Kodėl kiškių uodegos ryškiai baltos? | KaunoDiena.lt

KODĖL KIŠKIŲ UODEGOS RYŠKIAI BALTOS?

  • 0

Kam gyvūnui, kuris atrodytų norėtų žūtbūt išvengti plėšrūno nasrų, reikalinga ryški balta dėmė ant užpakalio, klausia Nature.com. Kiškiai, kaip ir nemažai kitų gyvūnų, pasižymi vienas kitam prieštaraujančiais požymiais: pilkai rudu maskuojančiu kailiu ir akį rėžiančiomis baltomis dėmėmis ant uodegos, labiausiai matomomis būtent gyvūnui sprunkant nuo plėšrūno.

Dirkas Semmannas, mokslininkas tiriantis evoliuciją Getingeno universitete Vokietijoje, mano įminęs šią mįslę. Egzistuojančios teorijos teigia, kad uodegų dėmės įspėja kitus gyvūnus nesiartinti, yra svarbios poravimosi metu ar paskelbia plėšrūnui, kad šis buvo pastebėtas.

D. Semmanno atliktas tyrimas pasiūlė naują paaiškinimą – ryškios dėmės suklaidina plėšrūnus būtent dėl to, kad yra tokios pastebimos. Susikoncentravęs į dėmę, plėšrūnas sunkiau pastebi likusį gyvūno kūną. Kai triušis šoka į šoną, dėmė pranyksta, o plėšrūnui reikia iš naujo sutelkti dėmesį į maskuojantį kailį – taip prarandamos medžioklei vertingos sekundės.

Pasak D. Semmanno, jam ši mintis pirmą kartą kilo bėgiojant pastebėjus kaip laukuose zigzagais juda laukinis kiškis. Norėdamas išbandyti savo teoriją, mokslininkas paprašė 24 savanorių žaisti kompiuterinį žaidimą, kuriame jie mėgino pasekti virtualų kiškį tiek su balta, tiek su su kailio spalva sutampančia uodega, kai šis staigiai sprukdavo į vieną ar kitą šoną.

Nors „Medžiotojai“ sugebėdavo pagauti triušį per mažiau nei pusę sekundės nepriklausomai nuo jo šokimo krypties, teisingų pasirinkimų skaičius žymiai sumažėdavo, kai sekamas triušis turėjo baltą uodegą. Pasak mokslininko, tai įrodo, jog ryškiai baltos uodegų dėmės kiškiams yra naudingos, nes apsunkina jų medžioklę ir taip padeda išgyventi.

GALERIJA

  • Kodėl kiškių uodegos ryškiai baltos?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS