Naminės pelėdos – anksčiausiai perinti paukščių rūšis | KaunoDiena.lt

NAMINĖS PELĖDOS – ANKSČIAUSIAI PERINTI PAUKŠČIŲ RŪŠIS

Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologai jau keletą dešimtmečių tiria pelėdas ir jos nenustoja stebinti.

Lietuvoje dažnai sutinkamos naminės pelėdos gyvena miškuose, tačiau nevengia ir žmogaus kaiminystės – įsikuria senuose parkuose ir kituose gyvenviečių ar miestų želdiniuose. Perėjimui dažniausiai pasirenka medžių dreves ar didesnių išmatavimų inkilus. 

Šios pelėdos pradeda perėti anksti - kovo mėnesio pabaigoje balandžio mėnesio pradžioje, tačiau neretai didesniuose miestuose – Vilniuje ir Kaune perinčios pelėdos aptinkamos net sausio ar vasario mėnesiais. Toks ankstyvas perėjimas miestuose aiškinamas didele grobio gausa. Naminės pelėdos miestuose medžioja ne tik peles ir žiurkes, bet lengvai pastveria karvelius, kuosas, strazdus, zyles, žvirblius. Pelėdos čia visada sočios, todėl ir perėti pradeda anksčiau.

1991 metais Vilniuje, Rasų kapinėse, 2008 metais Verkių parke, 2017 ir 2018 metais Vingio parke aptikti jau išskridę naminės pelėdos jaunikliai. Kadangi šios pelėdos peri apie 30 dienų, tiek pat laiko jaunikliai išbūna lizduose, tad šiuose lizduose kiaušiniai buvo dedami sausio mėnesio pradžioje ir viduryje ir net gruodžio mėnesio paskutinėmis dienomis. Pastarasis atvejis anksčiausiai registruotas šios pelėdų rūšies perėjimo atvejis Lietuvoje.

2010-03-28 Kaune, Ąžuolyno parke Deivis Dementavičius aptiko iš uokso išskridusius naminės pelėdos jauniklius. Šiame lizde kiaušiniai buvo dedami sausio mėnesio paskutinėmis dienomis.

Gali būti, kad dėl klimato kaitos kartais anksti pradeda perėti ir ne didmiesčiuose gyvenančios naminės pelėdos. Štai  Kėdainių r., Krakių – Dotnuvos miške radome vieną pelėdų pora, kuri kiaušinius inkile pradėjo dėti vasario viduryje.

Ankstyvi perėjimai gruodžio, sausio, vasario mėnesiais registruoti Britų salų, Prancūzijos, Vokietijos didmiesčiuose. Kaimyninės Latvijos sostinėje Rygoje skirtingais metais šios pelėdos pradėdavo perėti lapkričio, gruodžio, sausio mėnesiais.

Naminė pelėda nėra reta paukščių rūšis, tačiau daug jų žūna po susidūrimų su automobiliais. Dėl iškertamų išpuvusių drevėtų medžių šiems paukščiams trūksta natūralių perimviečių, todėl senuose miškuose ir parkuose keldami inkilus galime bent dalinai pagelbėti šiems puikiems sparnuočiams.

GALERIJA

  • Nors lauke dar sniegas bet mieste perinčių naminių pelėdų lizduose jau gali cypsėti išsiritę jaunikliai.
  • Iš inkilo iškelti 2-4 dienų amžiaus naminės pelėdos jaunikliai ir jiems maitinti suaugusių pelėdų atneštas maistas: rudieji pelėnai ir  geltonkaklės pelės.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS