Sumažėjus žievėgraužių tipografų, kelių savivaldybių miškuose atšaukta stichinė nelaimė | KaunoDiena.lt

SUMAŽĖJUS ŽIEVĖGRAUŽIŲ TIPOGRAFŲ, KELIŲ SAVIVALDYBIŲ MIŠKUOSE ATŠAUKTA STICHINĖ NELAIMĖ

  • 5

Sumažėjus žievėgraužių tipografų, kelių savivaldybių miškuose atšaukta dėl šių kenkėjų daromos žalos anksčiau paskelbta stichinė nelaimė, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Tai padaryta gavus Valstybinės miškų tarnybos išvadą, kad praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais žievėgraužių tipografų ir vėjo pažeistų medynų buvo registruojama nedaug, didžioji dalis ankstesniais mėnesiais kilusių pažeidimų padarinių likviduota.

Miškų tarnyba taip pat konstatavo, kad pušinių pjūklelių padarytų didelių pažeidimų Ignalinos rajone esančiame židinyje neprognozuojama.

Nuo pirmadienio stichinė nelaimė atšaukiama Ignalinos, Joniškio, Panevėžio, Rokiškio, Šalčininkų, Trakų ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose esančiuose miškuose.

Stichinės nelaimės šių rajonų esančiuose miškuose buvo paskelbtos praėjusių metų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, pernai Rokiškio, Šalčininkų, Panevėžio, Trakų ir Vilniaus rajonų savivaldybių teritorijose dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų išdžiūvusių ir džiūstančių medynų tūris sudarė daugiau kaip po 25 tūkst. kubinių metrų, todėl šiuose rajonuose buvo paskelbta stichinė nelaimė.

Taip pat pernai Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje buvo paskelbta stichinė nelaimė, nes registruotas masinis spyglius graužiančių kenkėjų, paprastųjų pušinių pjūklelių, išplitimo židinys 1 197 ha plote, kuriame vidutiniškai buvo pažeista 85 procentai augančių medžių, bendras pažeistų medynų tūris yra apie 400 tūkst. kubinių metrų.

Stichinė nelaimė buvo paskelbta ir Joniškio rajono savivaldybėje, kur vėjo ir krušos pažeistų medynų tūris tik valstybiniuose miškuose sudarė 27 tūkst. kubinių metrų.

Stichinė nelaimė skelbiama, kai savivaldybės teritorijoje išdžiūvusių, išverstų, išlaužytų, išdegusių arba kitaip pažeistų medynų tūris sudarytų daugiau kaip 25 tūkst. kubinių metrų.

Kaip pažymi Aplinkos ministerija, medžių kenkėjai aktyvūs yra tik šiltuoju metų laiku: žiemą dėl žemos temperatūros jie naujos žalos medžiams nedaro.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Marius

Gentvilas jau viska isgrauze.

Ka mes

leidziame,ta ponai ir daro su mumis ir Lietuva!

Dzūkelis

Žievėgraužių sumažėjo, bet už tai padidėjo dvikojų medgraužių kurie graužia ne tik žievę bet ir nugraužia sveiką medį. Ir ko tik nepadarysi dėl pelno ir žinoma dėl atkato tiems kas išranda ,,žievėgraužius,,.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS