Kaime vilkai išpjovė keliasdešimt šunų: pamatę sukramtytus augintinius, žmonės gyvena baimėje | KaunoDiena.lt

KAIME VILKAI IŠPJOVĖ KELIASDEŠIMT ŠUNŲ: PAMATĘ SUKRAMTYTUS AUGINTINIUS, ŽMONĖS GYVENA BAIMĖJE

  • 31

Šakių rajono apylinkes terorizuoja vilkai, vieną po kito pjaunantys... šunis. Per kelias savaites vilkai kiemuose nuo grandinių nuplėšė ir sudorojo net kelias dešimtis šunų. Specialistai sako, kad vilkų elgesys keičiasi. Jie vis sparčiau artėja prie žmonių, praneša LNK.

Bijo visas kaimas

Sulaužyta būda, nutraukta grandinė ir papjautas šuo – tokį vaizdą Šakių rajono Rėžiukų kaimo gyventoja Ona pamatė po vilkų apsilankymo sodyboje.

„Su visa grandine ištraukė. Įsivaizduojate, kokia jėga ir kokios pėdos? Dar dabar yra vienoje vietoje pėdos likusios. Pėdos delno dydžio“, – kalbėjo Ona.

Naktį papjovę gyvūną, vilkai pabaigti doroti laukuose numestą šunį sugrįžo antrą kartą, dieną.

„Kažkur už kelio nuvilktas buvo, tik galva likusi, nugarkaulis. Kol nuėjom, suradom, kur jį užkasti, jau nelikę nieko“, – pasakojo Ona.

Moteris baiminosi, kad vilkai neišpjautų viso ūkio, tad be poilsio naktimis budi laukuose. O didelių, šviežių vilkų pėdų aplink tvartą randa kasdien.

„Sūnus važiuoja, naktim net miega ten. Ir aš važiuoju. Įsivaizduokit, man, moteriškei važinėti... Ir aš ankstyvą rytą važiuoju pas gyvulius. Nežinau, kada man kas užšoks ant kupros“, – šnekėjo Ona.

Gyvuliai, turintys būti laukuose, laikomi tvarte, kad nebūtų papjauti.

Vilkų bijo visas kaimas. Gyventoja Irena sakė, kad jos kalytė dreba nuolat, nes prieš kelias dienas kitas jos šuo buvo sudraskytas.

Kažkur už kelio nuvilktas buvo, tik galva likusi, nugarkaulis.

„Išsigandau, kai pamačiau visą sukramtytą“, – sakė Irena.

Vilkai šunis neša vieną po kito – dideli jie ar maži.

„Duris atsidaręs įjungiau šviesą, o jis net nereagavo, tampė tą šunį, paėmęs už kojos. Kai aš pliaukštelėjau delnais, jis nubėgo. O šiaip nebuvo jokios reakcijos“, – tikino vietinis Arūnas.

Seniūnė sakė, kad per kelias savaites vilkų papjautų šunų jau kelios dešimtys.

„Naktis iš nakties. Vieną naktį penki šeši, kitą naktį vėl... Dabar žmonės jau pradeda skaičiuoti ir pasakoti vieni kitiems. Jų čia nebuvo. Gal iš Kaliningrado srities atėjo“, – teigė kaimo seniūnė Loreta Bacevičienė.

Neseniai pasieniečių kamera užfiksavo vaizdą vos keli kilometrai nuo gyvenvietės – vilkai ramiai vaikštinėja prie Lietuvos sienos.

Stop kadras

Vienas žingsnis iki tragedijos

Pagalbos prašoma medžiotojų.

„Kažką bandysim, sėdėti vakarais. Bet vilko šauti su prožektoriumi neleidžiama, tai lauksim šviesos arba ryte, bet vilkas dažniausiai per kaimą eina 3–4 val.“, – kalbėjo medžiotojas.

Vilkai puola ne tik šunis. Vienoje sodyboje papjauta šešiolika avių.

„Jos buvo ir vaikytos, didelis avinas buvo įverstas į tvenkinį, turbūt gynėsi. O visos kitos išpjautos, kitos apėstos“, – pasakojo ūkininkė Loreta.

Vilkai artėja prie žmonių, nebijo garsų, nebėga net ir vaikomi. Tą mato ir mokslininkai, stebintys besikeičiantį vilkų elgesį. Esą iki tragedijos čia – vienas žingsnis.

„Tiek nebuvo veiklos visur gamtoje, o dabar visur mes esame. Vilkas priprato prie mūsų visur ir, kadangi populiacija didėja, jie saviškius irgi išstumia iš tų pačių optimaliausių teritorijų ir tenka užimti ne tokias palankias teritorijas. Tos nepalankios teritorijos yra vis arčiau ir arčiau žmogaus“, – aiškino VDU Medžioklėtyros laboratorijos mokslininkė Renata Špinkytė-Bačkaitienė.

Mokslininkai skaičiuoja, kad vilkų populiacijos kasmet auga. Lietuvoje yra 63 vilkų šeimos.

Duris atsidaręs įjungiau šviesą, o jis net nereagavo, tampė tą šunį, paėmęs už kojos.

„Vilkų šeima skaičiuojama nuo keturių individų. Keturi individai nebūna atsitiktinai drauge. Mūsų pernai metų tyrimais, buvo keletas atvejų, kai registruoti devyni vilkai vienu metu vienoje vietoje“, – šnekėjo R. Špinkytė-Bačkaitienė.

„Pernai metas duotas licencijų kiekis buvo išmedžiotas labai greitai, praktiškai per pusę sezono. Tai rodo, kad vilkų skaičius tikrai gana didelis“, – komentavo Kauno medžiotojų sąjungos vadovas Kęstutis Markevičius.

Prasidėjus vilkų medžiojimo sezonui, Aplinkos ministerija nustatė, kad šiemet vilkų galima sumedžiot nuo 190. Per dešimtmetį ši kvota rekordinė.

„Tai yra penkiolika vilkų daugiau negu buvo siūloma pernai metais. Kodėl? Todėl, kad vilkų populiacija yra stabiliai auganti“, – tvirtino aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Specialistai gyventojus ragina pranešti institucijoms apie patirtus nuostolius – nugalabytus šunis, avis ar kitus gyvūnus. Kadangi tai yra daroma pasyviai, oficialiai atrodo, kad problemų nėra, nes tokie atvejai nėra niekur fiksuojami.

GALERIJA

  • Kaime vilkai išpjovė keliasdešimt šunų: pamatę sukramtytus augintinius, žmonės gyvena baimėje
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Jonas

Pala pala gerai draske suni o kitas lojo o kur buvo šeimininkas name kimarino nelindo pasižiureti ant ko loja šuo kitas reikia išaudyt vilkus visus matot ka daro

Jonas

Visus vilkus ižudyti kol neišpjove visu šaudikit juos medziokit juk jus matot kas darosi jau tarp robu

Jule

Reikia vilkus naikinti nes visur ju yra ir puola eina bebaimes oo seimininkai neišeina iš trobos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS