Ar augalams nepakenks į šalį atslenkančios šalnos? | KaunoDiena.lt

AR AUGALAMS NEPAKENKS Į ŠALĮ ATSLENKANČIOS ŠALNOS?

  • 1

Pavasarinių gėlių gausa vėl stebina Pakruojo dvaras. Milijonai žiedų puošia beveik 50 ha sodybos plotą, praneša LNK.

„Šie metai prasidėjo su dar daugiau žiedų. Praeitą rudenį pasodinome dar 1 mln. pavasario gėlių svogūnėlių. Išsiplėtėme dar plačiau į dvaro teritoriją, net išlindome iš jos kraštų“, – dalijosi Pakruojo dvaro atstovė Edita Šimaitė.

Nors Pavasario gėlių festivalis prasidės tik po savaitės, gėlėmis jau mielai grožisi lankytojai. Kai kurie atvyko net iš pajūrio: „Norėjau dar žiemą atvažiuoti, kai buvo šviesos festivaliai, bet neišėjo. Dabar kelios dienos atostogų, tai norisi pailsėti, gerų įspūdžių.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Gamta šiemet pametėjo siurprizų. Tad pavasarinės gėlės sužydėjo šiemet itin anksti. Visiškai išsiskleidusios jau bent kelios vėlyvųjų tulpių rūšys.

„Pražydo beveik viskas, kas turėjo pražysti po mėnesio. Ruošėmės, gražinomės, puoselėjome, laukėme pirmų žiedų ir jie netikėtai jau visame gražume“, – pasakojo kūrybos vadovė Kristina Ivančenko.

Tačiau gamta nenuspėjama – sinoptikai perspėja, kad artimiausiomis paromis gali spūstelėti nemenkas šaltukas.

„Artimiausia naktis bus šalta, dangus išgiedrės. Temperatūra sparčiai kis, daug kur svyruos apie 0 laipsnių, bus silpnai neigiama temperatūra. Žemę šalnos nubalins daugelyje rajonų ir jos bus stiprios – iki 5–6 laipsnių šalčio“, – prognozavo sinoptikas Tadas Kantautas.

Pakruojo dvaro lankytojams būtų apmaudu, jei per vieną ar dvi naktis nušaltų gėlės ir perniek nueitų visas sodininkų triūsas. Tiesa, lankytojai tiki, kad taip tikrai nenutiks, teigia, kad narcizai ir hiacintai nebijo šalčio.

Anot dvaro atstovų, atvėsę orai dabar turi daugiau naudos nei žalos – pristabdė žiedų skleidimąsi. Neigiama oro temperatūra dabar žydinčioms gėlėms įtakos neturės.

Baimių nebėra, nes pavasarinė gėlė nebijo šalnų, šalto oro.

„Baimių nebėra, nes pavasarinė gėlė nebijo šalnų, šalto oro“, – sakė K. Ivančenko.

Baimę kelia vasarinės gėlės, kurias dvaras ruošia kitam savo festivaliui. Priešingai nei pavasarinės gėlės, šios į šaltį reaguoja itin jautriai.

„Augaliukas labai mažas, pažeidžiamas. Kad vasarą stebintume ir žydėtų milijonai žiedų, reikia labai pasiruošti ir susikaupti. Šiltnamį dengsime plėvele, įjungsime šildymą“, – kokių priemonių imsis, pasakojo K. Ivančenko.

Milijonams tulpių, narcizų, hiacintų žiedų šalčiai nebaisūs. Pražysdamos palaipsniui visos pavasarinės gėlės savo žiedais turėtų džiuginti iki vasaros.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

geda

Nera kd žurnalistų kad lnk tv reportazai perpaudinami??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS