Pomidorus auginti gali visi ir visur | KaunoDiena.lt

POMIDORUS AUGINTI GALI VISI IR VISUR

Vėlyvą šeštadienio rytą pomidorų augintojai ir mėgėjai skubėjo į veislinių pomidorų parodą, kuri vyko Kauno tvirtovės III forte, Seniavoje. Parodoje pristatyti būtent veisliniai, o ne hibridiniai pomidorai, kurie, anot renginio organizatorių ir dalyvių, labai skiriasi.

Dalijosi patirtimi

"Mes populiariname būtent veislinius pomidorus, kurie turi vardus, atitinka standartus, požymius, skonines savybes. Čia kaip veislinis šuo – jis turi tam tikrą savybių derinį", – šypsosi viena renginio organizatorių ir idėjos sumanytoja Inga Pocevičienė.

Pasak kitos organizatorės Birutės Jakovlevienės, veislinio pomidoro sėkla užaugina identišką augalą, o kas išaugs iš hibrido – neaišku.

Vis dėlto parodoje lankėsi ir tie, kurie valgo visus pomidorus be išimties. Vienas tokių – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis teigė namuose turįs daug šiltnamiuose augančių veislinių pomidorų, tačiau save vadina ne jų augintoju, o valgytoju.

Pirmą kartą surengtos parodos tikslas – ne tik sudaryti galimybę pasigrožėti įvairiaspalviais pomidorais, bet ir susitikus su jų augintojais gauti konsultacijų apie veislių ypatumus bei auginimo specifiką.

Augina ir dėl grožio

Parodoje taip pat buvo galima įsigyti patikusių pomidorų sėklų. Tiesa, daugiausia pomidorų auginimo entuziastų savo derliaus nepardavinėja, o sodininkavimą vadina pomėgiu.

Štai iš Širvintų į parodą atvykusi Virginija dirba stalo teniso trenere, tačiau meilę daržui jaučia nuo vaikystės. "Kai buvau maža, turėjau savo daržiuką, kur augindavau salotas. Nuo tol likusi meilė sodams", – juokiasi moteris. Virginija pomidorus augina beveik 15 metų, tačiau veislinius atrado maždaug prieš šešerius metus. Moterį patraukė ne tik jų skonis, bet ir kitokia išvaizda.

Kol mes kalbamės, žmonės, besisukinėjantys aplink Virginijos stalą, negali atitraukti akių nuo itin mažų pomidoriukų, kurie atrodo tarsi vynuogių kekė.

"Šie buvo populiariausi praeitais metais, visi prašė sėklų. Jais galima papuošti ir namų aplinką. Šiais metais padėjau prie šiltnamio tvorelę ir pasodinau šią veislę, kad vytųsi aplink – labai gražu", – moteris parodos lankytojams pasakoja apie veislę, pavadintą 'Gold rush current'.

Stebina veislių gausa

Iš Kelmės atvažiavusi Rūta augina net apie 300 skirtingų pomidorų veislių, o į parodą atsivežė tik apie trečdalį savo derliaus. Moteris teigia, kad pomidorus augina savo malonumui, tačiau jų sėklomis dalijasi ir mainosi.

"Stengiuosi išlįsti į plačiuosius vandenis, – juokiasi Rūta. – Lietuviškas sėklas esu išsiuntusi į Italiją. Rudenį sėklytės keliaus į Malaiziją ir Daniją."

Išsirinkti skaniausią iš tokios gausybės atrodo sunku, tačiau šių metų atradimu Rūta vadina "Saucy Mary" veislę. Paklausus, kurios veislės vaisiai gali ilgiausiai stovėti, moteris ilgai negalvoja: "Geriausia yra ši – 'Aladino lempa'. Tai rusiška veislė. Pomidorus reikia nuskinti dar neprinokusius, jie gali stovėti net iki Naujųjų."

Kai patinka – nesunku

Pomidorų auginimo entuziastė Virginija teigia, kad Lietuvoje populiariausia "Sgt. Peppers" veislė. Pasiteiravus, ar tokius pomidorus auginti sunku, moteris mosteli ranka: "Kai patinka, niekas nesunku. Žinoma, veisliniams pomidorams reikia skirti daugiau dėmesio."

Pasak Virginijos, didelio derliaus receptas nesudėtingas: "Palaistau vieną kartą per savaitę – retai, bet gausiai. Kitą dieną kiekvieną pomidorą purenu ir negražius lapus apskabau. Kai sodini, visada reikia pagerinti dirvą. Kai kurie deda žuvį, bet aš dedu žuvies miltelius ir mėsmale sutrintus kiaušinius."

Anot patyrusių pomidorų augintojų, kai kuriems žmonėms nepavyksta užsiauginti gausaus derliaus dėl kelių klaidų. Pomidorų mėgėja Rūta didžiausia klaida įvardija nakčiai uždarytas šiltnamio duris. "Pomidorai mėgsta skersvėjį. Kuo didesnis vėjas, tuo jiems geriau. Temperatūros svyravimas yra pats baisiausias dalykas", – klaidas pradėjo vardyti Rūta.

Antra klaida, anot moters, vaisius perlieti, nes tada jie ima trūkinėti. Na, o trečia – neišmanymas. "Daug kas neskiria veislės nuo hibrido. Deja, turguje pirktos sėklos ne visada būna veislinės, nors pardavėjai ir sako, kad yra. Daug žmonių skundžiasi, kad buvo apgauti", – patirtimi dalijasi Rūta.

Anot eksperčių, pomidorus gali auginti visi ir visur, tik reikia susirasti sau tinkančią veislę.

GALERIJA

  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
  • Pomidorus auginti gali visi ir visur
Viltės Norvydaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,dabar nuoTRIJU KARALIU iki PAVASARIO PABAIGOS...

ant PALANGIU auginu SVOGUNU LAISKUS ir naudoju JUOS SKANIAM MAISTO paRUOSIMUI...butas i VAKARU PUSE veliau pasiDARO labai KARSTA tai neAUGINU NIEKO... TASKAS

...,darzininkyste LABAI IDOMUS poMEGIS...

kazkada JA labai DOMEJAUSI...,bute ant STALO isaugindavau 100 DAIGU mazdaug 4-5 rusiu...paskui vezdavau i KOLEKTYVINI SODA ir BAIGDAVAU auginti JUOS SILTNAMYJE...,darzininkyste kaip JUOSTINE FOTOGRAFIJA - REZULTATU reikia paLAUKTI...laukimas labai IDOMUS PROCESAS...tai TIEK apie DARZINKYSTE kaip POMEGI...dabar poMEGIS FOTOGRAFIJA JUOSTINE ir SKAITMENINE tik neTELEFONINE... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS