Banginio skrandyje rasta 115 plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių | KaunoDiena.lt

BANGINIO SKRANDYJE RASTA 115 PLASTIKINIŲ PUODELIŲ IR NET PAPLŪDIMIO ŠLEPEČIŲ

  • 0

Rytų Indonezijoje į krantą išmesto nugaišusio banginio skrandyje rastas didelis kiekis plastikinių atliekų, tarp jų plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių, antradienį pranešė parko pareigūnas, sukeldamas šalies aplinkos apsaugos ir vyriausybės pareigūnų susirūpinimą.

Indonezija yra viena daugiausiai plastikinių atliekų paliekančių pasaulio valstybių.

Vakatobio nacionalinio parko gelbėtojai 9,5 metrų ilgio kašaloto apirusį kūną rado pirmadienio vakarą netoli parko Pietryčių Sulavesio provincijoje. Apie nugaišusį gyvūną jie sužinojo iš aplinkosaugininkų, kurie pranešė, kad banginį apspito vietos gyventojai, mėsinėjantys pūvančią mėsą, sakė parko vadovas Heri Santoso (Heris Santosas).

Pasak jo, aplinkosaugos organizacijos WWF mokslininkai ir parko darbuotojai banginio skrandyje rado 5,9 kilogramo plastiko atliekų. Jame buvo 115 plastikiniai puodeliai, keturi plastikiniai buteliai, 25 maišeliai, 2 paplūdimio šlepetės, nailoninis maišas ir daugiau nei 1 tūkst. kitokių plastikinių šiukšlių.

„Nors negalime nustatyti mirties priežasties, faktai, kuriuos išvydome, yra tikrai siaubingi“, – sakė WWF Indonezijos skyriaus jūros gyvūnų apsaugos koordinatorė Dwi Suprapti (Dvi Suprapti).

Pasak jos, nustatyti, ar toks plastiko kiekis buvo mirtinas šiam gyvūnui, yra neįmanoma dėl smarkiai suirusios gaišenos.

Indonezija, 260 mln. gyventojų turinti salų valstybė, yra antroje vietoje pagal išmetamų plastiko atliekų kiekį pasaulyje po Kinijos, rašoma žurnalo „Science“ sausio mėnesio numeryje. Per metus šalyje susikaupia 3,2 mln. tonų netvarkomų plastiko atliekų, iš kurių 1,29 mln. tonų patenka į vandenyną, teigia tyrimo autoriai.

Pasak Indonezijos laivybos reikalų ministro Luhuto Pandjaitano (Luhuto Pandžaitano), šis negyvas banginis turėtų atkreipti visuomenės dėmesį, kad būtina mažinti plastiko naudojimą, ir ragina vyriausybę imtis griežtesnių vandenyno apsaugos priemonių.

„Man liūdna tai girdėti, – sakė ministras, neseniai pats dalyvavęs agitacinėje kampanijoje už plastikinių atliekų mažinimą. – Gali būti, kad plastikinėmis atliekomis užteršta daug kitų jūros gyvūnų, ir tai yra labai pavojinga mūsų gyvybėms.“

Pasak L. Pandjaitano, vyriausybė deda pastangas, kad iki 2025 metų plastiko vartojimas sumažėtų 70 procentų. Ji ragina parduotuves nedalinti plastikinių maišelių pirkėjams, apie šią problemą mokoma visose šalies mokyklose.

„Šis didelis tikslas gali būti pasiektas, jeigu žmonės pradės suprasti, jog plastikinės atliekos yra mūsų visų priešas“, – sakė jis naujienų agentūrai AP.

GALERIJA

  • Banginio skrandyje rasta 115 plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių
  • Banginio skrandyje rasta 115 plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių
  • Banginio skrandyje rasta 115 plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių
  • Banginio skrandyje rasta 115 plastikinių puodelių ir net paplūdimio šlepečių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS