Lietuvos sėklų kolekcijos patikimos Svalbardo saugyklai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS SĖKLŲ KOLEKCIJOS PATIKIMOS SVALBARDO SAUGYKLAI

  • 1

Valstybinė miškų tarnyba (VMT) pasirašė sutartį su „NordGen“ genetinių išteklių centru, ja centras įsipareigojo saugoti vertingiausias Lietuvos augalų genetinių išteklių sėklas Svalbardo saugykloje.

Kolekcijos perdavimas vyks birželio 9 dieną, dalyvaujant Aplinkos ministerijos ir VMT atstovams, antradienį pranešė įstaiga.

Svalbardo saugykloje saugomos sėklų ir kitų genetinių išteklių kolekcijos, kurios netikėtai užklupus karui, gamtinėms, technologinėms katastrofoms leistų atkurti ir išsaugoti išteklius. Pavyzdžiui, 2015 metais tokia galimybe pasinaudojo Tarptautinis žemės ūkio tyrimo centras, jis paėmęs sėklų pavyzdžius juos pasėjo Maroke ir Libane, o 2017 metais tų pačių augalų sėklas sugrąžino į saugyklą ilgalaikiam saugojimui.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, Svalbardo saugyklą pasieks virš šimto augalų sėklų.

„Į Norvegiją bus vežamos 124 augalų veislių sėklos. Tai ir mūsų sėklų selekcininkų pripažinimas, kurie šiemet kaip tik mini savo veiklos 100-metį“, – pranešime spaudai sakė ministras.

Lietuvoje augalų genetinių išteklių išsaugojimu rūpinasi VMT. Tarnyba savo sprendimą patikėti Lietuvos sėklų kolekcijos pavyzdžius Svalbardo pasaulinei saugyklai grindžia siekiu užtikrinti augalų genetinių sėklų kolekcijos saugumą ilguoju laikotarpiu.

Pagal susitarimą lietuviškos sėklos bus saugomos keletą dešimtmečių, su galimybe sėklų pavydžius atnaujinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

mokslinė fantastika realybėje

gaila, kad nėra specialistų komentarų. o kodėl tik viena saugykla, kodėl nera atsarginių saugyklų, pvz Grenlandijoj, Antarktidoj, Šiaurės Amerikoj, Sibire ? taip pat kodėl nekuriamos nykstančių ir ūkinių veislių embrionų saugyklos? ar ne etiška?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS