Aktualu skraidantiems: 5G ryšys jau greitai – ir lėktuvuose | KaunoDiena.lt

AKTUALU SKRAIDANTIEMS: 5G RYŠYS JAU GREITAI – IR LĖKTUVUOSE

  • 4

Aktuali naujiena visiems keliaujantiems lėktuvais – jau nuo šio mėnesio pabaigos keleiviai skrydžio metu galės naudotis 5G ryšiu. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su ryšių reguliavimo tarnybos vyriausiuoju patarėju, daktaru Mindaugu Žilinsku.

– Tai kas gi laukia visų keliautojų nuo birželio 30 d.? Ar bent jau dalies keliautojų, priklausomai nuo to, kokios aviakompanijos kokiu greičiu įsidiegs šią naujovę.

– Bus galima naudoti 5G ryšį ir lėktuvuose. Iki šiol lėktuvuose buvo naudojamas GSM ryšys, Google MTS, LTE, nuo birželio 30 d. bus 5G ryšys.

– O koks čia kokybinis pranašumas atkeliauja pas tuos, kurie keliaus?

– Ypatingai didelio pranašumo nereikia laukti, nes tą ryšio kokybę užtikrina ne ryšys lėktuvuose, o ryšys tarp lėktuvo ir žemės. O ryšys tarp lėktuvo ir žemės užtikrinamas jau visai kitokiomis technologijom t. y. arba per palydovus, arba tiesiai į antžemines stotis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai iš kur dabar ta bazinė stotis pati gaus 5G, iš žemės ar iš kažkur kitur?

– Tai čia yra pagrindinis klausimas, kurį sprendžia ir derina Europos ryšio administracijos. Tą ryšį jos gaus daugiausiai iš palydovų. Šiuo metu tokią paslaugą jau diegia Lietuvoje ir visoje Europoje kompanija „Inmarsat“, kiek man žinoma „SpaceSeeks“  bei „Starlink“ irgi.

– Kokios yra geografinės ribos, ar galite apibrėžti?

– Geografinės ribos yra septo valstybės – tai yra 48 valstybės apimančios Europos Sąjungą ir daugiau teritorijos.

– Kodėl būtent šį ryšį įsijungti bus galima 3 kilometrų aukštyje?

– Ypatybė yra ta, kad turi būti užtikrinta tai, kad lėktuve esantis telefonas nesijungtų su ant žemės esančiomis bazinėmis stotimis, kad jos netrukdytų, siekiant išvengti būtent šito ryšio tarp telefono esančio lėktuve ir ant žemės esančios bazinės stoties. Bet kuriuo atveju, koks ryšys bebūtų, ar 4G ar 5G, ar 3G, ta sąlyga buvo nustatyta visą laiką.

– Ar oro linijoms turėtų brangiai kainuoti susimontuoti tą priėmimo stotį, kurią minėjote?

– Tos sistemos yra kelios. Yra dviejų gigahercų, kuri yra pigi. O kurios diegiamos dabar, naujos, vadinamos ezimais, ten jau visai kito dažnio diapazonai, jos turėtų būti brangesnės. Bet apskritai reikėtų pasakyt, kalbant apie geografiją, šiuo metu visos pasaulio šalys rengiasi pasauliniai radijo konferencijai, kurioje yra du klausimai dėl šitų eZim sistemų įvedimų tarptautiniu mastu. Taip kad šita geografija prasiplės viso pasaulio mastu labai greitai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

keista

o pas mane tualete neveikia

ai

norwegian airlines jau yra, bet taip tragiskai letas...

o be jo

ką, lėktuvas neskristų? Ir kaip aš šitiek išgyvenau, skraidant be jo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS