Banguotoji papūgėlė – ir džiaugsmas, ir iššūkis | KaunoDiena.lt

BANGUOTOJI PAPŪGĖLĖ – IR DŽIAUGSMAS, IR IŠŠŪKIS

Papūgos – vieni labiausiai mėgstamų naminių gyvūnų Lietuvoje. Dėl savo egzotiškos išvaizdos šie paukščiai visada patraukia dėmesį. Papūgų mylėtojai buriasi socialiniuose tinkluose į grupes, kur dalijasi informacija, patarimais ir diskutuoja apie priežiūros ypatumus.

Klaudijos papūgėlių išdaigos

Klaipėdietė Klaudija, atvykusi studijuoti į Vilnių, panoro auginti kokį nors naminį gyvūną. Su draugu nuvykusi į gyvūnų parduotuvę, nusipirko banguotąją papūgėlę, kurią pavadino Konstantinu. Klaudija pasakoja, kad prieš įsigydama šį paukštelį, pasidomėjo juo internete ir nusprendė, kad toks augintinis jiems puikiai tiks. Žmonėms, kurie pirmą kartą augina banguotąją papūgą, tai idealus augintinis, nes jo priežiūra, lyginant su didesnėmis papūgomis, yra gana nesudėtinga, o patys paukšteliai yra žaismingi, mėgstantys bendrauti su žmonėmis.

"Po poros mėnesių nusprendėme įsigyti ir antrą paukštelį, kad Konstantinas nesijaustų vienišas. Nusipirktąjį pavadinome Dionizu. Pradžioje papūgėlės pykosi, bet dabar šie patinėliai – neišskiriami draugai. Banguotųjų papūgėlių priežiūra nėra sudėtinga – šeriame specialiu šioms papūgėlėms skirtu maistu, kasdien išleidžiame paskraidyti po butą, kartą per savaitę valome jų narvelį. Be specialaus maisto papūgėlėms pasiūlome vaisių ir daržovių. Kartais nutinka taip, kad su nauju maistu papūgėlės elgiasi labai atsargiai, kartais net pyksta, "rėkia" ant jo, bet vėliau ragauja, jei išvis išdrįsta tai daryti, – juokėsi Klaudija. – Papūgėlės turi ir žaislų – kopėtėles, varpelį. Mielai laipioja, žaidžia ir, žinoma, nevengia išdaigų, kai paleidžiamos paskraidyti po butą: trauko užuolaidų siūlus, graužia grindjuostes, stalo kojas, taikosi ir į laidus."

Gyvendami po vieną, šie paukšteliai liūdi.

Vienspalvių akys raudonos

Šiaulietis Valdemaras Nemanius įvairius paukščius augina nuo vaikystės – jau beveik 20 metų. Kasdien jis sulaukia begalės klausimų, prašymų pakonsultuoti, padėti nusipirkti papūgėles. Valdemaras sako esąs gamtininkas iš prigimties, vaikystės vasaras leidęs Pašvitinio miestelyje, Pakruojo rajone, apsuptas senelių laikytų įvairiausių gyvuliukų, paukščių. Kai pradėjo lankyti mokyklą, tėvai jam nupirko porelę banguotųjų papūgėlių, ir nuo tada Valdemaras augina įvairius egzotinius paukščius. Šiuo metu jų turi apie 15 rūšių. Kadangi jis mielai dalijasi patirtimi su visais, pasiteiravome, kuo patrauklus žmonėms toks augintinis kaip banguotoji papūgėlė.

"Tai gana nelepus paukštelis, labai įvairios plunksnų spalvų gamos – nuo žalių, žydrų, violetinių, pilkų, raibų iki vienspalvių baltų (albinosų), geltonų (lutino) ir daugybės jų atspalvių. Nebūna šių paukštelių plunksnų nei juodos, nei raudonos spalvų. Beje, vienspalviai banguotukai išsiskiria tuo, kad turi raudonas akis", – sakė Valdemaras.

Pasak pašnekovo, banguotosios papūgėlės – labai draugiški, mėgstantys bendrauti paukšteliai, taikiai sugyvenantys ir su kitomis papūgėlių rūšimis.

Peri inkilėlyje

"Aš asmeniškai visiems patariu laikyti dvi kad ir tos pačios lyties papūgėles, nes, gyvendami po vieną, šie paukšteliai liūdi. Aišku, jeigu žmogus gali labai daug laiko skirti papūgėlei, tuomet galima ir vieną paukštelį auginti. Tokiu atveju papūgiukas žmogų pasirenka partneriu, labai prisiriša prie jo, susidraugauja. Tačiau, jei žmogus labai užimtas, tai rekomenduoju auginti du paukštelius ar net daugiau, nes šios rūšies papūgėlės mėgsta draugiją, yra būrių paukščiai", – aiškino V.Nemanius.

Laisvė: ačiū šeimininkei – neužmiršta išleisti paskraidyti. Luko Kodžio nuotr.

Nors papūgėlės nedidelės, jos gana gabios ir išmoksta atkartoti garsus. Čia svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų. "Jei žmogus nori išmokyti papūgėlę kažką atkartoti ar garsus pamėgdžioti, geriausia laikyti tik vieną ir kuo jaunesnį patinėlį (patelės nekalba). Geriausiai būtų – 5–6 savaičių amžiaus", – sako V.Nemanius. Anot pašnekovo, jei norisi papūgėles veisti, reikėtų įsigyti nuo mažens jau susidraugavusius ir, svarbiausia, skirtingų šeimų sveikus paukščiukus. Banguotosios papūgėlės subręsta vienų, bet galima palaukti ir iki pusantrų metų, kad jos tikrai jau būtų subrendusios. Tada reikia pakabinti medinį ar fanerinį inkiliuką, jo dugną užpilti pjuvenomis ir laukti, kol pradės dėti kiaušinėlius. Banguotosios papūgėlės dažniausiai padeda 5–7 kiaušinėlius. Vienos Valdemaro papūgėlių poros rekordas buvo devyni kiaušinėliai, iš visų jų išsirito paukščiukai, o dar smagiau yra tai, kad visi sėkmingai užaugo.

Gyvena maždaug dešimtmetį

Papūgėlių amžius trumpėja nuo nekokybiško lesalo, įvairių ligų ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, netinkamų laikymo sąlygų.

Paukščiukai pradeda ristis po trijų savaičių: pirmi du – kasdien, o visi likusieji – kas antrą dieną. Jei dėtyje yra daugiau, nei įprasta, kiaušinių, tai pirmieji išsiritę jau būna gerokai ūgtelėję, o paskutiniai – tik mažojo piršto nago dydžio. Iš inkilo jaunikliai išlenda 4–5 savaičių amžiaus. Atskirtus papūgiukus reikia dar savaitę stebėti, kaip jie patys savarankiškai lesa – tik tada jiems ieškomi nauji, geri šeimininkai.

"Banguotos papūgėlės gyvena apie dešimtmetį, nors dviejų šiauliečių patinukai gyveno net 17 metų, bet tai išimtis. Beje šiuo metu turiu banguotąją, kuriai yra 12 metų. Papūgėlių amžius trumpėja nuo nekokybiško lesalo, įvairių ligų ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, netinkamų laikymo sąlygų", – sako gamtininkas Valdemaras.

Banguotosios papūgėlės lesa specialų maistelį, patariama rinktis kokybišką. Taip pat būtinas specialus smėliukas, kreida su jodu ir kitais mineralais, kasdien keičiamas vanduo, pakabintų sorų šakelių (jos visų paukščiukų desertas). Paukščiukus pravartu retkarčiais palepinti kokiu nors specialiu skanėstu. Šių papūgėlių racione turi būti ir įvairių vaisių, ir daržovių, geriausiai – augančių mūsų kraštuose. Egzotinių vaisių ir daržovių reikia vengti, nes jie gali būti apdoroti, purkšti ir t.t.

Kaip dezinfekuoti plunksnas

Pasak Valdemaro, ką tik išsiritusiems paukšteliams reikia kasdien įdėti šviežio, smulkiai supjaustyto vištos kiaušinio, kuriuo tėvai maitina savo mažylius. Gamtininkas į indelį su smėliuku visada įdeda žalio sudžiovinto kiaušinio lukšto ir sutrintų aktyvintosios anglies tablečių. Vasarą tiesiog privalu vaišinti paukštelius, pavyzdžiui, kiaulpienių lapais ar žliūge, pavasarį – beržo šakelėmis su pumpurais ar lapais, žiemą – eglių spygliukais.

Patirtis: anot Klaudijos, Konstantinas nereikalauja ypatingos priežiūros ir dėmesio. Asmeninio archyvo nuotr.

"Reikėtų vengti patalpoje, kurioje gyvena paukšteliai, skersvėjų ir didesnių temperatūros svyravimų. Idealiausia patalpos, kurioje auginamos papūgėlės, temperatūra turėtų būti apie 20 laipsnių šilumos. Dauguma papūgėlių mėgsta maudytis, o tas, kurioms tai nelabai patinka, reikia retsykiais apipurkšti gėlių purkštuku drungnu vandeniu ar net nestipria ramunėlių arbata. Tokiu būdu dezinfekuojamos paukštelių plunksnos", – aiškino Valdemaras.

Pasak V.Nemaniaus, sveika papūgėlė yra judri, žvali, žaisminga, čirškaujanti. Kai šis paukštelis jaučiasi blogai, susigūžia, galvelę slepia po sparniukais, atrodo vangus, mažai lesa. Tokiu atveju šeimininkas turėtų suprasti, kad jo sparnuotam draugui reikia skubios veterinaro pagalbos.


Naudinga žinoti

– Labiausiai paplitusi auginama namuose papūgų rūšis – banguotoji papūgėlė. Šis iš Australijos kilęs nedidelis paukštelis suteikia džiaugsmo ir vaikui, ir suaugusiajam.

– Banguotosios papūgėlės – tai protingi ir sumanūs paukščiai, mėgstantys žmogaus draugiją. Banguotosios papūgėlės yra nedidelės, o jų priežiūra nėra labai sudėtinga, todėl dažnai įsigyjamos kaip pirmasis gyvūnas arba gyvūnas vaikams.

– Šių papūgėlių galima įsigyti gyvūnų parduotuvėse, tiesiai iš veisėjų arba tiesiog turguje.

– Priklausomai nuo spalvos, amžiaus ir lyties, papūgėlių kaina svyruoja nuo 12 iki 50 eurų.

– Laukinės banguotosios papūgėlės yra žalios spalvos, tačiau šiuo metu išvesta daugybė jų spalvų – žydros, baltos, geltonos, violetinės ir t.t.

GALERIJA

  • Banguotoji papūgėlė – ir džiaugsmas, ir iššūkis
  • Banguotoji papūgėlė – ir džiaugsmas, ir iššūkis
  • Banguotoji papūgėlė – ir džiaugsmas, ir iššūkis
  • Banguotoji papūgėlė – ir džiaugsmas, ir iššūkis
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ange

Sveiki As isigijau pries tris metus banguotuju porele, tai jos su mumis visai nebendraujancios, tik tarpusavyje, niekaip negalim ju prijaukinti, bandau jaukinti, bet nesiduoda, isleidziam paskraisyti kiekviena diena, bet tik isskrenda is narvo lekia ant karnyzu ir sedi, labs retai yra nusileidusios ant grindu. Kodel? Visai nebendraujancios?

mylinti pauščius

turiu aš dvi banguotas papugėles Žalios ,bei mėlynos spalvos . Pas mane jie jau seniai yra.Bangiui žalios spalvos 7 metai,Žydrei mėlynos spalvos 6 metai.Tai nuostabūs paukščiukai,kurie suteikia džiaugsmo man ypač rudenį,bei žiemą.Nerekomenduočiau tam kuris mėgsta tylą,tai yra gan triukšmingi paukščiai,bet aišku galima priprasti.Reikia suprasti ,kad kas be nutiktų turėsi jeis rūpintis 10-14 metų ,tai nėra vienai dienai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS