Belgijos biotechnologijų įmonė pradėjo gaminti antikūnių testus | KaunoDiena.lt

BELGIJOS BIOTECHNOLOGIJŲ ĮMONĖ PRADĖJO GAMINTI ANTIKŪNIŲ TESTUS

  • 0

Belgijos biotechnologijų įmonė pradėjo gaminti testus, kurie padės itin greitai nustatyti, ar žmogaus organizme yra antikūnių, galinčių kovoti su COVID-19.

Bendrovė „ZenTech“ antradienį AFP žurnalistams sakė, kad pradėjo gaminti dešimtis tūkstančių vyriausybės patvirtintų testų. Atstovai atskleidė, kad įmonė planuoja didinti testų produkcijos kiekį, kol galiausiai pagamins tris milijonus antikūnių testų per mėnesį.

Įmonės įkūrėjas ir generalinis direktorius Jeanas Claude'as Havauxas tvirtino, kad tyrimui su šiais testais atlikti prireiks tik 10–15 min., o testų „jautrumas yra šimtaprocentinis – tai reiškia, kad, jei pacientas turi COVID-19 antikūnių, šis testas juos būtinai parodys“.

Įmonės atstovai pabrėžė, kad, pasitelkdami šiuos testus, tyrimus galės daryti tik medikai. Pradžioje jie bus naudojami Belgijoje, vėliau – ir kitose ES šalyse. Testai nėra pritaikyti naudoti namų sąlygomis.

„Tyrimus su šiais testais atlikti ir interpretuoti rezultatus – sudėtinga“, – tvirtino J. C. Havauxas.

Antikūnių testai reikalingi tam, kad būtų nustatyta, kurie asmenys jau persirgo COVID-19 ir dėl šios priežasties bent jau kuriam laikui gali būti atsparūs ligai. Tokiu būdu patikrinami ir žmonės, kuriems nepasireiškė jokie simptomai.

Antikūnių tyrimai gali padėti laikotarpiu, kai darbuotojai privalės sugrįžti į darbą ir norės pasitikrinti, ar koronavirusas jiems vis dar itin pavojingas. Testai gali būti ypač svarbūs ir fronto linijoje dirbantiems medicinos specialistams.

Dėl šios priežasties laboratorijos keliose šalyse jau mėgina į apyvartą paleisti didelius kiekius patikimų testų.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo: nors patikimi antikūnių testai yra bet kuriuo atveju pravartūs, vis dėlto organizme rasti COVID-19 antikūniai dar nereiškia, kad žmogus yra tikrai atsparus šiai ligai. Jei žmogus atsparus, taip pat nėra aišku, kiek laiko jam pasiseks išlaikyti šį atsparumą.

Lježo universitetinės ligoninės mikrobiologijos padalinio vadovė mokslininkė Pascale Huynen, kuri patvirtino, jog „ZenTech“ testai yra 97 proc. patikimi, teigė: „Niekas iš tikrųjų nežino, ar antikūniai apsaugo nuo COVID-19.“ Pasak jos, pastarieji testai tik parodo, ar pacientas turėjo kontaktą su COVID-19 sirgusiais asmenimis, tačiau testas nenurodo antikūnių veikimo lygio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS