JT pernai užfiksuotą 38 laipsnių karštį pripažino naujuoju Arkties rekordu | KaunoDiena.lt

JT PERNAI UŽFIKSUOTĄ 38 LAIPSNIŲ KARŠTĮ PRIPAŽINO NAUJUOJU ARKTIES REKORDU

Jungtinės Tautos antradienį oficialiai pripažino pernai Sibire užfiksuotus 38 Celsijaus laipsnius rekordine temperatūra Arktyje ir nurodė, kad tai yra „pavojaus varpas“.

38 laipsnių karštis buvo užregistruotas 2020 metų birželio 20 dieną Rusijos Verchojansko mieste ir tai aukščiausia kada nors užfiksuota oro temperatūra už poliaračio, paskelbė Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO).

PMO pirmą kartą įtraukė rekordinį karštį Arktyje į savo pranešimų apie ekstremalius orus archyvą. Tai padaryta visame pasaulyje stebint beprecedentę karščio rekordų bangą, nurodė ši JT agentūra.

„Naujasis Arkties rekordas yra vienas iš virtinės... pranešimų PMO orų ir ekstremalių klimato reiškinių archyvui, skambinantis pavojaus varpais dėl... besikeičiančio klimato“, – sakoma PMO vadovo Petteri Taalaso (Pėterio Talaso) pareiškime.

Verchojanskas yra už maždaug 115 km į šiaurę nuo poliaračio; oro temperatūra čia matuojama nuo 1885 metų.

Rekordinė temperatūra, pasak PMO, „labiau tinkanti Viduržemio jūros regionui, o ne Arkčiai“, buvo užfiksuota vienoje meteorologijos stotyje per itin užsitęsusią karščio bangą Sibire.

Į Arktį patenkančioje Sibiro dalyje vidutinė oro temperatūra pernai beveik visą vasarą normalią temperatūrą viršydavo iki 10 laipsnių. Tai, pasak PMO, prisidėjo prie gaisrų ir daugybės jūrų ledo ištirpimo.

Ta karščio banga taip pat reikšmingai prisidėjo prie to, kad 2020-ieji tapo vienais iš trejų šilčiausių pasaulio metų per visą stebėjimų istoriją.

Pernai taip pat buvo užfiksuota rekordinė oro temperatūra Antarktidoje – 18,3 Celsijaus laipsnio, nurodė P. Taalasas.

PMO dar tikrina karščiausioje pasaulio vietoje – Mirties Slėnyje Kalifornijoje – 2020-aisiais ir 2021-aisiais užfiksuotą 54,4 Celsijaus laipsnio temperatūrą.

Organizacijos ekspertai taip pat tikrina naują Europos temperatūros rekordą – Italijos Sicilijos saloje praėjusią vasarą užfiksuotą 48,8 Celsijaus laipsnio karštį.

PMO archyve „dar niekada nebuvo tiek daug vienu metu vykdomų tyrimų“, nurodė P. Taalasas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Mokslinėje literatūroje rašoma , kad žemės poliai kas keli milijonai metų keičiasi vietomis , tad gal artėja eilinė kaita , kodėl kalnuose matomi suformuoti vandes horizonto lygiai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS