Lietuvos miškuose – keli tūkstančiai naujų inkilų | KaunoDiena.lt

LIETUVOS MIŠKUOSE – KELI TŪKSTANČIAI NAUJŲ INKILŲ

  • 0

Šiandien visoje šalyje jaunieji miško bičiuliai ir gamtos mylėtojai dalyvavo akcijoje „Paukščiai grįžta namo“, kurios akcijos metu miškuose iškelta keli tūkstančiai inkilų.

Daugiau nei šimtas naujų būstų paukščių jau laukia Nemenčinės urėdijos Arvydų girininkijoje. Šiandien čia inkilus varnėnams, zylėms ir kukučiams iškėlė ministras Kęstutis Trečiokas kartu su Aplinkos ministerijos globojamais Nemenčinės socialinės globos namų vaikais.

„Inkilų kėlimas – ir prasminga, ir smagi pamoka vaikams. Kur, jeigu ne miške, jie turi pratintis rūpintis gamta – visų mūsų namais“, – sako ministras.

Kai kurios miškų urėdijos inkilus kelia jau nuo praėjusios savaitės, kitos akcijos renginius planuoja visą ateinančią savaitę. Kartu su jaunaisiais miško bičiuliais inkilus kėlė Joniškio, Kazlų Rūdos, Panevėžio, Radviliškio, Tytuvėnų, Varėnos urėdijų girininkai. Alytaus urėdijos Dušnionių, Dzirmiškių, Kalesnykų, Punios ir Sudvajų girininkijose daugiau kaip du šimtai naujų būstų laukia zylių, musinukių ir pelėdų. Biržų miškininkai drauge su moksleiviais inkilus grįžtantiems sparnuočiams kėlė ne tik miškuose, bet Biržų miesto A. Dauguviečio parke. Kretingoje naujų namų paukščiai sulaukė miesto parke prie Pastauninko upelio.

Sumanymas kiekvieną pavasarį rengti inkilų kėlimo šventę kilo daugiau nei prieš 90 metų, kai žymus gamtininkas prof. Tadas Ivanauskas pakvietė švęsti Paukščių dieną. Tęsdama jo pradėtą veiklą, Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos jau trečius metus organizuoja paukščių sutiktuvių akciją „Paukščiai grįžta namo“, kurios metu visose keturiasdešimt dvejose šalies urėdijose keliami inkilai. Jų miškininkai pagamino užtektinai, nes akcijai ėmė ruoštis dar žiemą.

Kasmet Lietuvos miškai praturtėja 3–4 tūkstančiais naujų inkilų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS