Grybų sezonas jau prasidėjo, bet džiaugtis dar anksti: rugpjūtis – labai apgaulingas mėnuo | KaunoDiena.lt

GRYBŲ SEZONAS JAU PRASIDĖJO, BET DŽIAUGTIS DAR ANKSTI: RUGPJŪTIS – LABAI APGAULINGAS MĖNUO

  • 1

Į krepšius grybautojai jau deda ne tik voveraites, bet ir pirmuosius baravykus, praneša LNK.

Kiek grybai dabar kainuoja sostinės turguje?

„Šiemet grybų sezonas šiek tiek vėluoja. Buvom nusigandę, kad sausra. Bet prasidėjo lietus, voveraitės buvo labai brangios. Dabar grybų daug daugiau ir kainos nukrito. Grybaujame Trakų rajone. Jau pasirodė ir raudonikiai Šalčininkų rajone. Pirmi raudonikiai kainuoja 10 eurų“, – teigė moteris.

„Aš voveraites pardavinėju po 4, po 3,5 eurų. Dabar daug raudonikių randasi, reikia tik vietas žinoti. Negaliu prognozuoti, ar bus baravykų. Būtinai reikia lietaus“, – kalbėjo grybautoja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Mikologas Jonas Kasparavičius sako, kad grybų augimui įtakos turi mėnulis ir dar priduria, kad tikrai neverta keliauti į mišką tik palijus: „Leiskite grybams tinkamai užaugti“.

– Kokia šiemet situacija, ar sausra labai pakenkė?

– Sausra sustabdė grybų augimą. Jei dabar reguliariai lis, turėtų jų pasirodyti. Tuo labiau, kad dabar mums šypsosi mėnulis pilnas, turėtų pakelti vandenį. Sunku pasakyti, kaip bus, rugpjūtis – labai apgaulingas mėnuo.

– Geriausias laikas grybauti per pilnatį?

– Per jaunatį. Pilnatis sukelia vandenį ir pradeda formuotis grybai. Tačiau reikia, kad būtų pastovus oras, reguliarus lietus, tada po savaitės kitos gali pasirodyti gausiau.

Grybai per naktį neišauga.

– Ar galime iškart po lietaus keliauti grybauti, ar reikėtų palaukti?

– Tą pačią dieną nėra prasmės, nebent grybai būtų išdygę iš anksto. Grybai per naktį neišauga.

– Ar šiemet mažiau grybų nei pernai?

– Dar anksti. Kaip sakoma, viščiukus skaičiuoja rudenį. Ruduo dar neatėjo. Rudeniniai grybai dar nedygsta ir net nesiruošia. Grybai miškuose gali būti net iki spalio vidurio. Jei šiltas ruduo, grybų sezonas užsitęsia. Laiko dar yra, grybų bus, klausimas – tik kada.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lnk turinys

Kd nebeturi žurnalistų kad lnk tv turinį perspausdinami??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS