Biologai atrado neištyrinėtą giliavandenių aštuonkojų veisyklą | KaunoDiena.lt

BIOLOGAI ATRADO NEIŠTYRINĖTĄ GILIAVANDENIŲ AŠTUONKOJŲ VEISYKLĄ

  • 0

Ekspediciją į jūrų gelmes Kosta Rikos ir Vokietijos mokslininkai surengė atradę, kad maždaug už 200 kilometrų į šiaurę nuo Kosta Rikos Nikojos pusiasalio jūros dugne yra virtinė senų, nedidelių vulkanų, kurie gerokai pašildo šaltus gelmių vandenis. Ten biologai atrado neištyrinėtą giliavandenių aštuonkojų veisyklą. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Vandens temparatūra, palyginti su povandeninių kalnų papėdėmis, viršuje pakyla dešimčia laipsnių. Būtent ten radome aštuonkojų veisyklų ir pirmą kartą čia, Kosta Rikoje, aptikome net dvi tokias aštuonkojų veisyklas, susijusias su šiltu vandeniu“, – teigė Kosta Rikos universiteto mikropaleontologijos specialistė Maria Isabel Sandoval.

Tai buvo neįtikėtinas atradimas.

Įprastai tokiame gylyje gyvybės yra labai mažai, bet čia zondų kameros užfiksavo tikrą aštuonkojų lopšelį.

„Aštuonkojai ritosi iš kiaušinių, todėl tai buvo neįtikėtinas atradimas. Nes supratome, kad tai ta vieta, kurioje yra aštuonkojų veislynas ir kad aštuonkojai čia tikrai dauginasi“, – dalijosi Kosta Rikos universiteto jūrų biologė Odalisca Breddy.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

Iki šiol pasaulyje buvo žinomos tik dvi panašios vietos – prie Kalifornijos ir Kanados krantų. Kita vertus, didelių gelmių tyrinėjimas vis dar labai brangi procedūra.

„Labai svarbu žinoti apie biologinę įvairovę jūros gelmėse, nes gelmės patiria nemažą spaudimą, pavyzdžiui, dėl kalnakasybos, dėl giluminių žuvų išteklių eksploatavimo viską naikinančiais įrankais. Visa tai daro poveikį vandenyno dugnui. Jei nažinome, ko ten yra, negalime net kalbėti apie apsaugą, nes tiesiog negalime pasakyti, kas gi ten gyvena“, – tvirtino O. Breddy.

Kosta Rikos valdžia jau įtraukė povandeninį Eldorado kalną į saugomų jūrinių teritorijų sąrašą, bet jūrų biologai sako, kad reikėtų gerokai daugiau tokių ekspedicijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS