Tyrimas: 95 proc. nugaišusių audrapaukščių skrandžiuose randama plastiko | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: 95 PROC. NUGAIŠUSIŲ AUDRAPAUKŠČIŲ SKRANDŽIUOSE RANDAMA PLASTIKO

  • 1

Daugiau kaip 95 proc. nugaišusių šiaurinių audrapaukščių, randamų Danijos pakrantėje, skrandžiuose aptinkama plastiko, sakoma ketvirtadienį paskelbtame Danijos aplinkosaugos agentūros atliktame tyrime.

„Daugiau kaip 95 proc. šiaurinių audrapaukščių gaišenose, randamose Danijos paplūdimiuose, yra plastiko“, – sako tyrimo autorius Johnas Pedersenas (Džonas Pedersenas).

Audrapaukščiai yra jūriniai paukščiai, daugiausia sutinkami Šiaurės jūros ir šiaurės Atlanto vandenyno regione, ir jie paprastai ieško maisto jūros paviršiuje, kur plūduriuoja daugybė plastikinių šiukšlių.

„Jie gaudo žuvis... ir jei ten yra kažkiek plastiko, pagauna ir jo“, tad paukščių skrandžiuose palaipsniui kaupiasi plastikas, aiškino J. Pedersenas, kurį cituoja danų naujienų agentūra „Ritzau“.

„Šis (plastikas) suteikia jiems sotumo jausmą, bet tai nėra maistas, todėl jie nugaišta iš bado“, – pridūrė mokslininkas.

Pasaulio vandenynų tarša plastiko atliekomis kelia didelį aplinkosaugininkų susirūpinimą.

Kovą Filipinuose į krantą išmesto ir nugaišusio banginio pilve buvo 40 kg plastiko šiukšlių.

Europos Parlamentas anksčiau šiemet didele balsų dauguma pritarė siūlymui Europos Sąjungoje uždrausti pasaulio vandenynus teršiančius vienkartinio naudojimo plastikinius gaminius, tokius kaip šiaudeliai, stalo įrankiai ar ausų krapštukai. Draudimas turi įsigalioti nuo 2021 metų.

Tarša plastiko atliekomis nuolat žudo tokius jas ryjančius laukinius gyvūnus kaip banginiai ir vėžliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viki

audronaša vadinasi , o ne audrapaukštis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS