Europiečių įgula ruošiasi privačiai misijai į TKS | KaunoDiena.lt

EUROPIEČIŲ ĮGULA RUOŠIASI PRIVAČIAI MISIJAI Į TKS

  • 0

Iš europiečių sudaryta įgula, įskaitant pirmąjį Turkijos astronautą, ketvirtadienį ruošiasi išskristi į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), vykdydama „Axiom Space“ misiją, įgyvendinti kosmoso svajones trokštančioms šalims vis labiau gręžiantis į privatųjį sektorių.

Ketvirtadienį 16 val. 49 min. vietos (23 val. 49 min. Lietuvos) laiku iš Kennedy (Kenedžio) kosminio centro Floridoje planuojama paleisti „SpaceX Crew Dragon“ kapsulę, pritvirtintą prie raketos „Falcon 9“ viršaus.

„Ši misija atveria naujas galimybes šalims prisijungti prie tarptautinės kosmoso bendruomenės“ ir „keičia kosmoso agentūrų prieigos prie Žemosios Žemės orbitos paradigmą, skirtą žvalgybai ir moksliniams tyrimams mikrogravitacijos sąlygomis“, apie „Axiom Mission 3“ (Ax-3) sakė „Axiom Space“ misijų integracijos ir operacijų vadovas Derekas Hassmannas (Derekas Hasmanas).

Tai pirmoji „Axiom Space“ TKS misija, kai visas tris mokamas vietas nusipirko nacionalinės agentūros, o ne turtingi asmenys.

Prie turkų piloto ir karinių oro pajėgų pulkininko Alpero Gezeravci (Alpero Gezeravdžio) prisijungs švedas Marcusas Wandtas (Markusas Vantas), kuris bus antrasis į kosmosą pakilęs švedas, ir Italijos karinių oro pajėgų pulkininkas Walteris Villadei'us (Valteris Viladėjus), anksčiau įmonės „Virgin Galactic“ erdvėlaiviu skridęs į kosmoso pakraščius.

Įgulai vadovauja „Axiom Space“ vyriausiasis astronautas Michaelas Lopezas-Alegria (Maiklas Lopesas-Alegrija), Ispanijos ir JAV pilietis, buvęs NASA astronautas.

Tikslios išlaidos nebuvo atskleistos, tačiau 2018 metais, kai bendrovė pirmą kartą paskelbė apie programą, pagal kurią užsakoma „SpaceX“ techninė įranga ir mokama NASA už paslaugas, ji nustatė 55 mln. dolerių (50,57 mln. eurų) už vieną vietą kainą.

Neseniai portalas „SpaceNews“ pranešė, kad Vengrija planuoja sudaryti 100 mln. dolerių (91,94 mln. eurų) vertės sutartį su „Axiom Space“ dėl būsimos misijos, kurioje dalyvaus vienas astronautas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) skyrė daug dėmesio šiai misijai ir pernai prieš savo perrinkimą pristatė A. Gezeravci Turkijos visuomenei, 21 metus tarnavusį karinių oro pajėgų veteraną pavadindamas „didvyrišku turkų pilotu“.

„Mes tai laikome nauju augančios, stipresnės ir tvirtesnės Turkijos simboliu“, – antradienį apie kosminę misiją sakė R. T. Erdoganas.

Tuo metu švedas M. Wandtas pateikė paraišką tapti 2022 metų Europos kosmoso agentūros (EKA) astronautų komandos dalimi, tačiau buvo įtrauktas į rezervą. Taigi „Axiom-3“ leidžia Švedijai į kosmosą iškelti antrąjį savo pilietį.

„Axiom-3“ komanda prisijungs prie šiuo metu TKS esančių septynių specialistų iš Japonijos, Danijos, Jungtinių Valstijų bei Rusijos ir atliks 30 eksperimentų, kurių metu sužinos daugiau apie mikrogravitacijos poveikį žmogaus organizmui, pramonės procesų tobulinimą ir kitus dalykus.

Anksčiau buvo suplanuota, kad „Axiom-3“ startuos trečiadienį, tačiau „SpaceX“ socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad skirs dar vieną dieną, kad „užbaigtų raketos patikrinimus prieš paleidimą ir duomenų analizę“.

Antradienį „SpaceX“ žmonių skrydžių į kosmosą programų direktorius Benji Reedas (Bendžis Rydas) sakė, kad inžinierių komandos aptiko tam tikrų techninių problemų, susijusių su „Dragon“ kapsulės nusileidimo parašiutų išsiskleidimu ir jos pritvirtinimu prie raketos „Falcon 9“, tačiau teigė, kad abi problemos buvo išspręstos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS