Kaip grybaujant nepasiklysti miške: viskas, ką būtina žinoti | KaunoDiena.lt

KAIP GRYBAUJANT NEPASIKLYSTI MIŠKE: VISKAS, KĄ BŪTINA ŽINOTI

  • 5

Prasidėjo grybavimo sezonas, prasidėjo ir pirmieji pasiklydimai miškuose – Kėdainių rajone pasiklydo moteris. Laimė, ją pavyko surasti. Ką būtina neštis su savimi į mišką ir kaip elgtis, LNK aiškino Lietuvos kariuomenės žvalgų būrio vadas Martynas Adomaitis.

„Pagrindinis dalykas yra mobilusis telefonas, kuris padėtų mums susisiekti su artimaisiais arba su gelbėjimo tarnybomis. Jeigu išeiname ilgesniam laikotarpiui, būtinai reikėtų vandens ir truputį kažko užkąsti. Taip pat reikėtų pasiimti laikrodį, kompasą ir žemėlapį, jeigu tik įmanoma. Reikėtų iš anksto susipažinti, kaip veikia kompasas ir žemėlapis“, – patarė M. Adomaitis.

Einant į mišką pravartu turėti ir švilpuką bei šviesos šaltinį, pavyzdžiui, prožektorių, kuris padės susigaudyti sutemus.

„Būtų gerai ir tas pats švilpukas, kuriuo galėtumėte prisikviesti gelbėjimo tarnybą, jei eitų šalia, o jūs nebegalėtumėte šaukti, būtumėte ant tiek pavargę. Taip pat prožektorius, kad ir nedidelis, tamsiu paros metu. Jeigu jūsų ieško iš oro, net ir pati menkiausia švieselė gali pagelbėti jus surasti. Ta pati šviesa padės ir jums pačiam orientuotis, galbūt pamatyt kažkokį kvartalą ar keliuką. Kartais tas mažas keliukas gali ir nesimatyti, kai yra tamsu“, – sakė M. Adomaitis.

Einant grybauti ar uogauti rengtis kamufliažinės aprangos nereikėtų, nes tada jus bus sunkiau pamatyti, o ir slėptis miške nėra nuo ko.

„Reikėtų dėvėti kažką ryškaus. Jeigu atvažiuojate automobiliu ir neturite ryškių drabužių, galima pasiimti liemenę, kuri kiekvienoje mašinoje yra. Ta liemenė labai pagelbės, jeigu jūsų reikės ieškoti. Taip pat, jeigu atėjote su draugais, jiems bus lengviau jus pamatyti“, – teigė M. Adomaitis.

Pasiklydus šaukti ir tikėtis, kad jus kas išgirs ir suras – nėra labai gera idėja. Medžiai sugeria garsą, o dažnai net nėra aišku, iš kurios pusės jis sklinda. 

„Rėkavimas miške nėra pats geriausias dalykas. Labai sunku nustatyti kryptį iš kurios pusės jus šaukia. Taip pat gali būti, kad gelbėjimo tarnybos ieškodamos jūsų eina per mišką garsiai, šiugždena šakas, traiško lapus ir per tuos garsus jūsų negirdi. Jeigu pasiklydote, atsisėskite ir ramiai pagalvokite apie orientyrus, kuriuos praėjote ir tada po truputį dėliokitės savo planą, kaip grįžti atgal“, – aiškino žvalgų būrio vadas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pamiršusiems pasiimti kompasą ar telefoną, susigaudyti padės ant medžių ir akmenų augančios kerpės, skruzdėlynai bei saulės padėtis.

„Galbūt tai ne visada teisinga, bet ant medžių ir akmenų augančios samanos ir kerpės dažniausiai yra šiaurinėje pusėje. Taip pat galima žiūrėti į skruzdėlynus – jų nuožulnus šlaitas yra atkreiptas į pietinę pusę. Jeigu turite laikrodį, galima pagal saulę susigaudyti. 7 val. ryte saulė yra rytinėje pusėje, todėl medžių šešėliai rodys vakarus, apie 13 val. saulė yra pietinėje pusėje, todėl medžių šešėliai rodys šiaurinę pusę“, – tvirtino M. Adomaitis.

Miške radę kelmą apžiūrėkite jo rieves – pietinėje pusėje esančios rievės yra platesnės.

„Galima [susiorientuoti] ir pagal medžių rieves. Kai randame nupjautą kelmą, beveik visais atvejais didesnės rievės yra pietinėje pusėje“, – sakė M. Adomaitis.

Jeigu pasiklydote ir sutemo, ieškokite saugios vietos prisiglausti nakčiai. 

„Naktį galima pamatyti Šiaurinę žvaigždę, kuri parodys jums šiaurinę kryptį, bet geriausias variantas, jeigu nėra labai šalta, nelyja lietus ir turite, kur prisiglausti, geriau sulaukti ryto ir tada tęsti savo kelionę“, – kalbėjo M. Adomaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

dėdė Ignas

Gertau farašykiys kur šiuo metu grybauti.

Tt

Ijungti navigacija telefone

K.

Ar Lietuvoje dar likę miškų, kuriuose galima paklysti? Vien plyni kirtimai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS