Hortenzijos – daugiametės puošmenos: kaip teisingai auginti? | KaunoDiena.lt

HORTENZIJOS – DAUGIAMETĖS PUOŠMENOS: KAIP TEISINGAI AUGINTI?

  • 4

Gėlių mylėtojai neįsivaizduoja sodo bei namų papuošimo be gražiųjų hortenzijų. Jos puošnios, spalvingos, o pasirinkimas – platus. "Žiežmarių gėlės" agronomės, A.Stulginskio universiteto doc. dr. A.Žebrauskienės teigimu, greta pasodinus kelias veisles, galima grožėtis visa spalvų gama – nuo rožinės iki violetinės. Tereikia išmokti kelias auginimo taisykles.

Pati pradžia

Hortenzija (lot. Hydrangea) – hortenzijinių šeimos augalas, paplitęs Rytų Azijoje (Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje, Himalajuose ir Indonezijoje), Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Dažniausiai tai 1–3 m aukščio krūmai, rečiau – nedideli medeliai.

Tai – ilgaamžiškas augalas, gyvuojantis net keliasdešimt metų. Puikiai tinka gyvatvorėms vasarą, o dėl savo žiedų bei plataus spalvų spektro iškart traukia visų akis.

Patinka pavėsis

Šis augalas nėra reiklus dirvožemiui, nors geriau auga šiek tiek rūgščioje terpėje.

"Žiedų spalvos skalei didelę įtaką turi dirvožemio pH. Tam, kad raudonųjų ir rausvųjų veislių žiedai taptų grynai mėlynos spalvos, žemė turi būti rūgšti, optimalus pH – 4,5–5,5 ir turėti daug geležies. Baltųjų hortenzijų žiedai mėlynai nenusispalvina" – sako agronomė.

Hortenziją rekomenduojama sodinti pusiau pavėsingoje vietovėje, užuovėjoje. Pavasarį privalu nugenėti negyvas, silpnas ir žemyn linkstančias šakas. Visus sumedėjusius ūglius, kurie nerodo jokių augimo požymių, pašalinti – suteikti augalui daugiau šviesos bei vėdinimo.

Pasak doc. dr. A.Žebrauskienės, geriausia vieta yra nuo saulėtos iki pusiau šešėlinės, kad apsaugotume nuo tiesioginės saulės. Vasarą didžialapės hortenzijos gali augti lauke, jei žiemos šiltos – gali likti ten žiemoti, bet svarbu pasirūpinti žiedpumpurių apsauga. Norėdami apsaugoti augalą nuo šalčio, reikia apipilti šakas medžio žieve, žemėmis arba durpėmis. Ankstyvą pavasarį viršutinę kalvelės dalį nugrėbti, kad saulės spinduliai galėtų pasiekti šakas.

Laistymas ir tręšimas

Nors hortenzija mėgsta vandenį – svarbu jo nepadauginti. Svarbu palaikyti vienodą drėgmę. Laistyti minkštu, kambario temperatūros vandeniu. Ramybės periodu laistyti tik tiek, kad neperdžiūtų.

Kartu nepadauginkite ir trąšų. "Tręšti saikingai, mėlynžiedes hortenzijas tręšti aliuminio turinčiomis trąšomis. Nuo lapkričio iki vasario mėnesio netręšti. Rekomenduojama naudoti specialias, hortenzijoms skirtas trąšas" – pataria "Žiežmarių gėlėse" dirbanti mokslininkė.

Pravartu nužydėjusius augalus apgenėti, tik ne per vėlai, kitaip nustos krauti pumpurus. Ant palangių auginamos sužaliavusios hortenzijos pražysta jau kovo mėnesį, o auginamos lauke – tik birželį.

Dažniausios rūšys

Lietuvoje rasti galima šių hortenzijų rūšių: šviesioji hortenzija ('Hydrangea arborescens'), šluotelinė hortenzija ('Hydrangea paniculata'), laipiojančioji hortenzija ('Hydrangea petiolaris'), ąžuolialapė hortenzija ('Hydrangea quercifolia').

"Žiežmarių gėlės" augina didžialapę hortenziją ('Hydragea macrophylla').

Tai – puošnus ir gražus žydintis augalas. Jos būna įvairių veislių ir spalvų – melsvoji didžialapė hortenzija, šviesioji hortenzija violetiniais žiedais, baltoji didžialapė, rausvažiedė didžialapė lauko hortenzija.

Didžialapė hortenzija užauga iki 1–1,5 m aukščio. Lapai yra ovalūs, tamsiai žali. Jų labai daug ant šakelių, todėl net nežydintis augalas atrodo įspūdingai.

GALERIJA

  • Hortenzijos – daugiametės puošmenos: kaip teisingai auginti?
  • Hortenzijos – daugiametės puošmenos: kaip teisingai auginti?
  • Hortenzijos – daugiametės puošmenos: kaip teisingai auginti?
"Žiežmarių gėlių" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Laaa ai grazi

Bet jau pretenzinga....žiemai net į koldra reikia suvynioti,kitaip nusals,o pavasarį saugoti neatidengus kol praeis šalnos.,vargstu baisingai,o šiemet net gegužę nusaldziau.Grozis neapsakomas...pradžioje ruzavi,vėliau pamėlynuoja žiedai....taip ir vargstu... Bet atsiperka...linkiu kantrybės...nes jau daugelis nusivylė iš tingėjimo ir nepriežiūros,aš dar ne.

Jovita

Kaip priauginti

Anonimas

Labai super gėlė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS