Kodėl reikia baltinti medelius? | KaunoDiena.lt

KODĖL REIKIA BALTINTI MEDELIUS?

Medelių baltinimas apsaugo jų kamienus nuo sproginėjimo, kuris vyksta žiemą, greitai keičiantis oro temperatūroms. Bet medelius reikėtų baltinti ne pavasarį, kaip daro dauguma sodininkų, o vėlyvą rudenį.

Taip sako sodininkas dr. Algirdas Amšiejus.

LRT RADIJO klausytoja iš Vilniaus domisi medelių baltinimu. „Ar galima baltinti medelius emulsiniais baltais dažais? Kada geriausias laikas tai daryti ir kuo medelių baltinimas yra naudingas?“ – klausia ji.

A. Amšiejaus teigimu, baltais emulsiniais dažais medelius baltinti galima. Šie dažai tam puikiai tinka, nes jų nenuplauna nei sniegas, nei lietus. Taip pat medeliai gali būti baltinami kalkėmis, maišytomis su lipalu, tačiau sodininkas šio būdo nerekomenduoja – negesintos kalkės gali nudeginti rankas, akis.

„Medelius baltinti baltais emulsiniais dažais, kuriuos mes dar vadiname akriliniais dažais, lengvai besiskiedžiančiais vandeniu, tikrai galima. Juos reikėtų praskiesti santykiu 1:4. Jų spalva turėtų būti nevisiškai balta, labiau – pilkšva. Skiesti vandeniu šiuos dažus reikėtų tam, kad uždažius nesusidarytų plėvelė ir kamienas galėtų kvėpuoti“, – pataria specialistas.

Anot jo, kuo vėliau rudenį baltinsite medelius, tuo ilgiau dažai išsilaikys.

A. Amšiejus aiškina, kad medelius reikia baltinti tam, kad atspindėtų sausio ir vasario mėnesių saulę. Tikrai ne dėl kenkėjų ar ligų, kaip įprasta manyti.

„Kai Lietuvoje ant stogų daug varveklių, yra problema su sodais. Per dieną saulė įkaitina kamieną, jis nespėja atvėsti ir, kai staigiai pasikeičia temperatūra – naktį atšąla, kamienai sprogsta. Nubaltintas kamienas taip greitai neįkaista.

Pavasarį medelius baltina dailininkai, norintys pasipuošti sodą. Pavasarį baltinti medelių tikrai nereikėtų, tai verta daryti kuo vėliau rudenį“, – pataria A. Amšiejus.

Jo teigimu, baltinti reikėtų tik storesnius nei degtukų dėžutė medelius. Jei medelio kamienas yra vos dviejų pirštų storio, jis nuo saulės nelabai nukenčia, nes spėja laiku atvėsti. Būtinai reikėtų baltinti medelius, augančius ilgiau nei ketverius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS