Barsukas išrausė romėnų laikų lobį | KaunoDiena.lt

BARSUKAS IŠRAUSĖ ROMĖNŲ LAIKŲ LOBĮ

Šiaurės vakarų Ispanijoje rastas maždaug 200 romėnų laikų monetų lobis, kurį veikiausiai išrausė išbadėjęs barsukas, ieškojęs ėdesio viename urve, pranešė archeologė.

Monetų lobis buvo aptiktas 2021 metų balandį Kvestos urve šalia Bersijo miesto Astūrijos regione. Išsamios informacijos apie šį „išskirtinį radinį“ galima rasti Madrido autonominio universiteto praėjusį mėnesį paskelbtame straipsnyje žurnale „Prehistory and Archaeology“.

Monetas veikiausiai iškasė barsukas, ieškojęs ėdesio, kai 2021 metų sausį Ispaniją užklojo sniegas.

Tuo metu daugeliui gyvūnų buvo sunku rasti ėdesio – uogų, vabzdžių ar kirmėlių. Nelaimėliui barsukui pavyko išrausti tik keletą neėdamų metalinių monetų, ir jas vėliau pastebėjo vietinis gyventojas.

„Urve ant žemės... smėlyje, kurį tikriausiai iškasė barsukas prie įėjimo į savo urvą, radome monetų, kurių viduje buvo dar daugiau“, – rašė archeologai, radę 209 monetas, datuojamas III–V mūsų eros amžiumi.

Dauguma šių vėlyvųjų romėnų laikų monetų yra „kilusios iš šiaurinių ir rytinių Viduržemio jūros“ regionų – iš Antiochijos, Konstantinopolio ir Salonikų.  Vėliau jos atkeliavo per Romą ir Arlį bei Lioną pietų Prancūzijoje, nors mažiausiai viena moneta yra iš Londono, nustatė tyrėjai.

„Surastų monetų kiekis ir neabejotinas archeologų domėjimasis pereinamuoju laikotarpiu į ankstyvuosius viduramžius daro Bersijo lobį išskirtiniu radiniu“, – rašoma straipsnyje.

Pasak tyrėjų, šios monetos buvo paslėptos „esant politiniam nestabilumui“, pirmiausia susijusiame su senovės germanų tautos svebų įsiveržimu į  Iberijos pusiasalio šiaurės vakarinę dalį V amžiuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS