Didelis žingsnis link naujos kartos energetikos – sukūrė efektyvią technologiją | KaunoDiena.lt

DIDELIS ŽINGSNIS LINK NAUJOS KARTOS ENERGETIKOS – SUKŪRĖ EFEKTYVIĄ TECHNOLOGIJĄ

Turėti vandens plaučiuose nieko gero, tačiau, kai vanduo patenka į naują „plaučių“ tipo įrenginį, kurį sukūrė Stanfordo universiteto mokslininkai, rezultatas gali labai maloniai nustebinti.

Mokslininkai skelbia, kad šis įrenginys geba pagaminti vandenilio degalus ir nors tai tikrai nėra pirmasis, vandenilio degalus gaminantis įrenginys, tačiau toks unikalus įrenginio dizainas yra pirmasis žingsnis link efektyvios vandenilio kuro gamybos.

Sumaišykite vandenilį su deguonimi ir gausite elektros energiją ir priešingai nei iškastinio kuro deginimas, vienintelis šalutinis produktas tebus vanduo. Todėl mokslininkai jau dešimtmečius ieško būdų, kaip efektyviai pasigaminti vandenilio kuro ir ši užduotis yra itin sudėtinga.

Daugiausiai keblumų kyla dėl to, kad natūraliai vandenilis nėra paplitęs ir mes jį turime, atskiriant vandens molekulę į vandenilį ir deguonį, pasigaminti laboratorijose.

Stanfordo tyrėjų pasiūlytas „plaučių“ tipo įrenginys iš esmės yra maišelis, sukurtas iš storos plastikinės plėvelės. Smulkios ir vandeniui atsparios poros dengia maišelio išorę, o aukso ir platinos nanodalelės dengia maišelio vidų.

Įdėjus šį maišelį į vandenį ir panaudojus elektros srovę, mokslininkai sugebėjo priversti šį unikalų prietaisą dirbti didesniu efektyvu, palyginus su plokščiai padėta plėvele. Šio įrenginio efektyvumas siekė 32 %.

Tyrėjai teigia, kad to priežastis yra tokia plaučių tipo sistemos forma, kuri veikia geriau nei kiti kuro elementų projektai, mažinantys galimybes formuotis vandenilio burbuliukams ir dėl to kenčiant, energijos gamybos metu, pačių sistemų efektyvumui. „Geometrija yra svarbi“, – teigė Stanfordo tyrėjas Yi Cui.

Taip pat ši medžiaga pasirodė esanti stabili bei tvirta ilguoju laikotarpiu. Kai komanda per šią medžiagą vykdė reakcijas 250 valandų, ji išlaikė 97 % katalitinį efektyvumą. Tradicinių, anglies pagrindo, membranų efektyvumas per 75 valandas sumažėja iki 74 %.

Dabar tyrėjų komanda ketina sutelkti savo dėmesį į šios sistemos tobulinimą, jos pritaikymą didesniu vandenilio gamybos mastu ir ieškos būdų, kaip priversti veikti esant aukštesnėms temperatūroms. Dabar ši sistema neveikia esant daugiau kaip 100 laipsnių pagal Celsijų temperatūrai, o tai gali būti problema, norint šią sistemą taikyti komerciškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS