Medžiai pavojuje: gali išnykti beveik 10 tūkst. rūšių | KaunoDiena.lt

MEDŽIAI PAVOJUJE: GALI IŠNYKTI BEVEIK 10 TŪKST. RŪŠIŲ

  • 3

Pirmoji pasaulinė duomenų apie medžius bazė trečiadienį parodė, kad 9 tūkst. 600 medžių rūšių gresia išnykimas ir kad jų iš viso yra 60 tūkst. 65 rūšys.

Brazilijoje medžių įvairovė didžiausia – 8 tūkst. 715 rūšių, skelbia augalų apsaugos organizacija „Botanic Gardens Conservation International“ (BGCI).

Brazilijoje taip pat yra daugiausiai (4 tūkst. 333) endeminių rūšių, neaptinkamų niekur kitur pasaulyje.

Iš viso 58 proc. medžių rūšių yra endeminės vienai kuriai nors šaliai. 2 tūkst. 991 rūšis paplitusi tik Madagaskare, 2 tūkst. 584 rūšys – tik Australijoje.

Kalbant apie įvairovę, po Brazilijos seka Kolumbija, turinti 5 tūkst. 776 skirtingas medžių rūšis, ir Indonezija, kurioje auga 5 tūkst. 142 rūšių medžiai.

Londone įsikūrusi BGCI, kuri atstovauja maždaug 2 tūkst. 500 botanikos sodų visame pasaulyje, šį sąrašą sudarė pasinaudodama daugiau kaip 500 paskelbtų šaltinių.

Iš 60 tūkst. 65 medžių rūšių tik maždaug 20 tūkst. yra suteiktas koks nors apsaugos statusas, įskaitant 9 tūkst. 600 rūšių, kurioms gresia išnykimas.

Nyksta dėl kirtimo

„Pagrindinė BGCI priežastis tokiam sąrašui paskelbti yra (noras) suteikti įrankį žmonėms, bandantiems išsaugoti retas ir nykstančias medžių rūšis“, – sakoma organizacijos pareiškime, kuriame nurodoma, kad medžių rūšys nyksta daugiausia dėl miškų kirtimo ir pernelyg intensyvaus eksploatavimo.

Tarp nykstančių rūšių yra daugiau kaip 300 tokių, kurioms gresia itin didelis pavojus, nes laukinėje gamtoje yra likę mažiau nei po 50 joms priklausančių individų.

Neskaitant Arkties ir Antarkties, kur medžių nėra, mažiausia medžių įvairovė yra Nearkties biogeografinė sritis, daugiausiai apimanti Šiaurės Ameriką. Joje užregistruota mažiau nei 1 tūkst. 400 medžių rūšių.

Duomenų bazė bus nuolat tikslinama, nes kiekvienais metais atrandama ir aprašoma po maždaug 2 tūkst. naujų augalų rūšių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuo

kada medziai keliauja gal kai suvalkieciai prasejo naikinti miska

Cha

Teisingai rašo. Medį nukerta ir jis išvyksta.Ir Lietuvos medžiai greit išvyks.

Gali išvykti

apie 10.000 rūšių medžių:-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS