indelio reikėtų stengtis pakabinti mentele, o ne pirštais. Todėl geriau rinktis kosmetikos gaminius su dozatoriais ir taip užtikrinti, kad į produktą nepateks jo galiojimo laiką sutrumpinančių ir odai kenksmingų bakterijų.

„Produkto indelį visada reikėtų laikyti sandariai uždarytą. Saugokite, kad į kosmetikos priemones nepatektų vandens, nes jo perteklius laikui bėgant sukuria palankią terpę mikroorganizmų dauginimuisi, kosmetikos priemonės greičiau genda“, – pabrėžia specialistė.

Sunkius maitinamuosius kremus, praturtintus aliejais, palikite rudens / žiemos sezonui, nes vasarą jie greičiau kimš poras.

Ji primena, kad kosmetikos gaminius reikia laikyti tamsioje, apsaugotoje nuo ultravioletinių spindulių, sausoje, vėsioje, pastovią oro temperatūrą palaikančioje vietoje, o juos naudojant vadovautis kosmetikos gamintojo nurodymais ant pakuotės ar buteliuko.

Kosmetikos laikymo ABC

G. Tupikaitė atkreipia dėmesį, kad sugedusios kosmetikos priemonės gali pakenkti odai: užkimšti poras, sukelti sudirgimus, alergiją, egzemą ar netgi privesti prie infekcinių ligų. Todėl labai svarbu bent kelis kartus per metus peržiūrėti savo kosmetiką, įvertinti, kas dar gali būti naudojama, o kas turėtų būti išmesta į šiukšliadėžę be jokios sąžinės graužaties.

„Pirmuosius kosmetikos gedimo požymius galime atskirti iš karto. Jei pakinta produkto konsistencija, kvapas, spalva, jis tampa kietas, sudžiūvęs ar vandeningas, su pelėsio pėdsakais, produktą būtina išmesti“, – sako ji.

Pasak medicinos kosmetologės, norint, kad kosmetikos priemonės tiek vasarą, tiek kitais sezonais kuo ilgiau išliktų nesugedusios, svarbu laikytis kelių taisyklių. Visų pirma, kosmetikos priemones reikėtų laikyti kuo vėsesnėje, tamsioje, gerai apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje.

„Kosmetikos priemonių nereikėtų laikyti drėgnoje patalpoje, pavyzdžiui, vonios kambaryje. Ši namų erdvė yra nuolatos veikiama perteklinės drėgmės, o tai – ypač palanki terpė daugintis ir veistis įvairiems mikroorganizmams ir grybeliams kosmetikos gaminiuose, – atskleidžia pašnekovė. – Viena iš tinkamiausių vietų kosmetikos produktams yra miegamasis arba kosmetinė spintelė, nes taip suteiksime gaminiams vienodą kambario temperatūrą, jie nepatirs jos svyravimų.“

G. Tupikaitės teigimu, puikiu pasirinkimu gali tapti mini kosmetikos šaldytuvai. Juose nuolat palaikoma reikalinga temperatūra kosmetikos produktams.

„Veido kremus, serumus, paakių priežiūros priemones, kaukes geriausia laikyti šaldytuve. Tačiau prieš tai svarbu įsitikinti, kad produkto sudėtyje nėra ingredientų, neatsparių žemai temperatūrai. Pavyzdžiui, riebios tekstūros produktai neturėtų būti laikomi šaldytuve, nes šaltis keičia jų konsistenciją, o tuo pačiu ir veiksmingumą“, – paaiškina medicinos kosmetologė.

Vasarą jautriau reaguoja

E. Š. Venckutė perspėja, kad vasarą tam tikrų kosmetikos priemonių verčiau atsisakyti, nes jos gali pakenkti. Vienos iš tokių – priemonės su AHA ir BHA rūgštimis bei retinoliu (vitaminu A).

„Šie ingredientai intensyviai atnaujina odą, tad ji tampa plonesnė ir jautresnė, labiau reaguoja į aplinkos dirgiklius, vasarą – į UV spinduliuotę, kuri gali paskatinti pigmentaciją ir paspartinti fotosenėjimą, – atskleidžia kosmetologė. – Yra viena pagrindinė odos priežiūros taisyklė, kuria gali vadovautis visų odos tipų savininkai: vasarą odą būtina drėkinti, o žiemą – maitinti. Tad sunkius maitinamuosius kremus, praturtintus aliejais, palikite rudens / žiemos sezonui, nes vasarą jie greičiau kimš poras.”

Pasak pašnekovės, šiltuoju sezonu padarysime didelę žalą savo odai, jei nenaudosime apsaugos nuo saulės ir drėkinamųjų priemonių. Todėl kokybiškas apsauginis kremas su SPF 30–50 ir drėkinamasis kremas bei serumas privalo tapti tiek vyro, tiek moters rutinos dalimi. „Vasarą pataikysite tiesiai į dešimtuką, jei pasirinksite drėkinamąsias procedūras, kurios gali būti atliekamos rankomis, aparatu ar invaziniu būdu. Šiltuoju sezonu prakaituodami greičiau netenkame drėgmės, be to, papildomai drėgmę išgarina ir saulė. Todėl labai svarbu gerti vandens, išoriškai naudoti drėkinančią kosmetiką bei atlikti procedūras“, – sako ji.

Kitas puikus pasirinkimas, anot specialistės, – detoksikuojančios procedūros, kadangi vasarą vartojame daugiau kepto maisto ir alkoholinių gėrimų, kurie organizmą skatina kaupti toksinus.

Gintarė Tupikaitė / G. Tupikaitės asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausia – drėkinimas

G. Tupikaitė pastebi, kad aukšta temperatūra, drėgmė, gausesnis prakaitavimas ir intensyvi saulė keičia ne tik odos poreikius, bet ir jos priežiūrą. Vasarą išryškėja pigmentinės dėmės, strazdanos, riebi oda tampa dar riebesnė, jautri – dar jautresnė, o sausa prašosi drėgmės. Tad karštymečiu itin svarbu naudoti tinkamas kosmetikos priemones.

Ultravioletiniai spinduliai yra pagrindinė odos senėjimo priežastis, todėl apsauga nuo saulės turi būti svarbiausia ne tik vasarą, bet ir visus metus.

„Vasarą viena iš pagrindinių veido odos priežiūros taisyklių yra intensyvus veido odos drėkinimas ir maksimali apsauga nuo ultravioletinių saulės spindulių. Tad kosmetikos priemones karštuoju metų laiku reiktų rinktis kuo lengvesnes – be aliejų, sviesto, vaško. Jos turėtų būti papildytos lengvesniais drėkinančiais ingredientais: hialurono rūgštimi, glicerinu, glikoliais, alavijų sultimis, aminorūgštimis, sacharidais, keramidais, įvairiais baltymais, – paaiškina ji. – Vasarą reiktų atsisakyti ne tik sunkių ingredientų kosmetikoje, bet ir stengtis kuo mažiau apkrauti odą įvairiomis skirtingomis priemonėmis, kurios gali paaštrinti odos būklę, jai pakenkti. Šiuo laikotarpiu eksperimentuoti nevertėtų.“

Pasak medicinos kosmetologės, vasarą ypač svarbu stipriai drėkinti visų tipų veido odą ir dekoltė zoną. Tai užkerta kelią išankstinio senėjimo procesams, raukšlelėms, pigmentacijai. Drėgmės balansą palaikyti padės įvairios priemonės: veido dulksna, migla, purškalas, tonikas.

„Svarbiausias produktas, kuris nuolat turėtų būti po ranka, yra apsauginis kremas nuo saulės. Ultravioletiniai spinduliai yra pagrindinė odos senėjimo priežastis, todėl apsauga nuo saulės turi būti svarbiausia ne tik vasarą, bet ir visus metus. Naudokite aukštos kokybės apsaugą, papildytą antioksidantais, kurie dar labiau padidins filtrų nuo saulės veiksmingumą, – sako G. Tupikaitė. – Karštuoju metų laiku į odos priežiūrą ypač naudinga įtraukti antioksidantų turintį veido serumą, kuris dar stipriau drėkins veido odą, apsaugos nuo neigiamo aplinkos poveikio, skatins kolageno bei elastino gamybą ir kovos su laisvaisiais radikalais.“

Ne laikas eksperimentams

Vasarą G. Tupikaitė pataria stengtis naudoti kuo mažiau komedogeniškų kosmetikos priemonių, kurios gali paskatinti spartesnį porų užsikimšimą. Taip pat, pasak jos, karštymečiu reikėtų atsisakyti drastiškų procedūrų, kurios itin stipriai paveikia odą iki jos giliųjų sluoksnių.

„Odos atnaujinimo procedūros, plaukelių šalinimas ir daugelis kitų procedūrų, kurių metu yra naudojamas lazeris su impulsine šviesa, gali neigiamai paveikti odą. Tai vėliau sąlygos padidėjusį jautrumą ultravioletiniams spinduliams, pigmentinių dėmių atsiradimą, elastino ir kolageno skaidulų pažaidas. Todėl tokioms intensyvioms ir aktyvioms procedūroms vasaros metas ne itin palankus, jas geriau būtų nukelti rudeniop, – akcentuoja pašnekovė. – Geriausia vasaros metu rinktis drėkinančias, raminančias, atstatančias ir gaivinančias veido procedūras, kurios netokios intensyvios.“

GALERIJA

  • Vasara ir kosmetika: ką reikėtų žinoti
  • Vasara ir kosmetika: ką reikėtų žinoti
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zigm

taip taip pirkit pirkit)

aha

kad veidelis neidegtu ne duok dieve.. nevarbu kad sutrinka vitamino D isisavinimas per oda nuo saules

spf?

Todėl kokybiškas apsauginis kremas su SPF 30–50 ir drėkinamasis kremas bei serumas privalo tapti tiek vyro, tiek moters rutinos dalimi. o greitai atsiras ir aprauga nuo oro gal net nuo vandens..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS