Pinigų medis tiks net augalų priežiūros naujokams | KaunoDiena.lt

PINIGŲ MEDIS TIKS NET AUGALŲ PRIEŽIŪROS NAUJOKAMS

  • 3

Dėl tankių, gražiai blizgančių lapų ir ilgų į šonus besidriekiančių stiebų zamiokulkas, kitaip dar vadinamas pinigų medžiu, yra nepaprastai mėgstamas. Žiemą, kai orai už lango nedžiugina, o namus norisi pagyvinti žaluma, šis augalas sulaukia didelio dėmesio.

„Pinigų medį galima vadinti vienu iš populiariausių kambarinių augalų. Tinkamai prižiūrimas jis atrodo įspūdingai ir pagyvina bet kokį interjerą. Be to, net nepatyrusiems augintojams puikiai sekasi jį prižiūrėti. Tai augalas, kuris prisitaiko prie šviesos trūkumo, o jeigu atsitiktų taip, kad pamirštumėte palaistyti, pinigų medis už tai nenubaus“, – pasakoja augalų ekspertė Vesta Paukštelo.

Ši populiari vazoninė gėlė vadinama geležiniu augalu, nes gali išgyventi sudėtingomis sąlygomis, bet, norint džiaugtis jos grožiu, visgi reikia laikytis tam tikrų taisyklių.

Šviesa. „Zamiokulkas mėgsta išsklaidytą šviesą. Augalas kilęs iš šešėliuotų Rytų Afrikos miškų ir daug geriau vystosi atokiau nuo tiesioginės saulės. Labiausiai jam kenkia kraštutinumai: ryški saulė nudegina lapus ir ant jų atsiranda rudų dėmių, o labai tamsiose vietose lapai ištįsta ir tampa šviesiai žali. Verta prisiminti, kad šių augalų stiebai lenkiasi į šviesą, todėl, jei norite džiaugtis gražia forma, nepamirškite kartkartėmis pasukti vazono“, – pasakoja gėlių žinovė.

Oras. Ideali temperatūra pinigų medžiui yra 13–26 °C. Augalas nemėgsta sauso oro, todėl jį geriau laikyti atokiau nuo radiatoriaus. Jei tai neįmanoma, nepamirškite žiemą purkšti lapų.

Laistymas. Pinigų medis geriausiai auga derlingoje, humusingoje ir laidžioje dirvoje. Šis augalas geriau toleruoja sausrą nei vandens perteklių. Zamiokulkas atsargas kaupia lapuose ir šaknyse, todėl gali ištverti net ilgas savaites be vandens, bet vandens perteklius jį gali pražudyti. Perlaistytas zamiokulkas pūva nuo šaknų, o vėliau netenka lapų. Geriausia jį laistyti, kai viršutinis dirvos sluoksnis yra visiškai sausas. Laistymui naudokite kambario temperatūros vandenį.

Jeigu lapai ima gelsti. Viena dažniausių pinigų medžio lapų pageltimo priežasčių – prastas laistymas. Taip augalas reaguoja į per didelę dirvos drėgmę. Deja, kartą pageltus lapams, žalios spalvos atkurti neįmanoma. Tačiau augalą galima išgelbėti. Tereikia nupjauti pageltusius stiebus ir persodinti gėlę į naują, sausą substratą. Laistykite nedideliu kiekiu vandens tik po savaitės.


Padės naminės trąšos

Yra kelios priežastys, dėl kurių Zamiokulkas gali neauginti naujų lapų. Kartais tai būna netinkamas vazonas (per didelis arba per mažas), didelis šviesos trūkumas, netinkamas laistymas arba netinkamas dirvožemio pH. Gali būti ir taip, kad augalui trūksta trąšų. Jas galima pasigaminti iš dažnoje virtuvėje esančių produktų.

Želatina. Šios trąšos praturtins augalą reikiamu azotu. Pastarasis pagerins įsišaknijimą, sustiprins esamus lapus ir leis atsirasti naujiems. Mišiniui paruošti ištirpinkite arbatinį šaukštelį želatinos stiklinėje karšto, bet ne verdančio vandens. Kai atvės, įpilkite dar tris puodelius šalto vandens ir palaistykite pinigų medį. Šią procedūrą kartokite kartą per mėnesį.

Kava ir pupelės. Naminėms trąšoms taip pat galite naudoti saują pupelių ir kavos tirščius. Į dubenį suberkite 100 g pupelių ir užpilkite vienu litru kambario temperatūros filtruoto vandens. Tada skystį nukoškite į švarų indą ir įberkite šaukštą kavos tirščių. Tokiu mišiniu tręškite augalą kartą per dvi savaites. Jeigu norite tręšimui skirti kuo mažiau jėgų, naudokite tik kavos tirščius – viskas, ką jums reikia padaryti, tai įpilti du šaukštus kavos tirščių į stiklinę vandens, išmaišyti ir palaistyti pinigų medį. Kavos tirščius galima išbarstyti tiesiai ant žemės vazone, verta nepamiršti jų įberti į žemę persodinant augalą.

Dilgėlės. Dilgėlių trąšoms tinka ne tik švieži, bet ir džiovinti dilgėlių lapai. Užplikykite juos karštu vandeniu ir palikite atvėsti. Gautu užpilu laistykite pinigų medį. Kai jis „išgers“ užpilą, greitai išleis naujus jaunus lapelius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

L?

Jooo. Kavos tirščiai pats tas. Muselių neatsiginsi.

Bravo

Ačiū,gražiai parasete,o mano net žydėjo,bet kažko supyko,ėmė lapelius mesti,tai užbaigė gyvavimą.,noriu kita įsigyti,nes šiaip gėlių bute nemėgstu.

Ela

Mano pinigų medis bujoja, trąšos - tai bananų susmulkinta žievė , užpylus vandeniu palaikau porą , trejetą parų ir palaistau, dar kitam kartui paruošiu kiaušinių lukštus ...taip pat susmulkinu ( suspaudžiu rankomis ir užpilu vandeniu , taip pat palaikau porą dienų ir palaistau. Dar žiema nesibaigė - nesulaukęs pavasario išleido dvi gražias storas ataugas- šakas . Gražuolis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS