Lietuviai augina daugiau naminių gyvūnų | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI AUGINA DAUGIAU NAMINIŲ GYVŪNŲ

  • 3

Augintinio įsigijimas – svarbi atsakomybė, kurios lietuviai imasi vis dažniau. Į gyvūnų registrą įtraukiamų kačių ir šunų skaičius per metus išaugo net du kartus.

Šis augimas siejamas tiek su pandemijos laikotarpiu, kai didelė dalis gyventojų, būdami namuose, įsigijo keturkojų kompanionų, tiek su 2021 m. gegužės 1 d. įsigaliojusia Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisa – privalomuoju gyvūnų (šunų, kačių ir šeškų) ženklinimu ir registravimu valstybiniame Gyvūnų augintinių registre.

„Priimta įstatymo pataisa, žinoma, turėjo įtakos tokiam registruojamų gyvūnų skaičiaus šuoliui, tačiau net ir prieš tai augintinių skaičius sparčiai augo dėl pandemijos. Šis reiškinys dar nesibaigė, tad per pastaruosius dvejus metus matome tikrai akivaizdų pokytį – 2021 m. buvo įregistruoti 46 473 šunys ir 25 796 katės. Tačiau prieš įsigyjant augintinį svarbiausia tinkamai įvertinti savo ilgalaikes galimybes jam skirti visą reikalingą dėmesį ir rūpestį. Naują šeimos narį reikia ne tik užregistruoti, bet ir jam priskirti oficialų šeimininką – jis turi būti pilnametis, nes būtent jam teks atsakomybė už augintinio priežiūrą“, – sako Daiva Miliauskienė, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vyriausioji specialistė.

Prieš įsigyjant augintinį, svarbiausia tinkamai įvertinti savo ilgalaikes galimybes jam skirti visą reikalingą dėmesį ir rūpestį.

Ji džiaugiasi, kad gyvūnai atranda namus ir didelė dalis šeimininkų iš karto juos tinkamai įregistruoja, tačiau labai svarbu nepamiršti atsakomybės. Augintinis negali būti gimtadienio dovana vaikui, kuriam netrukus pabos tarsi žaislas, ar laikinas užsiėmimas dirbant iš namų.

Draudimo bendrovės „If“ duomenimis, lietuviai ne tik pradėjo auginti daugiau naminių gyvūnų, bet ir vis labiau rūpinasi tinkama jų priežiūra. Augintinio draudimo poreikis per pastaruosius dvejus metus išaugo daugiau nei dvigubai.

„Augintiniai į namus atneša daug laimės, tačiau jie atsineša priežiūros atsakomybę ir nė vienas jų nėra apsaugotas nuo sveikatos sutrikimų. 2021 m. šeimininkai kreipėsi dėl įvairių gyvūnų negalavimų: ūmaus kepenų nepakankamumo, apsinuodijimo, šlapimo takų uždegimo, infekcinių, virusinių ligų ir įvairių traumų, kurių gydymas gali atsieiti net 300–600 eurų“, – sako draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius.

Anot jo, kačių augintojai paprastai kreipiasi rečiau nei šunų, nors jos taip pat kenčia nuo įvairių ligų. Dažniausios gyvūnus užklupusios negandos yra gastritas ir apsinuodijimas.

2021-ųjų populiariausieji

* Populiariausi kačių vardai ir jų skaičius: Luna (337), Simba (297), Maja (165), Pūkis (158) ir Murka (153).

* Populiariausi šunų vardai ir jų skaičius: Bela (658), Luna (526), Pupa (375), Maja (357) ir Arčis (293).

* Gyvūnų registre daugiausia yra mišrūnų, be jų, dar populiarūs tokių veislių šunys: vokiečių aviganiai, vokiečių nykštukiniai špicai, Jorkšyro terjerai, cvergšnauceriai ir Labradoro retriveriai. Populiariausios kačių veislės: britų trumpaplaukės, Meino meškėnai, Bengalijos katės, škotų stačiaausiai ir sfinksai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ela

augina...po to išsiunčia į prieglaudas , ar išmeta .Geriau būtų , kad mažintų tą " auginimą ...

anon

tai taiklus kom tik pridursiu kad tokiu /gyvunu/ ne 1 kaip pvz narkozydklounas su 2 galvom mastanciom skirtingai pagal idijotizmo lygi matomai paveldeta dar dziugels taip besiverziantis tam idpaliktam pridurkui i pagalba tik nezinia pampersais ar sukoriais /kazkuo/ pamirkytais?

taip

beaugindami malonius gyvunus nepastebejo kokius valdinozaurai isirituliojo /savaime/ politegzotyniu/ kubosaiku/ pagalba kurie pasklido po visa euroazija iki hazarhohlandijos===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS