S. Gentvilas naujo stumbryno atidaryme: perkeldami dalį gyvūnų išlaikome rūšies stabilumą | KaunoDiena.lt

S. GENTVILAS NAUJO STUMBRYNO ATIDARYME: PERKELDAMI DALĮ GYVŪNŲ IŠLAIKOME RŪŠIES STABILUMĄ

  • 10

Dalies stumbrų perkėlimas į Dzūkiją padės išlaikyti šios istorinės rūšies stabilumą, ketvirtadienį Dzūkijos nacionaliniame parke vykusio naujo stumbryno atidaryme sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Stumbrams labai pavojingas artimas kryžminimasis, todėl perkeldami dalį jų iš Kėdainių į Dzūkiją ir sudarydami galimybę įsilieti naujiems genams išlaikome šios rūšies stabilumą. Šiuo metu Dzūkijos nacionaliniame parke yra apie 20 stumbrų. Kėdainių ir Panevėžio zonoje susitelkusi didžioji jų populiacijos dalis – 260“, – ministerijos pranešime cituojamas jis.

Naujajame stumbryne jau gyvena dešimt stumbrų, tarp jų – ir keli čia gimę jaunikliai. Stėgalių gamtiniame komplekse naujai įrengtas stumbrynas apima apie 100 hektarų.

Stumbryne pastatytas stumbrininko namas su priklausiniais, įsigyta dalis įrangos priežiūrai. Specialistai stebės aptvaruose esančius gyvūnus, vykdys jų populiacijos tyrimus.

Šis projektas buvo pradėtas vykdyti prieš penkerius metus, siekiant pagerinti Lietuvos stumbrų populiacijos būklę ir didinti gyvūnų genetinę įvairovę suformuoti naują bandą pietinėje šalies dalyje.

Pernai skelbta, kad Lietuvoje priskaičiuojama apie 200 stumbrų, esančių laisvėje.

Stumbrai – saugoma rūšis, įrašyta į Raudonąją knygą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

???

kuris isvaziaves cirkas situos paliko?

tiesiai sviesiai

balsuodami uz dali gentvilu islaikome durniu rusies stabiluma

bybiagalvis ir bybianosis

kaip gražu jezau atleisk tiems žūlikams, nes ir taip jiems nestovės iki gyvenimo galo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS