Klimato kaitos pavojus: Grenlandijoje šilčiausia kiek yra buvę per 1 tūkst. metų | KaunoDiena.lt

KLIMATO KAITOS PAVOJUS: GRENLANDIJOJE ŠILČIAUSIA KIEK YRA BUVĘ PER 1 TŪKST. METŲ

Kai kuriose Grenlandijos dalyse temperatūra yra aukštesnė nei per pastaruosius 1000 metų, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš tyrimo, kuriame sąlygos atkurtos atlikus giluminius gręžinius ledo skyde, autorių.

„Tai patvirtina blogas naujienas, kurias, deja, jau žinome... Akivaizdu, kad turime kontroliuoti šį atšilimą, kad sustabdytume Grenlandijos ledo skydo tirpimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kopenhagos universiteto klimato fizikos docentas Bo Mollesoe Vintheris (Bo Miulesiu Vinteris).

Gręždami į ledo skydą ir imdami šimtus metų senumo sniego ir ledo mėginius, mokslininkai galėjo atkurti šiaurinės ir centrinės Grenlandijos dalies temperatūrą nuo 1000 iki 2011 metų.

Turime tai sustabdyti, kol nepasiekėme tokio užburto rato, kai Grenlandijos ledas tirpsta savaime.

Jų rezultatai, paskelbti moksliniame žurnale „Nature“, rodo, kad 2001–2011 metais užfiksuotas atšilimas „beveik neabejotinai viršija ikipramoninio temperatūros svyravimo per pastarąjį tūkstantmetį diapazoną“.

Tyrime nustatyta, kad per šį dešimtmetį temperatūra buvo „vidutiniškai 1,5 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei XX amžiuje“.

Dėl tirpstančio Grenlandijos ledo skydo jau dabar kyla jūros lygis ir didėja grėsmė milijonams pakrantėse gyvenančių žmonių, kurie per ateinančius dešimtmečius ar šimtmečius gali atsidurti po vandeniu.

NASA duomenimis, Grenlandijos ledo skydas šiuo metu yra pagrindinis veiksnys, lemiantis Žemės vandenynų plėtimąsi, o Arkties regionas šyla sparčiau nei likusi planetos dalis.

Svarbioje Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (TKKK) 2021 metų klimato mokslo ataskaitoje teigiama, kad Grenlandijos ledo skydas iki 2100 metų prisidės prie jūros lygio kilimo iki 18 cm pagal didžiausią išmetamųjų teršalų kiekį numatantį scenarijų.

Milžiniškame dviejų kilometrų storio ledo skyde yra pakankamai užšalusio vandens, kad pasaulinis jūros lygis pakiltų daugiau kaip septyniais metrais.

Pagal Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos šalys susitarė apriboti klimato atšilimą, kad jis neviršytų 2 laipsnių Celsijaus.

„Pasaulinio atšilimo signalas, kurį matome visame pasaulyje, pasiekė ir šias labai atokias Grenlandijos ledo sluoksnio vietas“, – sakė B. M. Vintheris.

„Turime tai sustabdyti, kol nepasiekėme tokio užburto rato, kai Grenlandijos ledas tirpsta savaime, – perspėjo jis. – Kuo greičiau, tuo geriau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ALGIRDAS.

Aš noriu paklausti to Bo Miulesiu Vinterio - 1. Dėl ko ištirpo ledynai prieš milijoną metų , GAL IRGI NUO ŽMONIŲ VEIKLOS , 2. KODĖL ANT AUKŠČIAUSIŲ KALNŲ VIRŠŪNIŲ MATOSI VANDENYNŲ LYGIO ATŽYMOS , O JŪRŲ DUGNE APTINKAMA MIESTŲ LIEKANOS , 3. AR ŽE MELĖ VĖL NENORI APSIVERSTI . Dabar ale mokslininkai visus nukrypimus , visas apokalipses suverčia žmogaus veiklai , nes jie NESUGEBA DAUGIAU NIEKO PADARYTI , TIK KALTINTI ŽMOGŲ IR GINTI ''Ž M O G Ą '' .

greta tumberg

jie tik taip mano,,,o mes turim tiketi pasakomis...nes uzsakytas straipsnis parase,,,

Bananus \\\\\.../////

auginsim.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS